2016 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41. Arrange the following according to their year of establishment:
a. DESINET
b. JANET
c. RLIN
d. INDONET
Codes:
(1) b, c, d and a
(2) a, d, c and b
(3) c, b, a and d
(4) d, c, b and a
Answer: (3)

42. Arrange the following information encountering (IE) steps that occur during an IE experience as developed by Sanda Erdelez:
a. Examining
b. Returning
c. Slopping
d. Capturing
Codes:
(1) c, b, d and a
(2) c, a, d and b
(3) a, d, c and b
(4) b, c, d and a
Answer: (2)

43. Arrange the following steps of index construction in proper order:
a. Index scoring
b. Item selection
c. Index validation
d. Examination of empirical relationships
Codes:
(1) a, b, c, d
(2) a, c, d, b
(3) b, d, a, c
(4) b, a, c, d
Answer: (3)

44. Match the following
List – I (Extension)                             List – 2 (File Content in dBase)
a. .DBF                                               i. Database Memo file
b. .DBK                                              ii. Database file
c. .DBO                                               iii. Database backup file
d. .DBT                                               iv. Command and procedure object file
Codes:
a          b          c          d
(1)        ii          iv         i           iii
(2)        ii          iii         iv        i
(3)        iv         ii          i           iii
(4)        i           iii         iv         ii
Answer: (2)

45. Match the following:
List – I                                                List - II
a. Descriptive Metadata          i. MOA2
b. Structural Metadata                        ii. EAD
c. Administrative Metadata    iii. OWL + DC
d. Semantic Metadata                         iv. MARC
Codes:
a          b          c          d
(1)        iv         ii          i           iii
(2)        ii          iii         iv         i
(3)        iv         ii          iii         i
(4)        iv         iii         ii          i
Answer: (1)

46. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Arunachal Pradesh Public Libraries Act     i. 1960
b. Orissa Public Libraries Act                         ii. 1979
c. West Bengal Public Libraries Act               iii. 2009
d. Andhra Pradesh Public Libraries Act         iv. 2001
Codes:
            a          b          c          d
(1)        ii          i           iv         iii
(2)        iii         ii          i           iv
(3)        iv         iii         ii          i
(4)        iii         iv         ii          i
Answer: (4)

47. Math the following:
List – 1                                                            List - II
a. IFLA                                                           i. Dublin
b. OCLC                                                         ii. Toronto
c. RLIN                                                           iii. Palo Alto
d. UTLAS                                                       iv. The Hague
Codes:
a          b          c          d
(1)        iv         i           iii         ii
(2)        i           ii          iii         iv
(3)        ii          i           iv         iii
(4)        iii         iv         ii          i
Answer: (1)

48. Match the following:
List – I                                                                                                            List - II
a. Narrative account of the progress of any given field of study       i. Trend Report
b. Systematic view of recent developments                                       ii. Review
c. Systematic condensation of a written work                                    iii. Compendium
d. Short summary of the main Points of a larger work                       iv. Digest
Codes:
            a          b          c          d
(1)        ii          i           iii         iv
(2)        iii         iv         ii          i
(3)        iii         i           ii          iv
(4)        iv         i           iii         ii
Answer: (1)

49. Match the following authors with the subjects they are associated with:
List – I                                                                        List - II
a. Peter Suber                                                  i. Management
b. H. E. Bliss                                                   ii. Information Technology
c. Henry Fayol                                                            iii. Classification
d. Tim Berners Lee                                         iv. Open Access Movement
Codes:
            a          b          c          d
(1)        iv         iii         i           ii
(2)        iii         ii          i           iv
(3)        i           iii         iv         ii
(4)        ii          iv         iii         i
Answer: (1)

50. Match the following
List – I                                                                        List - II
a. Invenio                                                        i. Course Management System
b. Moodle                                                        ii. Content Management System
c. Share Point                                                  iii. Digital Library System
d. PhpMyAdmin                                             iv. Web Database Management
Codes:
a          b          c          d
(1)        iii         i           ii          iv
(2)        iv         i           ii          iii
(3)        ii          i           iii         iv
(4)        iv         iii         ii          i
Answer: (1)

2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment