2011 June UGC NET Paper-1, Page-2

11. Public communication tends to occur within a more
(A) Complex structure
(B) Political structure
(C) Convenient structure
(D) Formal structure
Answer: (C)

12. Transforming thoughts, ideas and messages into verbal and non-verbal signs is referred to as
(A) Channelisation
(B) Mediation
(C) Encoding
(D) Decoding
Answer: (A)

13. Effective communication needs a supportive
(A) Economic environment
(B) Political environment
(C) Social environment
(D) Multi-cultural environment
Answer: (C)

14. A major barrier in the transmission of cognitive data in the process of communication is an individual’s
(A) Personality
(B) Expectation
(C) Social status
(D) Coding ability
Answer: (D)

15. When communicated, institutionalised stereotypes become
(A) Myths
(B) Reasons
(C) Experiences
(D) Convictions
Answer: (C)

16. In mass communication, selective perception is dependent on the receiver’s
(A) Competence
(B) Pre-disposition
(C) Receptivity
(D) Ethnicity
Answer: (C)

17. Determine the relationship between the pair of words NUMERATOR : DENOMINATOR and then select the pair of words from the following which have a similar relationship :
(A) Fraction: decimal
(B) Divisor: quotient
(C) Top: bottom
(D) Dividend: divisor
Answer: (D)

18. Find the wrong number in the sequence 
125, 127, 130, 135, 142, 153, 165
(A) 130
(B) 142
(C) 153
(D) 165
Answer: (D)

19. If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY; then BOBBY is coded as
(A) BOBY
(B) COBY
(C) DOBY
(D) OOBY
Answer: (B)

20. The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship, make the right choice for the second set:
 K/T : 11/20 :: J/R : ?
(A) 10/8
(B) 10/18
(C) 11/19
(D) 10/19
Answer: (B)

2011 June UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment