Search Anything Related to UGC NET Examination

2005 June CBSE UGC NET Solved Question Paper 2 in LIS

The CBSE UGC NET examination solved question paper-II of 2005 June in Library and Information Science (LIS) is given below.

1. The fundamental equation of Information Science has been put forward by:
(A) Michael Buckland
(B) Robert Brooks
(C) Marc Porat
(D) Wersig Gernot
Answer: (B)

2. Source, Message, Transmitter and receiver are the components of communication model developed by:
(A) Shannon - Weaver
(B) Schramm
(C) Lasswell
(D) George Gerbner
Answer: (A)

3. Who said that Knowledge is of two kinds? We know a subject ourselves or we know
where we can find information about it?
(A) S.R. Ranganathan
(B) W.C.Berwick Sayers
(C) Samuel Johnson
(D) H.E.Bliss
Answer: (C)

4. The acronym for Association for Information Management is :
(A) IAMA
(B) AIM
(C) ASLIB
(D) IIM
Answer: (C)

5. Census Atlas National Volume is an example of _________ Atlas :
(A) Local
(B) Historical
(C) Demographic
(D) Anthropological
Answer: (C)

6. COMPENDEX is the on-line Database on the subject :
(A) Physics
(B) Commerce and Export
(C) Analytical Chemistry
(D) Engineering
Answer: (D)

7. Routing of periodicals is :
(A) CAS
(B) SDI
(C) Indexing Service
(D) Abstracting Service
Answer: (A)

8. The subject “Research Methodology” has been formed by which of the following modes?
(A) Fusion
(B) Distillation
(C) Fission
(D) Loose Assemblage
Answer: (B)

9. Boolean Logic was propounded by :
(A) B.C.Wickery
(B) S.C.Bradford
(C) J. Buckland
(D) George Boole
Answer: (D)

10. “IMCE” Stands for :
(A) International Meeting of Cataloguing Experts
(B) International Meeting of Computer Experts
(C) International Meeting of Communication Experts
(D) International Meeting of Classification Experts
Answer: (A)

11. An indispensable function of Thesaurus is :
(A) Knowledge representation
(B) Problem Solving
(C) Representation of relationship between concepts
(D) Knowledge Engineering
Answer: (C)

12. “Book Number” helps in :
(A) Individualising the book within the same class number
(B) Individualising the book among the books with same authors
(C) Individualising among the books with same year of publication
(D) Knowing the subject of the book
Answer: (A)

13. The library budget prepared without considering the previous years budget is:
(A) Zerobased Budget
(B) Performance Budget
(C) Line item Budget
(D) Lumpsum Budget
Answer: (A)

14. The abbreviation MB to state the storage capacity refers to :
(A) Mega bytes
(B) Million bits
(C) Million bytes
(D) Mega bits
Answer: (A)

15. Data about data is known as :
(A) Micro Data
(B) Database
(C) Metadata
(D) Databank
Answer: (C)

16. The concept of Micro photography was developed by:
(A) Johan Gutenberg
(B) Chester Cardson
(C) John Benjimen Dancer
(D) Ohi Battle
Answer: (C)

17. Which among the following is a digital library software used in the creation of an in-house digital library:
(A) LIBSYS
(B) Greenstone
(C) Alice for Windows
(D) Micro CDS / ISIS
Answer: (B)

18. SSDC referred to the National Documentation Centre now known as :


(A) DESIDOC
(B) SENDOC
(C) NISCOM
(D) NASSDOC
Answer: (D)

19. Annual Convention of INFLIBNET organised to discuss the progress of the library
automation and library services is known as:
(A) ISCON
(B) NACLIN
(C) CALIBER
(D) INFONET
Answer: (C)

20. Formulation of Research Hypothesis implies:
(A) Creating a legal basis for research
(B) Enunciation of Postulates
(C) Enumeration of Canons
(D) Formation of tentative generalization
Answer: (D)

21. The Study of Epistemology deals with:
I. Modes of formation of subjects
II. Classification of Knowledge
III. Cataloguing of composite books
IV. Origin, Source and nature of Knowledge
In the types of items, there may be more than one answer.
Identity the correct combination:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) I, II and III are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (D)

22. The Compact Disk is conceptually referred to as:
I. Magnetic Storage
II. Compact Storage
III. Optical Storage
IV. All the above
In the type of items, there may be more than one answer.
Identity the correct combination:
(A) I , II and III are correct
(B) II and III are correct
(C) I and III are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (B)

23. Match the following:
List-1 Abbreviations
List-2 Meaning
I. Ibid
a. See
II. Loc. cit.
b. Previously cited
III. Op. cit
c. Same reference cited immediately above
IV. Vide
d. The same place cited
Codes:
(A) I - a, II - b, III - c, IV - d
(B) I - b, II - a, III - d, IV - c
(C) I - c, II - d, III - b, IV - a
(D) I - d, II - c, III - a, IV - b
Answer: (C)

24. Match the following:
List-1 Types of users of information
List - 2 Purpose of use of information
I. Students
a. Decision Making
II. Professionals
b. To impart Knowledge
III. Government Officials
c. To prepare for the course programme
IV. Teachers
d. To pursue their respective vocation
Codes:
(A) I - c, II - d, III - a, IV - b
(B) I - d, II - a, III - b, IV - c
(C) I - c, II - c, III - d, IV - a
(D) I - b, II - b, III - c, IV - d
Answer: (A)

25. Match the following:
List - 1 Writing Materials
List - 2 Place of Origin
I. Clay Tablet
a. Algeria / Babylonia
II. Palm Leaves
b. Egypt
III. Paper
c. Ninveh
IV. Papyrus
d. China

e. India
Codes:
(A) I - c , II - b , III - a , IV - c
(B) I - d , II - e , III - a , IV - c
(C) I - c , II - e , III - d , IV - b
(D) I - c , II - b , III - a , IV - d
Answer: (C)

26. Match the following:
List-1 Database
List-2 Supplier
I. ERIC
a. American Chemical Society, USA
II. C A Search
b. Bowker & Saur London
III. Books in Print
c. R R Bowker USA
IV. LISA
d. National Institute of Education, USA
Codes:
(A) I - d, II - a, III -c, IV - b
(B) I - d, II - b, III - a, IV - c
(C) I - b, II - c, III - a, IV - d
(D) I - a, II - d, III - b, IV - b
Answer: (A)

27. Match the following:
List - 1
List - 2
I. ILRC (Inter Library Resource Centre)
a. Science and Technology
II. NISSAT
b. Indexing Service
III. Journal of Librarianship
c. UK
IV. INIS Atomindex
d. Delhi
Codes:
(A) I - a, II - b, III - b, IV - c
(B) I - b, II - c, III - a, IV - d
(C) I - d, II - a, III - c, IV - b
(D) I - c, II - d, III - d, IV - a
Answer: (C)

28. Match the following:
List - 1
List - 2
I. POPSI
a. P M Roget
II. Citation Indexing
b. H P Luhn
III. Key word Indexing
c. Eugene Garfield
IV. Thesaurus
d. G. Bhattacharyya
Codes:
(A) I - b, II - d, III - a, IV - c
(B) I - c, II - d, III - a, IV - b
(C) I - d, II - c, III - b, IV - a
(D) I - a, II - b, III - d, IV - c
Answer: (C)

29. Match the following:
List - 1
List - 2
I. DDC
a. J.D. Brown
II. Expansive Classification
b. H.E. Bliss
III. Subject Classification
c. Melvil Dewey
IV. Bibliographic classification
d. C.A. Cutter
Codes:
(A) I - b, II - d, III - c, IV - a
(B) I - c, II - b, III - a, IV - d
(C) I - a, II - b, III - d, IV - c
(D) I - c, II - d, III - a, IV - b
Answer: (D)

30. Match the following:
List - 1 Technical Terms
List - 2 Meaning
I. Thesaurus
a. Collection of programmes for the Computer System
II. Windows
b. A revolving Disc on which data is stored
III. Microprocessors
c. A graphical user interface created as DOS Extension by Microsoft
IV. Software
d. A multi user Operating System

e. A classified dictionary of synonyms
Codes:
(A) I - b, II - d, III - c, IV - a
(B) I - c, II - e, III - a, IV - d
(C) I - e, II - c, III - b, IV - a
(D) I - c, II - d, III - a, IV - b
Answer: (C)

31. Match the following:
List - 1
List - 2
I. Browser
a. Google
II. Operating System
b. ‘C’
III. Programming Language
c. Internet Explorer
IV. Search Engine
d. Windows
Codes:
(A) I - a, II - c, III - b, IV - d
(B) I - c, II - b, III - d, IV - a
(C) I - c, II - d, III - b, IV - a
(D) I - d, II - b, III - c, IV - a
Answer: (C)

32. Match the following:
List - 1
List - 2
I. INIS
a. Ohio
II. AGRIS
b. Delhi

III. OCLC
c. Vienna
IV. NICNET
d. Rome
Codes:
(A) I - c, II - a, III - b, IV - d
(B) I - b, II - d, III - c, IV - a
(C) I - d, II - c, III - a, IV - b
(D) I - c, II - d, III - a, IV - b
Answer: (D)

33. Match the following:
List - 1
List - 2
I. Observation (Senses)
a. Knowledge
II. Organization (Logical Relation)
b. Data / Ideas
III. Learning and Assimilation
c. Wisdom
IV. Judgement Correlation
d. Information (application of content)
Codes:
(A) I - d, II - a, III - c, IV - b
(B) I - c, II - b, III - d, IV - a
(C) I - a, II - c, III - b, IV - d
(D) I - b, II - d, III - a, IV - c
Answer: (D)

34. Match the following:
List - 1
List - 2
I. Mysticism
a. Y7
II. Useful Arts
b. Y
III. Sociology
c. ∆
IV. Anthropology
d. M
Codes:
(A) I - c, II - d, III - b, IV - a
(B) I - d, II - b, III - c, IV - a
(C) I - b, II - c, III - d, IV - a
(D) I - a, II - d, III - c, IV - b
Answer: (A)

35. Assertion (A): Library cooperation is the prime need of the day.
Reason (R): It is impossible for an individual library to meet all the requirements of its users.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (A)

36. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) The difference between the highest and lowest values of a variable................. Range.
(B) The value of a variable which divides the area under the frequency curve into two equal parts ................................... Median.
(C) The result when the sum of all the items in the series is divided by the number of items in the series ...................... Mean.
(D) The value of a variable for which the frequency is maximum ............... Probability.
Answer: (D)

37. Assertion (A): Arrangement of documents by subject will satisfy more users.
Reason (R): Many users search for documents by title.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (B)

38. Assertion (A): A special library serves a specialist clientele.
Reason (R): The collection of special library is relatively narrow in scope
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (A)

39. Assertion (A): Copyright Act safeguards the interest of the author.
Reason (R): This Act is essential to maximise the circulation of documents.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (C)

40. Arrange the following classification schemes according to the year of publication use
the code below:
I. Color classification
II. Dewey Decimal Classification
III. Bibliographic Classification
IV. Subject Classification
Code:
(A) II , IV , I , III
(B) III , II , I , IV
(C) I , IV , III , II
(D) IV , II , III , I
Answer: (A)

41. Identify the correct chronological order in which they were setup:
(A) NASSDOC, RRRLF, DRTC, INSDOC
(B) RRRLF, INSDOC, NASSDOC, DRTC
(C) INSDOC, DRTC, NASSDOC, RRRLF
(D) DRTC, INSDOC, NASSDOC, RRRLF
Answer: (C)

42. Arrange the following units of storage capacity in increasing order of magnitude. Use
the code given below:
I. Gigabyte
II. Kilobyte
III. Terabyte
IV. Megabyte
Code:
(A) IV, II, III, I
(B) I, III, II, IV
(C) III, IV, I, II
(D) II, IV, I, III
Answer: (D)

43. Based on the years of establishment arrange the following in chronological order. Use the code given below:
I. ASLIB
II. ALA
III. ILA
IV. IFLA
Code:
(A) III, IV, II, I
(B) I, IV, III, II
(C) II, I, IV, III
(D) IV, I, III, II
Answer: (C)

44. Identify the correct order in which the commissions were set up. Use the code given
below:
I. Roy Committee on State Universities Review
II. Radhakrishnan Commission on Education
III. Kothari Commission on Education
IV. Mudliar Commission of Secondary Education
Code:
(A) I, IV, III, II
(B) IV, III, I, II
(C) III, II, I, IV
(D) II, IV, III, I
Answer: (D)

45. Arrange the following components in order in which they were used in computers.
Use the code given below:
I. Transistors
II. Vaccum Tubes
III. Large Scale Integrated Circuit
IV. Very Large Scale Integrated Circuit
Code:
(A) I, III, II, IV
(B) II, I, III, IV
(C) II, III, IV, I
(D) IV, I, III, II
Answer: (B)

Read the passage given below, and answer the Questions that follow based on your understanding of the passage:
The growth of the Internet and its ubiquitous use in study and work creates new areas of concern. Town (2003) notes the problem of information illiteracy within higher education:
Students are relying uniformly on the web and show a lack of understanding about the resources available to them “because all the information is in the same place”. The web may have “changed everything” but in doing so it has created a new problem of information illiteracy; that of false confidence in the Internet as a complete information resource (Town, 2003).
There is such a proliferation of content across such a range of areas, available with such immediacy that the sheer volume of information can seem overwhelming. For sufferers of this “Information anxiety” the simplicity of the Google search interface must act as a claiming tonic. It is not demanding of the information seeker in the formation of search terms and almost always produces vast numbers of hits. It even helps out with your spelling.
Faced with such a bewildering array of electronic sources of information the ease and immediacy of retrieval becomes as important as the quality of the resources retrieved. This may be the most significant challenge to the information profession in the information society, to map and signpost the information landscape. This has been the traditional role of the librarian and whilst the information domain is changing the core principles of the profession remain as important to society as ever.

46.
(A) The growth of the Internet and its ubiquitous use in study and work creates new areas of concern. The most important one being information illiteracy in higher education.
(B) The growth of the Internet enables people pursuing higher education. Information
literate helps them in their study and work.
(C) Internet use in higher education promotes information literacy and provides
complete information resource.
(D) Students who use the Internet gain real confidence in the Internet as a complete
information source.
Answer: (A)

47.
(A) Information once recorded into the web remains static and can be utilized by the
users of the web as and when they need it.
(B) The Web may have “changed everything”, but in doing so it has created a new problem of information illiteracy; that of false confidence in the internet as a complete information resource.
(C) The student of higher education may rely completely on Internet resources.
(D) Students who completely rely on the Internet uniformly do not lack understanding
about the resources available to them.
Answer: (B)

48.
(A) The large volume of content available on Internet across a range of areas does not create any “Information anxiety” in the users of the Internet.
(B) Information available on the Web across subject areas is of manageable proportions and does not bewilder the users of the Internet.
(C) There is proliferation of content across such range of areas, available with such immediacy that the sheer volume of information can seem overwhelming. ..... and may cause “Information anxiety”.
(D) It is easy to find relevant and useful information across a range of areas from the web without getting oneself bewildered.
Answer: (C)

49.
(A) The most significant challenge to the information profession in information society is to map and signpost the information landscape. This has been the traditional role of the librarian and whilest the information domain is changing the core principles of the profession remain as important to society.
(B) The Internet does not pose significant challenges to the information profession.
(C) The role of librarians is not to map and signpost the information landscape.
(D) While the information domain is changing the core principles of the profession
also should change.
Answer: (A)

50.
(A) Retrieving pertinent information from the Internet is not demanding of the information seeker in the formulation of search terms and almost always produces vast number of hits.
(B) There is no user friendly search engine to help the information seeker to access pertinent information necessary for his work.
(C) The quality of information retrieved from the Internet is of high precision and does not pose problems to the user.
(D) ‘Information anxiety’ created by the bewildering nature of Internet is made simple by the user friendly quality associated with Google search interface. This interface acts as a tonic and helps the information seeker even with spelling.
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment