Search This Website

2014 December UGC NET Paper-1, Page-2

11. The maximum number of fake institutions / universities as identified by the UGC in the year 2014 are in the State / Union territory of
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Delhi
Answer: (B)

12. Which of the following institutions are empowered to confer or grant degrees under the UGC Act, 1956?
1. A university established by an Act of Parliament.
2. A university established by an Act of Legislature.
3. A university / institution established by a linguistic minority.
4. An institution which is a deemed to be university.
Select the correct answers from the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (C)

13. Which of the following are the tools of good governance?
1. Social Audit
2. Separation of Powers
3. Citizen’s Charter
4. Right to Information
Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1, 3 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2, 3, and 4
Answer: (C)

14. The cyclone “Hudhud” hit the coast of which State?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Gujarat
Answer: (A)

15. Which of the following is not a renewable natural resource?
(A) Clean air
(B) Fresh water
(C) Fertile soil
(D) Salt
Answer: (D)

16. Right to privacy as a Fundamental Right is implied in
(A) Right to Freedom
(B) Right to Life and Personal Liberty
(C) Right to Equality
(D) Right against Exploitation
Answer: (B)

17. Which of the following organizations deals with “capacity building programe” on Educational Planning?
(A) NCERT
(B) UGC
(C) NAAC
(D) NUEPA
Answer: (D)

18. Which of the following powers, the President has in relation to Lok Sabha?
1. Summoning
2 Adjournment- sine die
3. Prorogation
4. Dissolution
Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (C)

19. The interval between two sessions of parliament must not exceed
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 4 months
(D) 100 days
Answer: (B)

20. Maximum participation of students during teaching is possible through
(A) Lecture method
(B) Demonstration method
(C) Inductive method
(D) Textbook method
Answer: (B)

2014 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment