Search This Website

2016 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-3

21. Which of the following sites are offered by Britannica Library, a product of Encyclopaedia Britannica?
(a) Children
(b) Young Adult
(c) Patron
(d) Reference Centre
Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (d), (c) and (a) are correct.
Answer: (2)

22. Identify the key attributes of 'Digest' from the following:
(a) Significant ideas on one document area arranged separately in an unhelpful sequence.
(b) A Methodically arranged compendium or summary of literary, historical, legal, scientific or other written matters.
(c) Informative in nature and contains brief description of more than one document.
(d) Often prepared by a non-subject specialist without understanding and assimilating the contents of documents.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

23. Which of the following communication channels are used frequently in Virtual Reference Service?
(a) Bulletin Board
(b) Instant Messaging
(c) R.S.S.
(d) Voice-Over-I.P.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (b) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (3)

24. Identify the affinitive/associative relationship of the following:
(a) Genus-Species
(b) Translations
(c) Genetic
(d) Concurrent
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (d) are correct
Answer: (3)

25. Which of the following are the components of a master database in acquisition system/ module?
(a) Membership Master
(b) Vendor Master
(c) Currency master
(d) Transaction master
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

26. Which of the following are types of random samples?
(a) Cluster sampling
(b) Purposive sampling
(c) Stratified sampling
(d) Systematic sampling
Codes:
(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (1)

27. Who among the following devised the 'Critical Path Method'?
(a) Morgan R. Walker
(b) Clank Sedore
(c) Blake William
(d) James E. Kelley
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

28. Which of the following databases are available for scientific community free of cost?
(a) Inspec
(b) ERIC
(c) IEEE Xplore
(d) PubMed
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

29. Which of the following are protocol standards?
(a) z39.50
(b) z39.71
(c) z39.05
(d) z39.81
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

30. Which of the following are the Semantic Web technologies?
(a) SKOS
(b) AJAX
(c) SPARQL
(d) UTF
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (c) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct
Answer: (2)

2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment