Search This Website

2013 December UGC NET Paper-1, Page-2

11. The major source of the pollutant gas, carbon mono-oxide (CO), in urban areas is
(A) Thermal power sector
(B) Transport sector
(C) Industrial sector
(D) Domestic sector
Answer: (B)

12. ln a fuel cell driven vehicle, the energy is obtained from the combustion of
(A) Methane
(B) Hydrogen
(C) LPG
(D) CNG
Answer: (B)

13. Which one of the following Councils has been disbanded in 2013?
(A) Distance Education Council (DEC)
(B) National Council for Teacher Education (NCTE)
(C) National Council of Educational Research and Training (NCERT)
(D) National Assessment and Accreditation Council (NAAC)
Answer: (A)

14. Which of the following statements are correct about the National Assessment and Accreditation Council?
1. It is an autonomous institution.
2. It is tasked with the responsibility of assessing and accrediting institutions of higher education.
3. It is located in Delhi.
4. It has regional offices.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1 and 3
(B) 1 and 2
(C) 1, 2 and 4
(D) 2, 3 and 4
Answer: (B)

15. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between two or more States falls under its
(A) Advisory Jurisdiction
(B) Appellate Jurisdiction
(C) Original Jurisdiction
(D) Writ Jurisdiction
Answer: (C)

16. Which of the following statements are correct?
1. There are seven Union Territories in India.
2. Two Union Territories have Legislative Assemblies
3. One Union Territory has a High Court.
4. One Union Territory is the capital of two States.
Select the correct answer from the codes given below
(A) 1 and 3 only
(B) 2 and 4 only
(C) 2, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (D)

17. Which of the following statements are correct about the Central Information Commission?
1. The Central Information Commission is a statutory body.
2. The chief Information Commissioner and other Information Commissioners are appointed by the president of India.
3. The Commission can impose a penalty upto a maximum  of Rs 25,000
4. It can punish an errant officer.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Answer: (C)

18. Who among the following conducted the CNN-IBN - The Hindu 2013 Election Tracker Survey across 267 constituencies in 18 States?
(A) The Centre for the Study of Developing Societies (CSDS)
(B) The Association for Democratic Reforms (ADR)
(C) CNN and IBN
(D) CNN, IBN and The Hindu
Answer: (A)

19. In certain code TEACHER is written as VGCEJGT. The code of CHILDREN will be
(A) EKNJFTGP
(B) EJKNFTGP
(C) KNJFGTP
(D) None of these
Answer: (B)

20. A person has to buy both apples and mangoes. The cost of one apple is Rs 7/- whereas that of mango is Rs 5/-
If the person has Rs. 38, the number of apples he can buy is
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: (D)

2013 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2013 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment