Search This Website

2016 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. Which of the following are the features of Operations Research?
(a) Aid in decision making
(b) Handles decision tables
(c) Optimization of Performance
(d) Used as motivational technique
Codes:
(1) (a), (b) are correct
(2) (a), (c) are correct
(3) (b), (d) are correct
(4) (c), (d) are correct
Answer: (2)

32. Which of the following are discrete distributions?
(a) Beta
(b) Exponential
(c) Geometric
(d) Poisson
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (c) and (d) are correct
Answer: (4)

33. Identify the criteria for evaluation of qualitative research:
(a) Objectivity
(b) Reliability
(c) Divisibility
(d) Validity
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (1)

34. TRAILS-9 is
(a) A process or an assessment tool for real time assessment of Information Literacy Skill of the student-learners.
(b) A tool or process used by the School Librarians to produce evidence of Library's impact on student achievements to share with stake-holders.
(c) A tool to adjudge the quality of library services offered, but not to demonstrate the value of the Library's contribution.
(d) A tool funded by ILILE (Institute for Library & Information Literacy Education) based on Ohio-K12 Library Academic Content Standards.
Codes:
(1) (b), (c) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (2)

35. Which of the following are the sources to lookup for DOI?
(a) Central Search List
(b) DOI Handbook
(c) Registration Agencies
(d) Search results using a search engine
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (c) and (d) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (a) and (d) are correct
Answer: (2)

36. Arrange in sequence the following types of activity according to Ellis's model of information-seeking behaviour:
(a) Browsing
(b) Chaining
(c) Differentiating
(d) Extracting
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (c), (d), (b), (a)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (2)

37. Arrange in sequence the evolution of reference service:
(a) Reference work with subject specialization.
(b) Aid Reader/Assistance to Reader
(c) Long Range Reference Service.
(d) 'Personal relation between librarians and readers'
Codes:
(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (a), (c), (b), (d)
(3) (d), (b), (a), (c)
(4) (c), (d), (b), (a)
Answer: (3)

38. Arrange the following class numbers according to Colon Classification, 6th edition
(a) 2
(b) 2 Ob T
(c) 2 'N
(d) 2k
Codes
(1) (d), (a), (b) and (c)
(2) (a), (b), (d) and (c)
(3) (b), (a), (c) and (d)
(4) (c), (b), (a) and (d)
Answer: (1)

39. Arrange in sequence the following phases of disaster planning according to guidelines/ principles of IFLA:
(a) Preparedness
(b) Prevention
(c) Recovery
(d) Response
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (d), (c)
(3) (c), (a), (b), (d)
(4) (d), (c), (b), (a)
Answer: (2)

40. Arrange the following bibliographic utilities according to their year of origin
(a) Ohio College Library Center
(b) Washington Library Network
(c) UTLAS
(d) RUN
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (a), (c), (d), (b)
(3) (a), (b), (d), (c)
(4) (a), (d), (c), (b)
Answer: (3)


2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 December UGC NET Solved Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment