Search This Website

2007 December CBSE NET Paper-1, Page-3

21. Find out the number which should come at the place of question mark which will complete the following series: 5, 4, 9, 17, 35, ? = 139
(A) 149
(B) 79
(C) 49
(D) 69
Answer: (D)

Questions 22 to 24 are based on the following diagram in which there are three interlocking circles I, S and P, where circle I stands for Indians, circle S for Scientists and circle P for Politicians. Different regions in the figure are lettered from a to f

22. The region which represents Non-Indian Scientists who are Politicians:
(A) f
(B) d
(C) a
(D) c
Answer: (A)

23. The region which represents Indians who are neither Scientists nor Politicians:
(A) g
(B) c
(C) f
(D) a
Answer: (B)

24. The region which represents Politicians who are Indians as well as Scientists:
(A) b
(B) c
(C) a
(D) d
Answer: (C)

25. Which number is missing in the following series?
2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?
(A) 63
(B) 65
(C) 67
(D) 69
Answer: (B)

26. The function of measurement includes:
(A) Prognosis
(B) Diagnosis
(C) Prediction
(D) All of the above
Answer: (D)

27. Logical arguments are based on:  
(A) Scientific reasoning
(B) Customary reasoning
(C) Mathematical reasoning
(D) Syllogistic reasoning
Answer: (D)

28. Insert the missing number:   4 : 17 : : 7 : ?  
(A) 48
(B) 49
(C) 50
(D) 51
Answer: (C)

29. Choose the odd word:  
(A) Nun
(B) Knight
(C) Monk
(D) Priest
Answer: (B)

30. Choose the number which is different from others in the group:
(A) 49
(B) 63
(C) 77
(D) 81
Answer: (D)

2007 December CBSE NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2007 December CBSE NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2007 December CBSE NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2007 December CBSE NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2007 December CBSE NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment