Search This Website

2016 June UGC NET Paper-1, Page-6

The following table shows the percentage profit (%) earned by two companies A and B during the years 2011 - 15. Answer questions 1 - 3 based on the data contained in the table:
Profit earned by the companies

Year
Percentage Profit (%)

A
B
2011
20
30
2012
35
40
2013
45
35
2014
40
50
2015
25
35
Where, percent (%) Profit = [(Income−Expenditure) / Expenditure] X100

51. If the total expenditure of the two companies was Rs. 9 lakh in the year 2012 and the expenditure of A and B were in the ratio 2:1, then what was the income of the company A in that year?
(A) Rs. 9.2 lakh
(B) Rs. 8.1 lakh
(C) Rs. 7.2 lakh
(D) Rs. 6.0 lakh
Answer: (B)

52. What is the average percentage profit earned by the company B?
(A) 35%
(B) 42%
(C) 38%
(D) 40%
Answer: (C)

53. In which year, the percentage profit earned by the company B is less than that of company A?
(A) 2012
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015
Answer: (B)

The table shows the number of people in different age groups who responded to a survey about their favourite style of music. Use this information to answer the questions that follow:
Ages (years)
Style of Music
15 - 20 (years)
21 - 30 (years)
31+ (years)

Classical
6
4
17
Pop
7
5
5
Rock
6
12
14
Jazz
1
4
11
Blues
2
3
15
Hip-Hop
9
3
4
Ambient
2
2
2

54. Approximately what percentage of the total sample were aged 21 - 30?
(A) 31%
(B) 23%
(C) 25%
(D) 14%
Answer: (C)

55. Approximately what percentage of the total sample indicates that Hip-Hop is their favourite style of music?
(A) 6%
(B) 8%
(C) 14%
(D) 12%
Answer: (D)

56. What percentage of respondents aged 31 + indicated a favorite style other than classical music?
(A) 64%
(B) 60%
(C) 75%
(D) 50%
Answer: (C)

57. An unsolicited e-mail message sent to many recipients at once is a________
(A) Worm
(B) Virus
(C) Threat
(D) Spam
Answer: (D)

58. The statement “the study, development, implementation, support or management of computer-based information systems, particularly software applications and computer hardware” refers to
(A) Information Technology (IT)
(B) Information and collaborative Technology (ICT)
(C) Information and data Technology (IDT)
(D) Artificial Intelligence (AI)
Answer: (A)

59. If the binary equivalent of the decimal number 48 is 110000, then the binary equivalent of the decimal number 51 is given by
(A) 110011
(B) 110010
(C) 110001
(D) 110100
Answer: (A)

60. The process of copying files to a CD-ROM is known as________
(A) Burning
(B) Zipping
(C) Digitizing
(D) Ripping
Answer: (A)

2016 June UGC NET Paper-1, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Paper-1, Page-6 (Question 51-60)

No comments:

Post a Comment