Search This Website

2013 December UGC NET Paper-1, Page-1

Along with answer keys, the 2013 Dec. UGC NET Exam Question Paper-1, Test Booklet Code X is given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by CBSE is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The solved paper for other Sets i.e. W, Y and Z are not given as the questions are same with that of series X, only they are placed in different order in the question paper.

1. The post-industrial society is designated as
(A) Information society
(B) Technology society
(C) Mediated society
(D) Non-agricultural society
Answer: (A)

2. The initial efforts for internet based communication was for
(A) Commercial communication
(B) Military purposes
(C) Personal interaction
(D) Political campaigns
Answer: (B)

3. Internal communication within institutions done through
(A) LAN
(B) WAN
(C) EBB
(D) MMS
Answer: (A)

4. Virtual reality provides
(A) Sharp pictures
(B) Individual audio
(C) Participatory experience
(D) Preview of new films
Answer: (C)

5. The first virtual university of India came up in
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Tamil Nadu
Answer: (D)

6. Arrange the following books in chronological order in which they appeared. Use the code given below:
(i) Limits to Growth
ii) Silent Spring
(iii) Our Common Future
(iv) Resourceful Earth
Codes:
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (ii), (i), (iii), (iv)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer: (C)

7. Which one of the following continents is at a greater risk of desertification?
(A) Africa
(B) Asia
(C) South America
(D) North America
Answer: (A)
           
8. "Women are closer to nature than men." What kind of perspective is this?
(A) Realist
(B) Essentialist
(C) Feminist
(D) Deep ecology
 Answer: (B)

9. Which one of the following is not a matter a global concern in the removal of tropical forests?
(A) Their ability to absorb the chemicals that contribute to depletion of ozone layer.
(B) Their role in maintaining the oxygen and carbon balance of the earth.
(C) Their ability to regulate surface and air temperatures, moisture content and reflectivity.
(D) Their contribution to the biological diversity of the planet.
Answer: (A)

10. The most comprehensive approach to address the problems of man-environment interaction is one of the following:
(A) Natural Resource Conservation Approach
(B) Urban-industrial Growth Oriented Approach
(C) Rural-agricultural Growth Oriented Approach
(D) Watershed Development Approach
Answer: (D)

2013 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment