Search for Almost Anything! 1200+ Pages of Contents Written by Experts

2017 November UGC NET Paper-1, Page-5

41. Which of the following represents billion characters?
(1) Megabytes
(2) Kilobytes
(3) Gigabytes
(4) Terabytes
Answer: (3)

42. Which of the following pollutants is the major cause of respiratory disease?
(1) Nitrogen oxides
(2) Carbon monoxide
(3) Volatile organic compounds
(4) Suspended fine particles
Answer: (3)

43. Which of the following domains is used for – profit businesses?
(1). net
(2). edu
(3). com
(4). org
Answer: (3)

44. The data storage hierarchy consists of:
(1) Bits, bytes, fields, records, files and databases
(2) Bits, bytes, records, fields, files and databases
(3) Bits, bytes, fields, files, records and databases
(4) Bytes, bits, fields, records, files and databases
Answer: (1)

45. What is the full form of USB as used in computer related activities?
(1) Universal Security Block
(2) Universal Serial Bus
(3) United Serial Bus
(4) Ultra Security Block
Answer: (2)

Read the passage carefully and answer question numbers from 46 to 50
Climate change is considered to be one of the most serious threats to sustainable development, with adverse impacts on the environment, human health, food security, economic activity, natural resources and physical infrastructure. Global climate varies naturally. According to the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), the effects of climate change have already been observed, and scientific findings indicate that precautionary and prompt action is necessary. Vulnerability to climate change is not just a function of geography or dependence on natural resources; it also has social, economic and political dimensions which influence how climate change affects different groups. Poor people rarely have insurance to cover loss of property due to natural calamines i.e. drought, floods, super cyclones etc. The poor communities are already struggling to cope with the existing challenges of poverty and climate variability and climate change could push many beyond their ability to cope or even survive. It is vital that these communities are helped to adapt to the changing dynamics of nature. Adaptation is a process through which societies make themselves better able to cope with an uncertain future. Adapting to climate change entails taking the right measures to reduce the negative effect of climate change (or exploit the positive ones) by making the appropriate adjustments and changes. These range from technological options such as increased sea defences or – flood - proof houses on stilts-to behavioural change at the individual level, such as reducing water use in times of drought. Other strategies include early warning systems for extreme events, better water management, improved risk management, various insurance options and biodiversity conservation. Because of the speed at which climate change is happening due to global temperature rise, it is urgent that the vulnerability of developing countries to climate change is reduced and their capacity to adapt is increased and national adaptation plans are implemented, Adapting, to climate change will entail adjustments and changes at every level from community to national and international. Communities must build their resilience, including adopting appropriate technologies while making the most of traditional knowledge, and diversifying their livelihoods to cope with current and future climate stress. Local coping strategies and knowledge need to be used in synergy with government and local interventions. The need of adaptation interventions depends on national circumstances. There is a large body of knowledge and experience within local communities on coping with climatic variability and extreme weather events. Local communities have always aimed to adapt to variations in their climate. To do so, they have made preparations based on their resources and their knowledge accumulated through experience of past weather patterns. This includes times when they have also been forced to react to and recover from extreme events, such as floods, drought and hurricanes. Local coping strategies are an important element of planning for adaptation. Climate change is leading communities to experience climatic extremes more frequently, as well as new climate conditions and extremes. Traditional knowledge can help to provide efficient, appropriate and time – tested ways of advising and enabling adaptation to climate change in communities who are feeling the effects of climate changes due to global warming.

46. To address the challenge of climate change developing countries urgently requires:
(1) Implementation of natural adaptation policy at their level
(2) Adoption of short term plans
(3) Adoption of technological solutions
(4) Imposition of climate change tax
Answer: (1)

47. Given below are the factors of vulnerability of poor people to climate changes. Select the correct that contains the correct answer.
(a) Their dependence on natural resources
(b) Geographical attributes
(c) Lack of financial resources
(d) Lack of traditional knowledge
Code:
(1) (b), (c) and (d)
(2) (a), (b), (c) and (d)
(3) (c) only
(4) (a), (b) and (c)
Answer: (3)

48. Adaption as a process enables societies to cope with:
(a) An uncertain future
(b) Adjustments and changes
(C) Negative impact of climate change
(d) Positive impact of climate change
Select the most appropriate answer from the following code:
(1) (a) and (c)
(2) (b), (c) and (d)
(3) (c) only
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (1)

49. The main focus of the passage is on:
(1) Co-ordination between regional and national efforts
(2) Adaptation to climate change
(3) Social dimensions of climate change
(4) Combining traditional knowledge with appropriate technology
Answer: (2)

50. The traditional knowledge should be used through
(1) Improvement in national circumstances
(2) Synergy between government and local interventions
(3) Modern technology
(4) Its dissemination
Answer: (2)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment