Search This Website

2009 December CBSE NET Answer Keys Paper-1, Page-1

The previous year’s question paper along with answer keys of 2009 Dec. UGC NET Exam Paper-1, Test Booklet Code W is given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by CBSE is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The solved paper for other Sets i.e. X, Y and Z are not given as the questions are same with that of series W, only they are placed in different places in the question paper.

1. The University which telecasts interaction educational programmes through its own channel is
(A) Osmania University
(B) University of Pune
(C) Annamalai University
(D) Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
Answer: (D)

2. Which of the following skills are needed for present day teacher to adjust effectively with the classroom teaching?
1. Knowledge of technology
2. Use of technology in teaching learning
3. Knowledge of students’ needs
4. Content mastery
(A) 1 & 3
(B) 2 & 3
(C) 2, 3 & 4
(D) 2 & 4
Answer: (C)

3. Who has signed an MOU for Accreditation of Teacher Education Institutions in India?
(A) NAAC and UGC
(B) NCTE and NAAC
(C) UGC and NCTE
(D) NCTE and IGNOU
Answer: (B)

4. The primary duty of the teacher is to
(A) Raise the intellectual standard of the students
(B) Improve the physical standard of the students
(C) Help all round development of the students
(D) Imbibe value system in the students
Answer: (C)

5. Micro teaching is more effective
(A) During the preparation for teaching-practice
(B) During the teaching-practice
(C) After the teaching-practice
(D) Always
Answer: (B)

6. What quality the students like the most in a teacher?
(A) Idealist philosophy
(B) Compassion
(C) Discipline
(D) Entertaining
Answer: (C)

7. A null hypothesis is
(A) When there is no difference between the variables
(B) The same as research hypothesis
(C) Subjective in nature
(D) When there is difference between the variables
Answer: (A)

8. The research which is exploring new facts through the study of the past is called
(A) Philosophical research
(B) Historical research
(C) Mythological research
(D) Content analysis
Answer: (B)

9. Action research is
(A) An applied research
(B) A research carried out to solve immediate problems
(C) A longitudinal research
(D) Simulative research
Answer: (B)

10. The process not needed in Experimental Researches is
(A) Observation
(B) Manipulation
(C) Controlling
(D) Content Analysis
Answer: (B)

2009 December CBSE NET Answer Keys Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2009 December CBSE NET Answer Keys Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2009 December CBSE NET Answer Keys Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2009 December CBSE NET Answer Keys Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2009 December CBSE NET Answer Keys Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2009 December CBSE NET Answer Keys Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment