Search for Almost Anything! 1200+ Pages of Contents Written by Experts

2014 December UGC NET Paper-3, Page-7

61. Match the following:
List – I
List – II
a. Infringement
i. Unauthorized use of I.P.
b. Enforcement
ii. Criminal penalties
c. Mis-appropriation
iii. Breach of trade secret
d. Counterfeit
iv. Intentional forgery
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (B)

62. Match the following:
 List – I
List – II
a. ALA
i. 1909
ii. 1933
c. SLA
iii. 1876
d. ILA
iv. 2002
            a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       i           ii          iv         iii
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (B)

63. Match the following:
List – I
List – II
a. Sayaji Rao Gayakwad
i. Revision of salary scale
b. D.P. Chattopadyay
ii. Library building
c. K.D. Metcalf
iii. Public libraries
d. B.S. Kesavan
iv. Librarian of national library
a          b          c          d
(A)       ii          i           iii         iv
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         i           ii          iv
(D)       iv         iii         i           ii
Answer: (C)

64. Match the following publishers with the relevant databases:
List – I
List – II
a. Elsevier
i. Academic search
b. Thomson Reuters
ii. Aerospace & high technology
iii. Scopus
d. ProQuest
iv. Web of knowledge
a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       i           iii         ii          iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (C)

65. Match the following:
List – I
List – II
a. Informing about best books
i. Support service
b. Guidance to use citation manual
ii. Bibliography
c. Providing prints for downloads
iii. Readers advisory
d. Providing list of URLs
iv. Users education
a          b          c          d
(A)       ii          iii         i           iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       ii          iv         iii         i
Answer: (B)

66. Match the following:
List – I
List – II
a. Market segmentation
i. User behaviour
b. Consumer analysis
ii. Market mix
c. Market positioning
iii. Category of users
d. Market program
iv. Prioritising users
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (B)

67. Match the following:
List – I
List – II
a. India
i. Agglomeration
b. Agriculture of wheat
ii. Fusion
c. Bio-chemistry
iii. Denudation
d. Biological sciences
iv. Lamination
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       ii          iii         i           iv
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (A)

68. Match the following:
List – I
List – II
a. Standing order
i. For serial publications till cancellation
b. Blanket order
ii. Routine publications on order
c. Firm order
iii. For publications on recommendation
d. Approval order
iv. For supply of institutional publications as and when published
a          b          c          d
(A)       iv         ii          i           iii
(B)       iii         ii          i           iv
(C)       i           iv         ii          iii
(D)       ii          iv         i           iii
Answer: (C)

69. Match the following:
List – I
List – II
i. Intrepretation by web browser
b. XML
ii. Describes data
iii. Display data
d. VB Script
iv. Platform independent
            a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (D)

70. Match the following national organizations with their relevant mission:
List – I
List – II
a. National Mission on Libraries
i. Digitization of AYUSH literature
b. National Mission for Manuscripts
ii. Nurturing of talent
c. T.K.D.L.
iii. Capacity building
iv. Connects India’s past with present
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       ii          i           iii         iv
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment