Search This Website

2011 June UGC NET Paper-1, Page-3

21. If A = 5, B = 6, C = 7, D = 8 and so on, what do the following numbers stand for?
 17, 19, 20, 9, 8
(A) Plane 
(B) Moped
(C) Motor 
(D) Tonga
Answer: (B)

22. The price of oil is increased by 25%.  If the expenditure is not allowed to increase, the ratio between the reduction in consumption and the original consumption is
(A) 1 : 3
(B) 1 : 4
(C) 1 : 5
(D) 1 : 6
Answer: (C)

23. How many 8’s are there in the following sequence which are preceded by 5 but not immediately followed by 3 ?
 5  8  3  7  5  8  6  3  8  5  4  5  8  4  7  6
 5  5  8  3  5  8  7  5  8  2  8  5
(A) 4
(B) 5
(C) 7
(D) 3
Answer: (A)

24. If a rectangle were called a circle, a circle a point, a point a triangle and a triangle a square, the shape of a wheel is
(A) Rectangle 
(B) Circle
(C) Point 
(D) Triangle
Answer: (C)

25. Which one of the following methods is best suited for mapping the distribution of different crops as provided in the standard classification of crops in India?
(A) Pie diagram
(B) Chorochromatic technique
(C) Isopleth technique
(D) Dot method
Answer: (B)

26. Which one of the following does not come under the methods of data classification?
(A) Qualitative
(B) Normative
(C) Spatial
(D) Quantitative
Answer: (C)

27. Which one of the following is not a source of data ?
(A) Administrative records
(B) Population census
(C) GIS
(D) Sample survey
Answer: (A)

28. If the statement ‘some men are cruel’ is false, which of the following statements/statement are/is true ?
(i) All men are cruel.
(ii) No men are cruel.
(iii) Some men are not cruel.
(A) (i) and (iii)  
(B) (i) and (ii)
(C) (ii) and (iii) 
(D) (iii) only
Answer: (D)

29. The octal number system consists of the following symbols:
(A) 0 – 7 
(B) 0 – 9 
(C) 0 – 9, A – F
(D) None of the above
Answer: (A)

30. The binary equivalent of (–19)10 in signed magnitude system is
(A) 11101100
(B) 11101101
(C) 10010011
(D) None of these
Answer: (D)

2011 June UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2011 June UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment