Search for Almost Anything! 1200+ Pages of Contents Written by Experts

UGC NET 2014 December, Paper-2, Page-4

31. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment:
(i) Chhattisgarh Public Library Act.
(ii) Gujarat Public Library Act.
(iii) Orissa Public Library Act.
(iv) Uttar Pradesh Public Library Act.
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (Wrong Question)

32. Arrange the stages in the preparation of State-of the Art Report.
(i) Consultation with subject expert.
(ii) Scope determination.
(iii) Appraisal of information.
(iv) Identification of the collection.
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (A)

33. Arrange the following in chronological order:
(i) FRBR.
(iii) ONIX for books.
(iv) MARC-21.
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (Wrong Question)

34. Arrange the following web browsers in chronological order:
(i) Safari.
(ii) Chrome.
(iii) Netscape Navigator.
(iv) Firefox.
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer: (D)

35. Arrange the following in chronological order:
(ii) Pub-Med.
(iii) Index Medicus.
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (A)

36. Arrange the following according to their year of origin:
(i) Statistical Bibliography.
(ii) Librametery.
(iii) Bibliometrics.
(iv) Webometrics.
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (C)

37. Arrange the following according to their year of establishment:
(i) Khuda Bakhsha Oriental Public Library.
(ii) Sahitya Akademi Library, Delhi.
(iii) Rampur Raza Library.
(iv) The Asiatic Society.
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (Wrong Question)

38. Match the following electronic applications of information society with relevant service:
List – I
List – II
a. E-Commerce
i. Saakshat
b. E-Governance
ii. Living progress
c. E-Education
iii. G2C initiatives
d. E-Health
iv. SnapDeal
            a          b         c         d
(A)       iii         iv         i          ii
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       iv         iii        i           ii
(D)       iv         ii         i           iii
Answer: (C)

39. Match the following:
List – I
List – II
a. Books are for use.
i. Adopting to future needs
b. Every reader his/her book.
ii. Long operating hour
c. Every book its reader.
iii. Freedom of access to information & knowledge
d. Library is a growing organism.
iv. Reference Desk
 a         b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       i           ii         iii         iv
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (A)

40. Match the following:
List – I
List – II
a. Biographical source
i. Full text sources online
b. Encyclopaedia
c. Directory
iii. Linkedin
d. Dictionary
iv. Liswiki
            a          b         c          d
(A)       i           ii         iii         iv
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       iv        ii          iii         i
(D)       iii        iv         i          ii
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment