Search for Almost Anything! 1200+ Pages of Contents Written by Experts

UGC NET 2007 December, Paper-2, Page-4

31. Assertion (A): ISBD (S) is concerned with the serial publications.
Reason (R): It is not used for the serials which have ceased their publication.
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

32. Arrange the following research steps according to the sequence of their occurrence.
(i) Formulation of hypothesis of research
(ii) Designing of data and analysis plan
(iii) Selection of data gathering method
(iv) Report writing
(A) (iii), (ii), (i), (iv)
(B) (i), (iii), (ii), (iv)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (B)

33. Identify the development in the following library softwares in correct chronological sequence.
(A) CDS/ISIS, SOUL, Green Stone, D-Space
(B) D-Space, SOUL, CDS/ISIS, Green Stone
(C) Green Stone, CDS/ISIS, D-Space, SOUL
(D) SOUL, D-Space, Green Stone, CDS/ISIS
Answer: (A)

34. Identify the chronological order of the following Public Libraries Acts.
(i) Andhra Pradesh Public Libraries Act
(ii) Karnataka Public Libraries Act
(iii) Haryana Public Libraries Act
(iv) Maharashtra Public Libraries Act
(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (B)

35. Identify the chronological order of the following Cataloguing
(ii) CCC
(iii) AA Code
(iv) ALA Code
(A) (iii), (iv), (i), (ii)
(B) (ii), (iv), (iii), (i)
(C) (iii), (ii), (iv), (i)
(D) (iv), (i), (ii), (iii)
Answer: (C)

36. Arrange the following in chronological order of their origin:
(i) Unix
(ii) Ms-Dos
(iii) Linux
(iv) Windows
(A) (iv), (ii), (iii), (i)
(B) (ii), (i), (iv), (iii)
(C) (i), (iii), (iv), (ii)
(D) (iii), (i), (iv), (ii)
Answer: (B)

37. Identify the correct chronological order in which the following networks were launched.
(ii) ERNET
(iii) DELNET
(A) (iii), (iv), (ii), (i)
(B) (i), (iii), (iv), (ii)
(C) (ii), (i), (iii), (iv)
(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (C)

38. Arrange the following management developments chronologically:
(i) Synthesis Period
(ii) Scientific Period
(iii) Human Relation
(iv) Pre-Scientific Period
(A) (iii), (i), (ii), (iv)
(B) (iv), (ii), (iii), (i)
(C) (i), (iv), (ii), (iii)
(D) (ii), (i), (iv), (iii)
Answer: (B)

39. Match the following:
List – I           
List - II
(a) Simplex
(i) Communication channel is used in both the directions but only in one direction at a time.
(b) Half Duplex
(ii) Communication channel is used in one direction
(c) Full Duplex
(iii) Bits of information are transmitted continuously
(d) Asynchronous transmission
(iv) The communication channel is used in both the directions at the same time

(v) Information is sent at random intervals with start and stop bits for each batch of information
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii),       (i),        (iv),      (v)
(B)       (i),        (iv),      (iii),      (ii)
(C)       (v),       (ii),       (i),        (iii)
(D)       (iv),      (v),       (iii),      (ii)
Answer: (C)

40. Match the following:
List – I                                    List - II
(a) Taylor                                 (i) Theory of Motivation
(b) Maslow                              (ii) X and Y Theory
(c) McGregor                          (iii) Scientific Management
(d) Argyris                              (iv) Immaturity / Maturity Theory
(v) Leadership Style
(a)        (b)       (c)        (d)
(A)       (iii),      (iv),      (ii),       (i)
(B)       (iv),      (i),        (v),       (iii)
(C)       (iii),      (i),        (ii),       (iv)
(D)       (v),       (iv),      (iii),      (i)
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment