2016 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-2

11. What is RJ45?
(1) A network cable connector
(2) A node
(3) An electronic coupler
(4) A video display unit for signalling and controlling multimedia
Answer: (1)

12. SIP, the communication protocol communication stands for
(1) Signalling Information Protocol
(2) Internet Session Protocol
(3) Sound Initiation Protocol
(4) Session Initiation Protocol
Answer: (4)

13. The Fifth Anniversary of the general release of OCLC World Share Management Service — the first-ever cloud-based Cooperative Library Management System (that selected 500 libraries spanning six continents) was celebrated on:
(1) July 01, 2015
(2) July 03, 2015
(3) May 01, 2016
(4) August 12, 2016
Answer: (Wrong Question)

14. Which of the following is a measure of dispersion?
(1) Geometric mean
(2) Median
(3) Mode
(4) Root Mean Square Deviation
Answer: (4)

15. If 'r' is a rank of a word and T is its frequency then rf = c, where 'c' is a constant. Which law is this?
(1) Bradford's law
(2) Lotka's law
(3) Narain's law
(4) Zipf s law
Answer: (4)

16. VIDWAN (INFLIBNET) is
(1) An open source software
(2) An Association of Intellectuals
(3) A Programming Language
(4) A Database of Experts and a network of Researchers and Scientists at national level
Answer: (4)

17. Which of the following rights are granted for 'Literary works' according to Copyright Law of India?
(a) To make translation
(b) To use in reporting current events
(c) To make any adaptation
(d) To use for the purpose of research
Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (1)

18. Identify from the following the features of tacit knowledge:
(a) Resides in human mind
(b) Cannot be articulated
(c) Tangible
(d) Easily accessible
Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (b) are correct.
 (2) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

19. Which of the following are the examples of Web-based learning and education?
(a) Answer Tips
(b) Moodle
(c) Revish
(d) Campus bug
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (c) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

20. Which of the following are the two sections stated in `IFLA Digital Reference Guidelines'?
(a) Collaborative Virtual Reference
(b) The Administration of Digital Reference Service
(c) The Practice of Digital Reference
(d) Online Tools for Libraries
Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.
Answer: (2)


2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment