2012 December UGC NET Paper-1, Page-1

Along with answer keys, the 2012 December UGC NET Exam Question Paper-1, Test Booklet Code W is given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by CBSE is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The solved paper for other Sets i.e. X, Y and Z are not given as the questions are same with that of series W, only they are placed in different order in the question paper.

1. The English word ‘Communication’ is derived from the words
(A) Communis and Communicare
(B) Communist and Commune
(C) Communism and Communalism
(D) Communion and Common sense
Answer: (A)

2. Chinese Cultural Revolution leader Mao Zedong used a type of communication to talk to the masses is known as
(A) Mass line communication
(B) Group communication
(C) Participatory communication
(D) Dialogue communication
Answer: (A)

3. Conversing with the spirits and ancestors is termed as
(A) Transpersonal communication
(B) Intrapersonal communication
(C) Interpersonal communication
(D) Face-to-face communication
Answer: (A)

4. The largest circulated daily newspaper among the following is
(A) The Times of India
(B) The Indian Express
(C) The Hindu
(D) The Deccan Herald
Answer: (A)

5. The pioneer of the silent feature film in India was
(A) K.A. Abbas
(B) Satyajit Ray
(C) B.R. Chopra
(D) Dada Sahib Phalke
Answer: (D)

6. Classroom communication of a teacher rests on the principle of
(A) Infotainment
(B) Edutainment
(C) Entertainment
(D) Power equation
Answer: (B)

7. The missing number in the series:
0, 6, 24, 60, 120, ?, 336, is
(A) 240
(B) 220
(C) 280
(D) 210
Answer: (D)

8. A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 6 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is
(A) 80
(B) 100
(C) 90
(D) 110
Answer: (B)

9. The number of observations in a group is 40. The average of the first 10 members is 4.5 and the average of the remaining 30 members is 3.5. The average of the whole group is
(A) 4
(B) 15/2
(C) 15/4
(D) 6
Answer: (C)

10. If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by
(A) AMSLR
(B) MSLAR
(C) MASRL
(D) SAMLR
Answer: (A)

2012 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2012 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2012 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2012 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2012 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2012 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment