2013 September UGC NET Paper-1, Page-2

11. The missing term in the series 2, 7, 24, 77, ?, 723 is
(A) 238
(B) 432
(C) 542
(D) 320
Answer: (A)

12. In certain city the Taxi charges comprise of a fixed charge and the charge of the distance travelled. A person paid Rs. 156 for a journey of 16 km and another person paid ` 204 for the journey of 24 km. The amount paid by a passenger who has travelled 30 km is
(A) 236
(B) 240
(C) 248
(D) 256
Answer: (B)

13. In certain code HEALTH is written as KHDOWK. The code of NORTH will be
(A) QRUWK
(B) RQWUK
(C) RWQUK
(D) RWUKQ
Answer: (A)

14. Yadav, Arjun, Rajesh and Kamal play cricket. Rajesh and Kamal play tennis but do not play football. Yadav does not play Badminton but play golf. Arjun does not play tennis. Kamal sometimes plays Badminton. Who does play only cricket?
(A) Yadav
(B) Arjun
(C) Rajesh
(D) Kamal
Answer: (B)

15. A deductive argument cannot be valid:
(A) If its premise / premises is/are true and its conclusion is true.
(B) If its premise / premises is /are true and its conclusion is false.
(C) If its premise / premises is/are false and its conclusion is false.
(D) If its premise / premises is / are false and its conclusion is true.
Answer: (B)

16. An analogical argument is strengthened by
(A) Making the claim bolder while its premises remain unchanged.
(B) Reducing the claim made on the basis of the premises affirmed.
(C) Remaining the claim unchanged while the evidence in its support is found to exhibit greater frailty.
(D) None of the above.
Answer: (B)

17. If two propositions cannot both be false but may both be true, what is the relation between the two propositions?
(A) Contrary
(B) Sub-contrary
(C) Sub-alternation
(D) Contradictory
Answer: (B)

18. Given below are some codes of arrangements of three items in order of wider scope. Select the correct code.
(A) Garments, cloth and shirts
(B) Cloth, garments and shirts
(C) Shirts, garments and cloth
(D) Garments, shirts and cloth
Answer: (C)

19. What is equivalent of the statement ‘All atheists are pessimists’?
(A) All non-pessimists are nonatheists.
(B) All non-atheists are nonpessimists.
(C) All pessimists are atheists.
(D) None of the above.
Answer: (A)

In the following table, trends in production of energy in India by primary sources are given. Study the table and answer Question Nos. 20 to 23 : (Production in peta Joules)

Year
Coal & Lignite
Crude Petroleum
Natural Gas

Electricity (Hydro & Nuclear)
Total

2006-07
7459
1423
1223
4763
14,868
2007-08
7926
1429
1248
4944
15,547
2008-09
8476
1403
1265
5133
16,277
2009-10
9137
1411
1830
4511
16,889
2010-11
9207
1579
2012
5059
17,857

20. In which year primary sources recorded the lowest growth in total production of energy?
(A) 2007–08
(B) 2008–09
(C) 2009–10
(D) 2010–11
Answer: (C)

2013 September UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment