Search for Almost Anything! 1200+ Pages of Contents Written by Experts

UGC NET 2008 December, Paper-2, Page-2

11. MeSH is the name of a
(A) Medical Library
(B) Controlled Vocabulary
(C) Online Database
(D) CSIR Unit
Answer: (B)

12. ‘Rules for dictionary catalogue’ was devised by:
(A) A. Panizzi
(B) C. C. Jewet
(C) S. Lubetzky
(D) C. A. Cutter
Answer: (D)

13. A gazette gives information about:
(A) Places of tourist interest
(B) History of places
(C) Official announcement and notification
(D) Old records
Answer: (C)

14. Glossary is a:
(A) List of technical words with definitions
(B) List of words in a language
(C) List of thematically arranged words
(D) Alphabetical index to passages of work
Answer: (A)

15. National Library for Blind and Handicapped of India is located at:
(A) Madras
(B) Tanjore
(C) Dehradun
(D) Delhi
Answer: (C)

16. The term ‘Information Retrieval’ was coined by:
(A) H. P. Luhn
(B) Calvin Mooers
(C) Mortimer Taube
(D) Derek Austin
Answer: (B)

17. The term “Hypertext” was coined by
(A) Vannever Bush
(B) John Brown
(C) M. C. Kith
(D) Ted Nelson
Answer: (D)

18. With which agency did UNESCO collaborate to establish UNISIST?
Answer: (A)

19. Which university appointed the first full time university librarian?
(A) Delhi University
(B) Punjab University
(C) Madras University
(D) Calcutta University
Answer: (C)

20. Assertion (A): Classification and indexing have always been of central intellectual interest in IR.
Reason (R): Conceptual analysis of the content of the queries and documents are essential input to an IR system.
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) (A) and (R) both are partially true
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment