Search This Website

2016 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-7

61. Assertion (A): Maximum use of library resources is the motto of the library.
Reason (R): It satisfies the fifth law of library science.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3)

62. Assertion (A): Not all bibliographic records require a uniform title.
Reason (R): Most published works are published only once and are never republished and translated.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1)

63. Assertion (A): A controlled vocabulary may take some form of classification scheme.
Reason (R): In a controlled vocabulary semantically related terms are not linked.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3)

64. Assertion (A): RDA replaces the General Material Designations (GMD).
Reason (R): The problem with the GMDs was inconsistent categorization.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

65. Assertion (A): Precision is the fraction of the documents retrieved that are relevant to the user’s information need.
Reason (R): In practical situations, recall and precision are always inversely related.
Codes:
(1) (A) is false, but (R) is true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

66. Assertion (A): Dictionary catalogue is very easy to consult.
Reason (R): Dictionary catalogue consists of author and title entries only.
Codes:
(1) (A) is false, but (R) is true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (2)

67. Assertion (A): Authority work deals with formulation and recording of authorised access Points.
Reason (R): Without authority control, the burden is placed on user.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1)

68. Assertion (A): Google search is considered as the biggest threat to contemporary libraries.
Reason (R): Now-a-days, users taking help from Reference Librarian for factual queries has considerably decreased.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (4)

69. Assertion (A): Commercial Library Management Softwares need to be discouraged in libraries to make the contemporary librarians free from the dictate of commercial vendors.
Reason (R): Open Source Softwares (OSS) are more flexible and are free from much recurring expenditure and wider user base of OSS helps in problem solving better.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1)

70. Assertion (A): Online survey tools such as Survey Monkey and Question Pro have made data collection, analysis and result extraction much easier and simpler.
Reason (R): Though these tools are being used widely without any doubt in recent time, but social research cannot rely always on the results from an online survey because of their inherent limitations.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (1)

2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment