2016 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-2

11. Which of the following type of publication is/are included in the INB?
(1) Guides to Textbooks
(2) Maps
(3) The first issue of a periodical
(4) Back volumes of periodicals
Answer: (3)

12. Who has been referred as 'First Grammarian of library classification'?
(1) S.R. Ranganathan
(2) E.W. Hulme
(3) Melvil Dewey
(4) W.C.B. Sayers
Answer: (4)

13. 760 tag in MARC format marks
(1) The Edition
(2) The Publication Information
(3) Main Series Entry
(4) A Topical Subject Heading
Answer: (3)

14. The '12 Rules for Relational Database' were given by
(1) Edgar F. Codd
(2) Larvy Page
(3) J. Bill Gates
(4) Linus Tolward
Answer: (1)

15. Which among the following is free Audio Book Site?
(1) Ebrary
(2) Virtua
(3) Google Books
(4) Librivox
Answer: (4)

16. Bench marking, SWOT analysis and Environmental Scanning activities should occur continually and consistently in Library’s strategic planning process to ensure that
(1) The organisation is competitive and enabled to meet future needs as they occur.
(2) Not to modify or update mission statements of the organisation periodically.
(3) To keep the library stakeholders under cloud about the forward movement of the organisation.
(4) To derecognise the faster movement of technology.
Answer: (1)

17. The term 'Gang Plank' is associated with --- administrative principle.
(1) Remuneration
(2) Stability of Tenure
(3) Scalar Chain
(4) Division of Labour
Answer: (3)

18. 'Instagram' is acquired by -.
(1) Whatsapp
(2) Yahoo
(3) Facebook
(4) Google
Answer: (3)

19. An e-resource consortium 'CeRA' is working in the field of
(1) Agriculture
(2) Astronomy
(3) Astrophysics
(4) Anthropology
Answer: (1)

20. LOCKOSS (software), an international community initiative by
(1) MIT Library
(2) Stanford University
(3) University of Waikato
(4) University of Southampton
Answer: (2)

2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment