Search This Website

2016 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-3

2I. Identify the principal findings of Vilfredo Pareto study on application of 'Pareto Chart' in social research.
a. Small percentage of population accounted for a large proportion of wealth.
b. 80% of results are due 20% causes and 80% of the profit of an organisation came from 20% of its products.
c. Large percentage of population accounted for a small proportion of wealth.
d. 20% of causes are responsible for 80% of quality problems.
Codes:
(1) a, b and d are correct.
(2) a, b and c are correct.
(3) b, c and d are correct.
(4) a, c and d are correct.
Answer: (1)

22. Which of the following important objectives included in 29 objectives laid down by RRRLF for its operation?
a. To promote library movement in the country.
b. To enunciate a national library policy and to work towards its adoption by the central and state governments.
c. To propagate the adoption of library legislation in the country.
d. To maintain a database of qualified librarians.
Codes:
(1) a, b and c arc correct.
(2) b, c and d are correct.
(3) a, c and d are correct.
(4) a, b and d are correct.
Answer: (1)

23. Identify the key features of Emptying Digit from the following:
a. Helps in intrapolation between two consecutive ordinal numbers.
b. Deprives the preceding digit of its semantic value in a digit group.
c. Deprives the preceding digit of its semantic value in a digit group but does not retain the ordinal value allotted to it.
d. When it occurs as an initial digit, then it deems semantically poor digit.
Codes:
(1) a and c are correct.
(2) a and b are correct.
(3) a and d are correct.
(4) b and d are correct.
Answer: (2)

24. Which of the following are not published by US National Library of Medicine?
a. eMedicine
b. Pubmeth
c. PubMed
d. Medline Plus
Codes:
(1) a and b are correct.
(2) a and d are correct.
(3) c and d are correct.
(4) b and d are correct.
Answer: (1)

25. 'E-Shodh Sindhu' emerged by the merger of
a. INDEST
b. INFONET
c. NICNET
d. N-LIST
Codes:
(1) a, c, d are correct.
(2) a, b, c are correct.
(3) b, c, d are correct.
(4) a, b, d are correct.
Answer: (4)

26. Identify the websites for best practices: as viewed by June L. Power:
a. Library Success
b. Second Life Library 2.0
c. LlSNews.org
d. Bloomington Delivery Service
Codes:
(1) a, c, d are correct.
(2) a, b, c are correct.
(3) b, c, d are correct.
(4) a, b, d are correct.
Answer: (2)

27. Identify the principles for the implementation of the canon of helpful sequence:
a. Principle of spatial contiguity
b. Principle of increasing literary warrant
c. Principle of modulation
d. Principle of enumeration
Codes:
(1) a and b are correct.
(2) a and c are correct.
(3) b and d are correct.
(4) a and d are correct.
Answer: (1)

28. Identify the popular modes of staff development practised in libraries:
a. Planned rotation
b. Deputing staff to conferences and seminars
c. Sponsoring for refresher courses
d. Making them members of other libraries
Codes:
(1) a, b, c are correct.
(2) b, c, d are correct.
(3) a, b, d are correct.
(4) a, c, d are correct.
Answer: (1)

29. In thesaurus SN (Scope Note) provides
a. Related terms
b. Restriction in usage of description
e. Brief descriptions of sense or framework in which the terms should be used
d. Clarification of ambiguity
Codes:
(1) a, b and c are correct.
(2) a, b and d are correct.
(3) b, c and d are correct.
(4) a, c and d are correct.
Answer: (3)

30. A sound marketing plan contains
a. An analysis of macro-environment
b. A SWOT analysis
c. A brief statement of mission
d. An analysis of advertising
Codes:
(1) a, b and c are correct.
(2) a, c and d are correct.
(3) b, c and d are correct.
(4) a, b and d are correct.
Answer: (1)

2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment