Search This Website

2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-3

21. Insert the missing number in the following:
2/3, 4/7, ? , 11/21, 16/31
(A) 10/8
(B) 6/10
(C) 5/10
(D) 7/13
Answer: (D)

22. In a certain code, GAMESMAN is written as AGMEMSAN.   How would DISCLOSE be written in that code?
(A) IDSCOLSE
(B) IDCSOLES
(C) IDSCOLES
(D) IDSCLOSE
Answer: (A)

23. The letters in the first set have a certain relationship.  On the basis of this relationship mark the right choice for the second set:
AST : BRU : : NQV : ?
(A) ORW
(B) MPU
(C) MRW
(D) OPW
Answer: (D)

24. On what dates of April 1994 did SUNDAY fall?
(A) 2,9,16,23,30
(B) 3,10,17,24
(C) 4,11,18,25
(D) 1,8,15,22,29
Answer: (B)

25. Find out the wrong number in the sequence:
125, 127, 130, 135, 142, 153, 165
(A) 130
(B) 142
(C) 153
(D) 165
Answer: (D)

26. There are five books A, B, C, D and E.  The book C lies above D, the book E is below A and B is below E. Which is at the bottom?
(A) E
(B) B
(C) A
(D) C
Answer: (B)

27. Logical reasoning is based on:
(A) Truth of involved propositions
(B) Valid relation among the involved propositions
(C) Employment of symbolic language
(D) Employment of ordinary language
Answer: (B)

28. Two propositions with the same subject and predicate terms but different in quality are:
(A) Contradictory
(B) Contrary
(C) Subaltern
(D) Identical
Answer: (C)

29. The premises of a valid deductive argument:
(A) Provide some evidence for its conclusion
(B) Provide no evidence for its conclusion
(C) Are irrelevant for its conclusion
(D) Provide conclusive evidence for its conclusion
Answer: (D)

30. Syllogistic reasoning is:
(A) Deductive
(B) Inductive
(C) Experimental
(D) Hypothetical
Answer: (A)

2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment