2010 June UGC NET Answer Keys Paper-1, Page-5

41. Which one  of  the  following  is  the oldest  Archival  source  of  data  in India ?
(A) National Sample Surveys
(B) Agricultural Statistics
(C) Census
(D) Vital Statistics
Answer: (A)

42. In a large random data set following normal  distribution, the ratio (%) of number  of  data  points  which  are  in the  range  of (mean  ± standard deviation) to the total number of data points, is
(A) ~ 50%
(B) ~ 67%
(C) ~ 97%
(D) ~ 47%
Answer: (B)

43. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
(A) 2
(B) 8
(C) 10
(D) 16
Answer: (B)

44. Which one of the following is an example of Operating System?
(A) Microsoft Word
(B) Microsoft Excel
(C) Microsoft Access
(D) Microsoft Windows
Answer: (D)

45. Which one of the following represents the binary equivalent of the decimal number 23?
(A) 01011
(B) 10111
(C) 10011
(D) None of the above
Answer: (D)

46. Which one of the following is different from other members?
(A) Google
(B) Windows
(C) Linux
(D) Mac
Answer: (A)

47. Where does a computer add and compare its data?
(A) CPU
(B) Memory
(C) Hard disk
(D) Floppy disk
Answer: (C)

48. Computers on an internet are identified by
(A) E-mail address
(B) Street address
(C) IP address
(D) None of the above
Answer: (C)

49. The Right to Information Act, 2005 makes the provision of
(A) Dissemination of all types of information by all Public authorities to any person.
(B) Establishment of Central, State and District Level Information Commissions as an appellate body.
(C) Transparency and accountability in Public authorities.
(D) All of the above
Answer: (D)

50. Which type of natural hazards cause maximum damage to property and lives?
(A) Hydrological
(B) Hydro-meteorological
(C) Geological
(D) Geo-chemical
Answer: (B)

2010 June UGC NET Answer Keys Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2010 June UGC NET Answer Keys Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2010 June UGC NET Answer Keys Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2010 June UGC NET Answer Keys Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2010 June UGC NET Answer Keys Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2010 June UGC NET Answer Keys Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment