Search This Website

2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-1

The previous year’s question paper along with answer keys of 2008 Dec UGC NET Exam Paper-1, Test Booklet Code W, X, Y and Z is given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by CBSE is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00.

1. According to Swami Vivekananda, teacher's success depends on:
(A) His renunciation of personal gain and service to others
(B) His professional training and creativity
(C) His concentration on his work and duties with a spirit of obedience to God
(D) His mastery on the subject and capacity in controlling the students
Answer: (A)

2. Which of the following teacher, will be liked most?
(A) A teacher of high idealistic attitude
(B) A loving teacher
(C) A teacher who is disciplined
(D) A teacher who often amuses his students
Answer: (B)

3. A teacher's most important challenge is:
(A) To make students do their home work
(B) To make teaching-learning process enjoyable
(C) To maintain discipline in the class room
(D) To prepare the question paper
Answer: (B)

4. Value-education stands for:
(A) Making a student healthy
(B) Making a student to get a job
(C) Inculcation of virtues
(D) All-round development of personality
Answer: (C)

5. When a normal student behaves in an erratic manner in the class, you would:
(A) Pull up the student then and there
(B) Talk to the student after the class
(C) Ask the student to leave the class
(D) Ignore the student
Answer: (B)

6. The research is always -
(A) Verifying the old knowledge
(B) Exploring new knowledge
(C) Filling the gap between knowledge
(D) All of these
Answer: (D)

7. The research that applies the laws at the time of field study to draw more and more clear ideas about the problem is:
(A) Applied research
(B) Action research
(C) Experimental research
(D) None of these
Answer: (C)

8. When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is:
(A) Cluster Sampling
(B) Stratified Sampling
(C) Convenient Sampling
(D) Lottery Method
Answer: (B)

9. The process not needed in experimental research is:
(A) Observation
(B) Manipulation and replication
(C) Controlling
(D) Reference collection
Answer: (A)

10. A research problem is not feasible only when:
(A) It is researchable
(B) It is new and adds something to knowledge
(C) It consists of independent and dependent variables
(D) It has utility and relevance
Answer: (C)

2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2008 December UGC NET Question Paper-1, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment