2016 December UGC NET Paper-1, Page-4

31. The dominant source of pollution due to oxides of nitrogen (NOx) in urban areas is
(1) Road transport
(2) Commercial sector
(3) Energy use in industry
(4) Power plants
Answer: (1)

32. Which of the following is not a water-brone disease?
(1) Typhoid
(2) Hepatitis
(3) Cholera
(4) Dengue
Answer: (4)

33. Which of the following is a characteristic of Web2.0 applications?
(1) Multiple users schedule their time to use Web2.0 applications one by one.
(2) Web2.0 applications are focused on the ability for people to collaborate and share information online.
(3) Web2.0 applications provide users with content rather than facilitating users to create it.
(4) Web2.0 applications use only static pages.
Answer: (2)

34. In which country, the recent international agreement on phasing out Hydro Fluoro Carbons (HFCs) was signed?
(1) Rwanda
(2) Morocco
(3) South Africa
(4) Algeria
Answer: (1)

35. Which of the following natural hazards is not hydro-meteorological?
(1) Snow avalanche
(2) Sea erosion
(3) Tropical cyclone
(4) Tsunami
Answer: (4)

36. Which of the following are the demerits of globalisation of higher education?
(a) Exposure to global curriculum
(b) Promotion of elitism in education
(c) Commodification of higher education
(d) Increase in the cost of education Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (a), (c) and (d)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (3)

37. Which of the following statements are correct about deemed universities?
(a) The Governor of the State is the chancellor of deemed universities.
(b) They can design their own syllabus and course work.
(c) They can frame their own guidelines regarding admission and fees.
(d) They can grant degrees.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a), (b) and (c)
(2) (b), (c) and (d)
(3) (a), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (2)

38. Indian government's target for power production from small hydro projects by the year 2022 is
(1) 1 Giga-Watt
(2) 5 Giga-Watt
(3) 10 Giga-Watt
(4) 15 Giga-Watt
Answer: (2)

39. Which of the following statements are correct?
(a) Rajya Sabha is a permanent House which can be dissolved only during national emergency.
(b) Rajya Sabha does not represent the local interests of the States.
(c) Members of the Rajya Sabha are not bound to vote at the dictates of the states they represent.
(d) No Union territory has a representative in the Rajya Sabha.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (b) and (c)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (2)

40. Which of the following are not necessarily the immediate consequences of the proclamation of the President's Rule in a State?
(a) Dissolution of the State Assembly.
(b) Removal of the Council of Ministers in the State.
(c) Takeover of the State administration by the Union Government.
(d) Appointment of a new Chief Secretary.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (b), (c) and (d)
(4) (b) and (c)

Answer: (1)

2016 December UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2016 December UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment