Search This Website

2013 September UGC NET Paper-1, Page-6

51. Deconstruction is a popular method of research in
(A) Basic Science
(B) Applied Science
(C) Social Science
(D) Literature
Answer: (D)

52. With which one of the following techniques communality is associated?
(A) Univariate analysis
(B) Factor analysis
(C) Case studies
(D) SWOT analysis
Answer: (B)

53. The variable which impacts the relationship between an independent variable and a dependent variable is known as
(A) Antecedent variable
(B) Precedent variable
(C) Predictor variable
(D) Control variable
Answer: (D)

54. Which one of the following is a nonprobability sampling method?
(A) Simple Random Sampling
(B) Stratified Sampling
(C) Cluster Sampling
(D) Quota Sampling
Answer: (D)

55. By the year 2022, the Climate Change Action Plan of Government of India aims at installing
(A) 20,000 MW of wind power
(B) 25,000 MW of wind power
(C) 20,000 MW of solar power
(D) 10,000 MW of solar power
Answer: (C)

56. Which one of the following biosphere reserves has UNESCO recognition?
(A) Manas
(B) Kanchenjunga
(C) Seshachalam Hills
(D) Greater Nicobar
Answer: (D)

57. Which activity contributes to water pollution more than any other throughout world?
(A) Agriculture
(B) Hydroelectric power generation
(C) Industry
(D) Urbanisation
Answer: (A)

58. Match List – I with List – II and find the correct answer from the codes given below:
List – I
(Biosphere Reserve)
List – II
(Area of Location)
a. Nilgiri
i. Deccan Peninsula
b. Manas
ii. Chhattisgarh
c. Similipal
iii. Eastern Himalaya
d. Achankmar- Amarkantak
iv. Western Ghat
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       iv         iii         i           ii
Answer: (D)

59. G5 are the five most important emerging economies of world. Which one of the following does not form part of G5?
(A) Mexico
(B) Brazil
(C) China
(D) Korea
Answer: (D)

60. Which of the following nations has the maximum per capita emissions of carbon di-oxide?
(A) China
(B) Japan
(C) USA
(D) India
Answer: (C)

2013 September UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2013 September UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment