2015 December UGC NET Paper-1, Page-1

Along with answer keys, the 2015 December UGC NET Exam Question Paper-1, Test Booklet Code P is given below. The answer keys are as per the final answer keys released by UGC. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by CBSE is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The solved paper for other Sets i.e. Q, R and S are not given as the questions are same with that of series P, only they are placed in different order in the question paper.

1. Greater the handicap of the students coming to the educational institutions, greater the demand on the:
(A) Family
(B) Society
(C) Teacher
(D) State
Answer: (C)

2. What are the characteristics of Continuous and Comprehensive Evaluation?
(a) It increases the workload on students by taking multiple tests.
(b) It replaces marks with grades.
(c) It evaluates every aspect of the student.
(d) It helps in reducing examination phobia.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (b) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (D)

3.  Which of the following attributes denote great strengths of a teacher?
(a) Full-time active involvement in the institutional management
(b) Setting examples
(c) Willingness to put assumptions to the test
(d) Acknowledging mistakes
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)
(B) (b), (c) and (d)
(C) (a), (c) and (d)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (B)

4. Which one of the following statements is correct in the context of multiple - choice type questions?
(A) They are more objective than true-false type questions.
(B) They are less objective than essay type questions.
(C) They are more subjective than short-answer type questions.
(D) They are more subjective than true-false type questions.
Answer: (A)

5. As Chairman of an independent commission on education, Jacques Delors report to UNESCO was titled
(A) International Commission on Education Report
(B) Millennium Development Report
(C) Learning: The Treasure Within
(D) World Declaration on Education for All
Answer: (C)

6. What are required for good teaching?
(a) Diagnosis
(b) Remedy
(c) Direction
(d) Feedback
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a) and (b)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (c) and (d)
Answer: (A)

7. Which of the following statements is not true in the context of participatory research ?
(A) It recognizes knowledge as power.
(B) It emphasises on people as experts.
(C) It is a collective process of enquiry.
(D) Its sole purpose is production of knowledge.
Answer: (D)

8. Which of the following statements is true in the context of the testing of a hypothesis?
(A) It is only the alternative hypothesis that can be tested.
(B) It is only the null hypothesis that can be tested.
(C) Both, the alternative and the null hypotheses can be tested.
(D) Both, the alternative and the null hypotheses cannot be tested.
Answer: (B)

9. Which of the following are the basic rules of APA style of referencing format?
(a) Italicize titles of shorter works such as journal articles or essays
(b) Invert authors’ names (last name first)
(c) Italicize titles of longer works such as books and journals
(d) Alphabetically index reference list
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a) and (b)
(B) (b), (c) and (d)
(C) (c) and (d)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (B)

10. Which of the following are the characteristics of a seminar?
(a) It is a form of academic instruction.
(b) It involves questioning, discussion and debates.
(c) It involves large groups of individuals.
(d) It needs involvement of skilled persons.
Select the correct answer from the codes given below
(A) (b) and (c)
(B) (b) and (d)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (b) and (d)
Answer: (D)

2015 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment