2016 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. LANs are distinguished from other types of Networks by the following characteristics:
a. Full time connectivity to local service.
b. Unlimited geographic operation.
c. Data transfer rate.
d. Low cost of cabling transmission media.
Codes:
(1) b, c, and d are correct.
(2) a, b, c are correct
(3) a, c and d are correct.
(4) a, b and d are correct.
Answer: (3)

32. Which of the following are the different layers of UNIX operating system?
a. Kernel
b. Shell
c. Format
d. Application
Codes:
(1) a, b and d are correct.
(2) b, c and d are correct.
(3) a, c and d are correct.
(4) a, b and c are correct.
Answer: (1)

33. Identify the web 3.0 features from the following:
a. Blogs
b. Folksonomy
c. Semantic web
d. Net vibes
Codes:
(1) a and b are correct.
(2) c & d are correct.
(3) b & d are correct.
(4) a & d are correct.
Answer: (2)

34. Identify the characteristics of Library 1.0:
a. User tagging
b. Read only catalogue
c. Print newsletter mailed out
d. Information as conversation
Codes:
(1) a and c are correct.
(2) b and d are correct.
(3) b and c are correct.
(4) c and d are correct.
Answer: (3)

35. Identify the correct sequence of the facet formula for book number as propounded by S.R. Ranganathan:
a. Evaluation
b. Language
c. Year
d. Form
Codes:
(1) b, d, c and a
(2) b, a, d and c
(3) b, c, d and a
(4) d, a, c and b
Answer: (1)

36. Arrange the following biographical sources according to the year of their first publication:
a. Current Biography, H.W. Wilson
b. Webster's Biographical Dictionary, G & C Marriam Company
c. Chamber's Biographical Dictionary
d. International Who's Who, Europa
Codes:
(1) c, b, a and d
(2) c, d, b and a
(3) d, b, c and a
(4) a, c, d and b
Answer: (Wrong Question)

37. Arrange the following committee/commissions in ascending order:
a. Kothari Commission
b. Radhakrishnan Commission
c. K.P. Sinha Committee
d. Ranganathan Committee
Codes:
(1) a, b, d, c
(2) b, d, c, a
(3) d, b, a, c
(4) c, a, b, d
Answer: (2)

38. Arrange the following events according to their year of occurrence:
a. Establishment of Documentation Research and Training Centre
b. First meeting of Classification Research Group, London
c. Publication of Broad System of Ordering (BSO)
d. Formation of FID/CA
Codes:
(1) a, b, d c
(2) d, b, c, a
(3) d, b, a, c
(4) d, c, a, b
Answer: (3)

39. Arrange the following classification schemes according to their chronological sequence:
a. Subject classification
b. Expansive classification
c. Broad system of ordering
d. Bibliographic classification
Codes:
(1) a, b, c and d
(2) b, a, d and c
(3) c, a, b and d
(4) d, c, b and a
Answer: (2)

40. Arrange the following bibliographies according to their first publication:
a. Indian National Bibliography
b. British Books in Print (Whitaker)
c. British National Bibliography
d. Books in print (Bowker)
Codes:
(1) b, d, c and a
(2) b, d, a and c
(3) d, b, c and a
(4) d, c, a and b
Answer: (3)

2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment