2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-5

41. Environmental impact assessment is an objective analysis of the probable changes in:
(A) Physical characteristics of the environment
(B) Biophysical characteristics of the environment
(C) Socio-economic characteristics of the environment
(D) All the above
Answer: (D)

42. Bog is a wetland that receives water from:
(A) Nearby water bodies
(B) Melting
(C) Rain fall only
(D) Sea only
Answer: (C)

43. Which of the following region is in the very high risk zone of earthquakes?
(A) Central Indian Highland
(B) Coastal region
(C) Himalayan region
(D) Indian desert
Answer: (C)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:
List-I                                                                           List-II
(Institutes)                                                                   (Cities)
(a) Central Arid Zone Institute                                   (i) Kolkata
(b) Space Application Centre                                      (ii) New Delhi
(c) Indian Institute of Public Administration             (iii) Ahmedabad
(d) Headquarters of Indian Science Congress            (iv) Jodhpur
Codes:      
(a)        (b)        (c)        (d)      
(A)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)      
(B)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)      
(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)      
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)      
Answer: (A)

45. Indian coastal areas experienced Tsunami disaster in the year:
(A) 2005
(B) 2004
(C) 2006
(D) 2007
Answer: (B)

46. The Kothari Commission's report was entitled on:
(A) Education and National Development
(B) Learning to be adventure
(C) Diversification of Education
(D) Education and socialization in democracy
Answer: (A)

47. Which of the following is not a Dualmode University?
(A) Delhi University
(B) Bangalore University
(C) Madras University
(D) Indira Gandhi National Open University
Answer: (D)

48. Which part of the Constitution of India is known as "Code of Administrators”?
(A) Part I
(B) Part II
(C) Part III
(D) Part IV
Answer: (D)

49. Which article of the constitution provides safeguards to Naga Customary and their social practices against any act of Parliament?
(A) Article 371 A
(B) Article 371 B
(C) Article 371 C
(D) Article 263
Answer: (A)

50. Which one of the following is not the tool of good governance?
(A) Right to information
(B) Citizens' Charter
(C) Social Auditing
(D) Judicial Activism
Answer: (D)

2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2009 June CBSE NET Question Paper-1, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment