Search This Website

2016 June UGC NET Paper-1, Page-4

31. Why labour-based competitive advantages of India and Singapore cannot be sustained in IT and service sectors?
(A) Due to diminishing levels of skill
(B) Due to capital-intensive technology making inroads
(C) Because of new competitors
(D) Because of shifting of labour-based advantage in manufacturing industries.
Answer: (C)

32. How can an organization enjoy competitive advantage sustainable overtime?
(A) Through regional capital flows
(B) Through regional interactions among business players.
(C) By making large bank, industries and markets coalesced.
(D) By effective use of various instrumentalities.
Answer: (D)

33. The choice of communication partners is influenced by factors of
(A) Proximity, utility, loneliness
(B) Utility, secrecy, dissonance
(C) Secrecy, dissonance, deception
(D) Dissimilarity, dissonance, deviance
Answer: (A)

34. As a teacher, select the best option to ensure your effective presence in the classroom.
(A) Use of peer command
(B) Making aggressive statements
(C) Adoption of well-established posture
(D) Being authoritarian
Answer: (C)

35. Every communicator has to experience
(A) Manipulated emotion
(B) Anticipatory excitement
(C) The issue of homophiles
(D) Status dislocation
Answer: (B)

36. Imagine you are working in an educational institution where people are of equal status. Which method of communication is best suited and normally employed in such a context?
(A) Horizontal communication
(B) Vertical communication
(C) Corporate communication
(D) Cross communication
Answer: (A)

37. Identify the important element a teacher has to take cognizance of while addressing students in a classroom.
(A) Avoidance of proximity
(B) Voice modulation
(C) Repetitive pause
(D) Fixed posture
Answer: (B)

38. What are the barriers to effective communication?
(A) Moralising, being judgemental and comments of consolation.
(B) Dialogue, summary and self-review.
(C) Use of simple words, cool reaction and defensive attitude.
(D) Personal statement, eye contact and simple narration.
Answer: (A)

39. A person walks 10 m in front and 10 m to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m respectively. How far is he from his starting point?
(A) 20 m
(B) 15 m
(C) 10 m
(D) 5 m
Answer: (D)

40. A sister of B. F is daughter of G. C is mother of B. D is father of C. E is mother of D. A is related to D as
(A) Grand daughter
(B) Daughter
(C) Daughter-in-law
(D) Sister
Answer: (A)

2016 June UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment