2016 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Histogram                                        i. Signs and symbols
b. Bar Charts                                       ii. Data in Circle
c. Pie Chart                                         iii. Length of the bar
d. Pictogram                                        iv. Frequency distribution
Codes:
a          b          c          d
(1)        iv         iii         ii          i
(2)        iii         iv         ii          i
(3)        i           iii         ii          iv
(4)        ii          i           iii         iv
Answer: (1)

52. Match the following:
List – I                                                List - II
a. Facebook                             i. Video Networking site
b. Research Gate                     ii. Social Networking site
c. Oovoo                                 iii. Academic Networking site
d. Flickr                                   iv. Photo Networking site
Codes:
a          b          c          d
(1)        i           iii         ii          iv
(2)        iv         i           ii          ii
(3)        ii          iii         i           iv
(4)        iii         iv         i           ii
Answer: (3)

53. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Qualitative research             i. Studies different units or culture or social groups
b. Quantitative research          ii. Describes reality as experienced by groups, communities, individuals, etc
c. Longitudinal research          iii. Employs measurement and statistical analysis
d. Comparative research         iv. Study of the problem or phenomenon over a period of time
Codes:
a          b          c          d
(1)        i           iv         iii         ii
(2)        ii          iii         iv         i
(3)        iii         ii          i           iv
(4)        iv         i           ii          iii
Answer: (2)

54. Match the following
List – I                                                List - II
a. Ezproxy                               i. A community awareness Programme
b. Greek the Library                ii. Access and authentification software
c. Outside the box                   iii Online learning place for libraries
d. Web junction                      iv. Library focussed community entertainment initiative
Codes:
            a          b          c          d
(1)        ii          i           iv         iii
(2)        ii          i           iii         iv
(3)        iv         iii         ii          i
(4)        iii         i           iv         ii
Answer: (1)

55. Match the following:
List – I                                                List - II
a. Bhuvan3D                           i. Operating System
b. Ubuntu                                ii. ERMS
c. Urkund                                iii. Geoportal
d. CORAL                              iv. Anti-plagiarism software
Codes:
            a          b          c          d
(1)        i           iv         iii         ii
(2)        iv         ii          i           iii
(3)        iii         i           iv         ii
(4)        iii         iv         ii          i
Answer: (3)

56. Match the following
List – I (Examples)                                                     List – II (Type of Relation)
a. Relation between Political science with history      i. Influencing
b. Geopolitics                                                              ii. Intra-array general relation
c. Medical Jurisprudence                                            iii. Bias
d. Chemical relation between silver and gold             iv. General
Codes:
a          b          c          d
(1)        ii          iii         iv         i
(2)        i           iv         ii          iii
(3)        iv         i           iii         ii
(4)        iv         i           ii          iii
Answer: (3)

57, Match the following:
List – I                                                            List - II
a. Super-imposition Device                 i. Treatment of eye disease in children
b. Subject Device                                ii. Use of '1’ for Unity, God, World
c. Systems & Specials                         iii. Agricultural countries
d. Mnemonic Device                           iv. British-India
Codes:
a          b          c          d
(1)        iv         iii         i           ii
(2)        iv         iii         ii          i
(3)        ii          iii         i           iv
(4)        i           iv         ii          iii
Answer: (1)

58. Match the following:
List – I                                                            List - II
a. Abstractor                                       i. Credible Authors and Publishers
b. Classifier                                         ii. Strong subject base and command over language
c. Reference Librarian                         iii. Thought contents of documents
d. Collection Development Manager  iv. Inquisitive and good psychologists
Codes:
a          b          c          d
(1)        ii          iv         i           iii
(2)        ii          iii         iv         i
(3)        iii         ii          iv         i
(4)        iv         ii          iii         i
Answer: (2)

59. Match the following:
List – I                                    List - II
a. Greenpilot               i. Library of Congress
b. Kalasampada           ii. Indira Gandhi National Centre for Arts
c. Gallica                     iii. German National Library of Medicine
d. SACO                     iv. Bibliotheque Nationale de France
Codes:
a          b          c          d
(1)        i           ii          iii         iv
(2)        ii          iv         i           iii
(3)        iii         ii          i           iv
(4)        iii         ii          iv         i
Answer: (4)

60. Assertion (A): In recent time, it is easier to copy and paste the contents from a digital document for which people knowingly avoid to credit the source. Hence, increased access to digital documents has provided a means for increase of plagiarism.
Reason (R): Software-assisted detection tools like iThenticate, Turnitin, etc. Now allow vast collections of online documents to be compared to each other making successful detection of plagiarism.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are false.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) (R) is true, but (A) is false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (4)


2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment