Search for Almost Anything! 1200+ Pages of Contents Written by Experts

2017 November UGC NET Paper-1, Page-4

31. Occurrence of natural hazards is affected by:
(a) Land use changes
(b) Drainage and construction
(c) Ozone depletion
(d) Climate change
Choose the correct answer from the code given below:
(1) (a), (b) and (c)
(2) (a), (b) and (d)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (c) and (d)
Answer: (2)

32. What is the name of a webpage address?
(1) Directory
(2) Protocol
(3) URL
(4) Domain
Answer: (3)

33. Which of the following universities has received the Visitor’s Award for the best Central
University in India in Feb, 2017?
(1) Banaras Hindu University
(2) Tezpur University
(3) University of Hyderabad
(4) Jawaharlal Nehru University
Answer: (4)

34. Which of the following has been ranked the best college in the country (2017) as per the
National Institutional Ranking Framework (NIRF)?
(1) St. Stephen’s College, Delhi
(2) Fergusson College, Pune
(3) Maharaja’s College, Mysore
(4) Miranda House, Delhi
Answer: (4)

35. Which of the following are the goals of higher education in India?
(a) Access
(b) Equity
(c) Quality and Excellence
(d) Relevance
(e) Value based Education
(f) Compulsory and free education
Select the correct answer from the code given below:
(1) (a), (b), (e) and (f)
(2) (a), (b), (c), (d) and (e)
(3) (a), (b), (c), (d), (e) and (f)
(4) (a), (b) and (e) only
Answer: (2)

36. Among the following fuels of energy, which is the most environments friendly?
(a) Biogas
(b) CNG
(c) Hydrogen
(d) Ethanol
Answer: (3)

37. Which of the following pollutant gases is not produced both naturally and as a result of industrial activity?
(a) Nitrous oxide
(b) Methane
(c) Carbon dioxide
(d) Chlorofluoro carbons
Answer: (4)

38. Which of the following come(s) within the ambit of the term ‘corruption’?
(a) Misuse of official position
(b) Deviation from rules, laws and norms
(c) Non-action when action is required
(d) Harm to public good
Select the correct answer from the code given below:
(1) (a) and (b) only
(2) (a), (b) and (d)
(3) (a), (b), (c) and (d)
(4) (a) only
Answer: (3)

39. Who among the following can be removed by the President without Parliament’s resolution?
(a) Governor of a State
(b) Chief Election Commissioner
(c) Comptroller and Auditor – General
(d) Judge of a High Court
Answer: (1)

40. Assertion (A): In urban areas, smog episodes occur frequently in winters.
Reason (R): In winters, a lot of biomass is burnt by people for heating purposes or to keep themselves warm.
Choose the correct answer from the code given below:
(1) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(2) (A) is true and (R) is false
(3) Both (A) and (R) are false
(4) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
Answer: (1)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment