Search This Website

2014 December UGC NET Paper-1, Page-6

51. “A man ought no more to value himself for being wiser than a woman if he owes his advantage to a better education, than he ought to boast of his courage for beating a man when his hands were tied.” The above passage is an instance of
(A) Deductive argument
(B) Hypothetical argument
(C) Analogical argument
(D) Factual argument
Answer: (C)

52. By which of the following proposition, the proposition “wise men are hardly afraid of death” is contradicted?
(A) Some wise men are afraid of death.
(B) All wise men are afraid of death.
(C) No wise men is afraid of death.
(D) Some wise men are not afraid of death.
Answer: (B)

53. When in a group of propositions, one proposition is claimed to follow from the others, that group of propositions is called
(A) An argument
(B) A valid argument
(C) An explanation
(D) An invalid argument
Answer: (A)

54. Namita and Samita are brilliant and studious. Anita and karabi are obedient and irregular. Babita and Namita are irregular but brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who among them is/are brilliant, obedient, regular and studious?
(A) Samita alone
(B) Namita and Samita
(C) Kabita alone
(D) Anita alone
Answer: (A)

For a county CO2 emissions (million metric tons) from various sectors are given in the following table. Answer the questions (55 to 60) base on the data given

Year
CO2 emissions (million metric tons)
Sectors
Power
Industry
Commercial
Agriculture
Domestic
2005
500
200
150
80
100
2006
600
300
200
90
110
2007
650
320
250
100
120
2008
700
400
300
150
150
2009
800
450
320
200
180

55. By what percentage (%), the total emissions of CO2 have increased from 2005 to 2009?
(A) ~89.32%
(B) ~57.62%
(C) ~40.32%
(D) ~113.12%
Answer: (A)

56. What is the average annual growth rate of CO2 emission in power sector?
(A) ~12.57%
(B) ~16.87%
(C) ~30.81%
(D) ~50.25%
Answer: (A)

57. What is the percentage contribution of power sector to total CO2 emission in the year 2008?
(A) ~30.82%
(B) ~41.18%
(C) ~51.38%
(D) ~60.25%
Answer: (B)

58. In which year, the contribution (%) of industry to total sectoral CO2 emission was minimum?
(A) 2005
(B) 2006
(C) 2007
(D) 2008
Answer: (A)

59. What is the percentage (%) growth of CO2 emission from power sector during 2005 to 2009?
(A) 60
(B) 50
(C) 40
(D) 80
Answer: (A)

60. Which sector has recorded maximum growth in CO2 emission during 2005 to 2009?
(A) Power
(B) Industry
(C) Commercial
(D) Agriculture
Answer: (D)

2014 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2014 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment