Search This Website

2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-1

The previous year’s question paper along with answer keys of 2009 June UGC NET Exam Paper-1, Test Booklet Code W, X, Y and Z is given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by CBSE is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00.

1. Good evaluation of written material should not be based on:
(A) Linguistic expression
(B) Logical presentation
(C) Ability to reproduce whatever is read
(D) Comprehension of subject
Answer: (D)

2. Why do teachers use teaching aid?
(A) To make teaching fun-filled
(B) To teach within understanding level of students
(C) For students' attention
(D) To make students attentive
Answer: (B)

3. Attitudes, concepts, skills and knowledge are products of:
(A) Learning
(B) Research
(C) Heredity
(D) Explanation
Answer: (A)

4. Which among the following gives more freedom to the learner to interact?
(A) Use of film
(B) Small group discussion
(C) Lectures by experts
(D) Viewing country-wide classroom programme on TV
Answer: (B)

5. Which of the following is not a product of learning?
(A) Attitudes
(B) Concepts
(C) Knowledge
(D) Maturation
Answer: (D)

6. How can the objectivity of the research be enhanced?
(A) Through its impartiality
(B) Through its reliability
(C) Through its validity
(D) All of these
Answer: (D)

7. Action-research is:
(A) An applied research
(B) A research carried out to solve immediate problems
(C) A longitudinal research
(D) All the above
Answer: (B)

8. The basis on which assumptions are formulated:
(A) Cultural background of the country
(B) Universities
(C) Specific characteristics of the castes
(D) All of these
Answer: (A)

9. Which of the following is classified in the category of the developmental research?
(A) Philosophical research
(B) Action research
(C) Descriptive research
(D) All the above
Answer: (D)

10. We use Factorial Analysis:
(A) To know the relationship between two variables
(B) To test the Hypothesis
(C) To know the difference between two variables
(D) To know the difference among the many variables
Answer: (C)

2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment