Search This Website

2016 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-7

61. Match the following:
List — I
List—II
(a) The Crisis in Cataloguing
(i) Michael Gorman
(b) Headings and Canons: Comparative Study of Five Catalogue Codes
(ii) Raymond Knox Olding
(c) Our Enduring Values: Librarianship in the 21st century
(iii) Andrew D. Osborn
(d) Readings in library Cataloguing
(iv) S.R. Ranganathan
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(3)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(4)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (1)

62. Assertion (A): 'Information Economy' which is based on the premise that, information has economic value and as such requires an 'Information Market Place' in which such value can be exchanged, holds no good in the contemporary information age.
Reason (R): Information as a valuable resource occupies a slum dwelling in the town of economics, as this economic reality runs counter to the popular and historic notion that, "information is free".
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

63. Assertion (A): Libraries should serve as a local centre of information and knowledge and be a local gateway to national and global knowledge.
Reason (R): Libraries must modernize their collection, services and collaborate with other institutions to develop a community-based information system.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

64. Assertion (A): Some modern users are quite apprehensive about virtual reference service chat.
Reason (R): They fear negative judgements from librarians and advisors arising from the content of the chat transcript.
Codes
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

65. Assertion (A): In recent years, the explosion of information in electronic format has placed a significant burden on the small public libraries.
Reason (R): E-resources are expensive, both in licensing cost and in the technology needed to support them to which small public libraries can hardly afford.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

66. Assertion (A): In the digital environment, the University libraries in India need not build their reference collection.
Reason (R): 'Question Point' of OCLC provides a complete virtual reference management system for subscription.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (2)

67. Assertion (A): Libraries market their products and services to overcome the problems of under-utilization of their information resources and services.
Reason (R): Libraries are under-utilized because they do not provide access to electronic resources.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

68. Assertion (A): In RDA the 'rule of 3", to provide upto three authors, is now the main instruction.
Reason (R): RDA does not encourage access to the names of persons and corporate bodies important to the users.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (4)

69. Assertion (A): Application of six sigma in library management is a quality programme that improves customers' experience and lowers costs.
Reason (R): Six phases of sigma are necessary in all library operations.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

70. Assertion (A): A library needs to generate a satisfied customer base which is supportive of library programmes.
Reason (R): If a library's resources and services are measured upto customer's expectations, then repeat use cannot be ensured.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

1 comment:

  1. I hope you aced this paper because personally I have struggled with it all the best in your finals just keep revising and doing more practices you will be good.

    ReplyDelete