Search This Website

2016 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following Gateways with their corresponding subjects:
List — I                      List — II
(a) AHDS                    (i) Urban Design
(b) ALTIS                   (ii) Forestry Food, Veterinary & Agricultural Sciences
(c) NOVAGate           (iii) Hospitality, Leisure, Sports & Tourism
(d) RUDI                    (iv) Arts and Humanities
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (3)

52. Match the following:
List — I
List—II
(a) Meta-analysis
(i) The most theoretical form of desk research, clarify terms, concepts
(b) Conceptual analysis
(ii) To assess the extent to which concepts and issues are mentioned or not
(c) Content analysis
(iii) Quantitative methods for describing and analysis patterns of recorded communication
(d) Bibliometric analysis
(iv) Quantitative data by statistical analysis
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(2)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(3)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
Answer: (4)

53. Match the following:
List — I
List — II
(a) Nominal Scale
(i) Places events in order and exhibits their relation
(b) Ordinal Scale
(ii) Classifies Objects/Observations
(c) Ratio Scale
(iii) Involves Judges to rank items into categories
(d) Differential Scale
(iv) Represents the actual amount of variable —theoretically unobtainable
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
Answer: (1)

54. Match the following:
List — I                      List — II
(a) Impact Factor        (i) Cited during the current year
(b) SNIP                      (ii) Duration of citations to article in a journal
(c) Immediacy Factor  (iii) Cited during the recent two years
(d) Cited Half Life     (iv) Citation based on the number of citations in a field
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
Answer: (1)

55. Match the following:
List — I
List II
(a) Systematic Sample
(i) Population specified by traits, discretionary and inexpensive
(b) Stratified Sample
(ii) Scattered population
(c) Cluster Sample
(iii) Heterogeneous Population
(d) Quota Sample
(iv) Too large population
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
Answer: (1)

56. Match the following:
List — I          List — II
(a) Ibid                        (i) See
(b) Loc.Cit.     (ii) Previously used reference
(c) Op.Cit.       (iii) Same reference cited immediately above
(d) Vide          (iv) Same page cited (in the place cited)
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(4)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
Answer: (1)

57. Match the type of services suitable for the queries given below:
List — I
List — II
(a) Alert service
(i) Can I have details of Lok Sabha elections 2009?
(b) Documentation service
(ii) Who won Wimbledon Singles in 2015?
(c) Retrospective Search Service
(iii) Let me Know the forthcoming conferences on Green Libraries?
(d) Reference service
(iv) Let me have a comprehensive list of articles published on genome in 2016.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
Answer: (4)

58. Match the following:
List — I
List — II
(a) W.A. Katz
(i) Documentation Information
(b) B. Guha
(ii) Introduction to reference work 2V.
(c) S. Seetharama
(iii) Documentation and its facets
(d) S.R. Ranganathan
(iv) Information Consolidation and repackaging: Framework, Methodology, Planning
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(2)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
Answer: (3)

59. Match the following:
List — I                                              List — II
(a) Literary Warrant                            (i) Melvil Dewey
(b) Alternative Location                     (ii) H.E. Bliss
(c) Decimal Fraction Notation            (iii) S.R. Ranganathan
(d) Seminal Mnemonics                      (iv) E.W. Hulme
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(2)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(3)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (1)

60. Match the following symbols/signs used in UDC standard edition:
Signs/Symbols             Meaning
(a) => Double arrow               (i) Examples of combination
(b) Diamond                            (ii) Including
(c) Square                           (iii) See also
(d) =Approximately equal to  (iv) subdivide as
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
Answer: (1)


2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

1 comment:

  1. This solution paper was much needed as it was not available at any of the photo copier of university. Thanks for providing soft copy of it.

    ReplyDelete