Search This Website

2014 December UGC NET Paper-1, Page-4

31. When academicians are called to deliver lecture or presentations to an audience on certain topics or a set of topics of educational nature, it is called
(A) Training Program
(B) Seminar
(C) Workshop
(D) Symposium
Answer: (B)

32. Media is known as
(A) First Estate
(B) Second Estate
(C) Third Estate
(D) Fourth Estate
Answer: (D)

33. The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large number of receivers simultaneously, is called
(A) Group Communication
(B) Mass Communication
(C) Intrapersonal Communication
(D) Interpersonal Communication
Answer: (B)

34. A smart classroom is a teaching space which has
(i) Smart portion with a touch panel control system.
(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.
(iii) Document camera and specialized software
(iv) Projector and screen
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (i) and (ii) only
(B) (ii) and (iv) only
(C) (i), (ii) and (iii) only
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (D)

35. The term “Yellow Journalism” refers to
(A) Sensational news about terrorism and violence
(B) Sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.
(C) Sensational news about arts and culture.
(D) Sensational news prints in yellow paper.
Answer: (B)

36. In the classroom, the teacher sends the message either as words or images. The students are really
(A) Encoders
(B) Decoders
(C) Agitators
(D) Propagators
Answer: (B)

37. The next term in the series: AB, ED, IH, NM, --- is
(A) TS
(B) ST
(C) TU
(D) SU
Answer: (A)

38. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as
(A) MQPYLCDFD
(B) MPQYLDCFD
(C) PMYQLDFCD
(D) YMQPLDDFC
Answer: (B)

39. A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of D. E is the father of A. D is related to E as
(A) Daughter
(B) Daughter-in-law
(C) Sister-in-law
(D) Sister
Answer: (B)

40. Two numbers are in the ration 3:5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio becomes 12:23. The numbers are
(A) 30, 50
(B) 36, 60
(C) 33, 55
(D) 42, 70
Answer: (C)

2014 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment