Search This Website

2010 December UGC NET Solved Paper-1, Page-6

51. What is the ratio of production of LCDs in the years 2008 and 2010?
(A) 4 : 3
(B) 3 : 4
(C) 1 : 3
(D) 2 : 3
Answer: (B)

52. What is the ratio of production of TVs in the years 2006 and 2007?
(A) 6 : 7
(B) 7 : 6
(C) 2 : 3
(D) 3 : 2
Answer: (C)

53. Some students in a class exhibit great curiosity for learning. It may be because such children
(A) Are gifted
(B) Come from rich families
(C) Show artificial behaviour
(D) Create indiscipline in the class
Answer: (A)

54. The most important quality of a good teacher is
(A) Sound knowledge of subject matter
(B) Good communication skills
(C) Concern for students’ welfare
(D) Effective leadership qualities
Answer: (A)

55. Which one of the following is appropriate in respect of teacher student relationship?
(A) Very informal and intimate
(B) Limited to classroom only
(C) Cordial and respectful
(D) Indifferent
Answer: (C)

56. The academic performance of students can be improved if parents are encouraged to
(A) Supervise the work of their wards
(B) Arrange for extra tuition
(C) Remain unconcerned about it
(D) Interact with teachers frequently
Answer: (A)

57. In a lively classroom situation, there is likely to be
(A) Occasional roars of laughter
(B) Complete silence
(C) Frequent teacher-student dialogue
(D) Loud discussion among students
Answer: (C)

58. If a parent approaches the teacher to do some favour to his/her ward in the examination, the teacher should
(A) Try to help him
(B) Ask him not to talk in those terms
(C) Refuse politely and firmly
(D) Ask him rudely to go away
Answer: (C)

59. Which of the following phrases is not relevant to describe the meaning of research as a process?
(A) Systematic Activity
(B) Objective Observation
(C) Trial and Error
(D) Problem Solving
Answer: (B)

60. Which of the following is not an example of a continuous variable?
(A) Family size
(B) Intelligence
(C) Height
(D) Attitude
Answer: (B)

2010 December UGC NET Solved Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2010 December UGC NET Solved Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2010 December UGC NET Solved Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2010 December UGC NET Solved Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2010 December UGC NET Solved Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2010 December UGC NET Solved Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment