2015 December UGC NET Paper-1, Page-4

31. Consider the argument given below:
‘Pre - employment testing of teachers is quite fair because doctors, architects and engineers who are now employed had to face such a testing.’
What type of argument it is?
(A) Deductive
(B) Analogical
(C) Psychological
(D) Biological
Answer: (B)

32. Among the following propositions two arc related in such a way that they can both be true although they cannot both be false. Which are those propositions? Select the correct code.
Propositions:
(a) Some priests are cunning.
(b) No priest is cunning.
(c) All priests are cunning.
(d) Some priests are not cunning.
Codes:
(A) (a) and (b)
(B) (c) and (d)
(C) (a) and (c)
(D) (a) and (d)
Answer: (D)

33. A Cluster of propositions with a structure that exhibits some inference is called
(A) An inference
(B) An argument
(C) An explanation
(D) A valid argument
Answer: (B)

34. Consider the following assertion (A) and reason (R) and select the correct code given below:
(A): No man is perfect.
(R): Some men are not perfect.
(A) Both (A) and (R) are true but (R) does not provide sufficient reason for (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) provides sufficient reason for (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

35. A definition that has a meaning that is deliberately assigned to some symbol is called:
(A) Lexical
(B) Precising
(C) Stipulative
(D) Persuasive
Answer: (C)

36. If the proposition ‘No men are honest’ is taken to be false which of the following proposition/propositions can be claimed certainly to be true?
Propositions:
(A) All men are honest
(B) Some men are honest
(C) Some men are not honest
(D) No honest person is man
Answer: (B)

Given below in the table is the decadal data of Population and Electrical Power Production of a country.
Year
Population (million)
Electrical Power Production (GW)*
1951
20
10
1961
21
20
1971
24
25
1981
27
40
1991
30
50
2001
32
80
2011
35
100


* 1 GW1000 million watt

Based on the above table, answer the questions from Sl. No. 37 to 42.

37. Which decade registered the maximum growth rate (%) of population?
(A) 1961-71
(B) 1971-81
(B) 1991-2001
(D) 2001-2011
Answer: (A)

38. Average decadal growth rate (%) of population is:
(A) ~12.21%
(B) ~9.82%
(C) ~6.73%
(D) ~5%
Answer: (B)

39. Based on the average decadal growth rate, what will be the population in the year 2021?
(A) 40.34 million
(B) 38.49 million
(C) 37.28 million
(D) 36.62 million
Answer: (B)

40. In the year 1951, what was the power availability per person?
(A) 100 W
(B) 200 W
(C) 400 W
(D) 500 W
Answer: (D)

2015 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2015 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment