Search Anything Related to UGC NET Examination

2011 June CBSE UGC NET Solved Question Paper 2 in LIS

The UGC NET examination solved question paper-II of 26th June, 2011 in Library and Information Science (LIS) is given below.

1. What is Dublin Core?
(A) Content management tool
(B) E- Library software
(C) Metadata standard
(D) Internet Protocol
Answer: (C)

2. Which one is the most important problem being faced by Institutional Repositories for archiving the documents?
(A) Availability
(B) Rarity
(C) Copyright issues
(D) Author’s resistance
Answer: (C)

3. As per Indian Copyright Law, copyright is granted for
(A) Fifty years after the book is published
(B) Fifty years after the death of the author
(C) Sixty years after the book is published
(D) Sixty years after the death of the author
Answer: (D)

4. NAAC stands for
(A) National Accreditation and Authority Council
(B) Northern Accreditation and Authorities Committee
(C) National Assessment and Accreditation Council
(D) Northern Assessment and Accreditation Council
Answer: (C)

5. The Principle of Local Variation is mainly applicable in
(A) Cataloguing
(B) Reference service
(C) Circulation
(D) Acquisition
Answer: (A)

6. Who is the Father of Library Movement in USA?
(A) F. W. Lancaster
(B) Paul Wasserman
(C) Melvil Dewey
(D) Allen Kent
Answer: (C)

7. New Encyclopaedia Britannica is published from
(A) London
(B) New York
(C) Paris
(D) Chicago
Answer: (D)

8. Who coined the term POSDCORB?
(A) Henri Fayol
(B) Max Weber
(C) Gulick and Urwick
(D) Wilson and Tauber
Answer: (C)

9. Which one is not a Canon (as given by Ranganthan)?
(A) Canon of Comprehensiveness
(B) Canon of Consistence
(C) Canon of Context
(D) Canon of Currency
Answer: (A)

10. ‘Union List’ is the record of
(A) Library members living in a Union Territory
(B) Periodicals available in a group of libraries
(C) Library unions located in a Union Territory
(D) List of members of a Library Union
Answer: (B)

11. The term ‘bibliometrics’ was first used by
(A) S. R. Ranganathan
(B) Alan Pritchard
(C) Allen Kent
(D) A. C. Foskett
Answer: (B)

12. Auto abstracting involves use of computers to
(A) Structure the content of an abstract
(B) Prepare indicative abstract
(C) Pickup significant words
(D) Arrange words in order
Answer: (A)

13. ‘Half-life’ in Information Science relates to
(A) Rate of obsolescence
(B) Rate of growth
(C) Degree of scatter
(D) Information explosion
Answer: (A)

14. In “Spiral of Scientific Method”, Zenith marks
(A) Facts
(B) Empirical laws
(C) Fundamental laws
(D) Deduced laws
Answer: (C)

15. Which library is authorized to receive books under ‘Delivery of Books Act’?
(A) National Science Library, Delhi
(B) Central Library, Delhi
(C) State Central Library, Mumbai
(D) Parliament Library, Delhi
Answer: (B)

16. An increase in the level of ‘specificity’ of indexing languages results in increase in
(A) Recall
(B) Precision
(C) Noise
(D) Both recall and precision
Answer: (B)

17. The term ‘Exponential growth’ refers to
(A) Linear growth
(B) Normal mode of distribution
(C) Geometric Progression
(D) Arithmetic Progression
Answer: (C)

18. “Publishers’ Weekly” is published by
(A) H. W. Wilson, New York
(B) R. R. Bowker, London
(C) American Library Association, Chicago
(D) Aslib, London
Answer: (B)

19. All Union Institute for Scientific and Technical Information (VINITI) was established in
(A) 1952
(B) 1953
(C) 1954
(D) 1956
Answer: (A)

20. Who is the author of “Subject Catalogue”?
(A) E. J. Coates
(B) J. Kaiser
(C) C. A. Cutter
(D) J. W. Metcalfe
Answer: (A)

21. Assertion (A): Collection development must be done judiciously.
Reason (R): Demand is the only governing factor in book selection.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
Answer: (D)

22. Assertion (A): In Colon Classification, 2 represents mother country and 44 represents India. A given library in India can use 2 or 44 for India.
Reason (R): The above is in conformity with Canon of Homonym.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

23. Assertion (A): In library classification, an empty digit helps in interpolation between two consecutive ordinal numbers.
Reason (R): An empty digit is a digit with ordinal value but no semantic value.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

24. Assertion (A): A bibliographic utility is an organization that offers bibliographic services to subscribing libraries.
Reason (R): Library of Congress is a bibliographic utility.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

25. Assertion (A): LISA is a primary source of information.
Reason (R): All primary sources provide original information.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (A)

26. Assertion (A): According to the fifth Law of Library Science, Library is a growing organization.
Reason (R): All resources of library are supposed to grow.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

27. Assertion (A): Information Literacy provides training to use maximum resources available in a library.
Reason (R): Information Literacy always aims at specific group of users.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (C)

28. Assertion (A): Performance measurement is necessary to support decision making in libraries and information centres.
Reason (R): Right decision at a right time helps libraries and information centres to achieve goals.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

29. Assertion (A): Like social scientists, the natural scientists can also collect data by conducting experiments, interviewing/observing people and reviewing literature.
Reason (R): Social scientists cannot be as objective as can be natural scientists.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

30. Assertion (A): Internet access provides information in abundance.
Reason (R): Information available on internet always lacks authenticity.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (D)

31. Arrange the following in a logical sequence:
(i) Formulation of a hypothesis
(ii) Data analysis
(iii) Selection of sample
(iv) Report writing
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (i), (iii), (ii), (iv)
Answer: (D)

32. Arrange the following according to the year of establishments:
(i) NICNET
(ii) INDONET
(iii) INFLIBNET
(iv) MALIBNET
Codes:
(A) (iv), (i), (iii), (ii)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (i), (iii), (iv), (ii)
Answer: (D)

33. Identify the correct order as per year of establishment
(i) ASLIB
(ii) IATLIS
(iii) SLA
(iv) ALA
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer: (A)

34. Arrange the following Laws of Library Science as given by Ranganathan:
(i) Save the time of the reader
(ii) Books are for use
(iii) Every book has its reader
(iv) Every Reader has his book
Codes:
(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (iii), (ii), (i), (iv)
Answer: (A)

35. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment:
(i) Pondicherry
(ii) Madras
(iii) Haryana
(iv) Orissa
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (iii), (ii), (i), (iv)
Answer: (B)

36. Arrange the following in chronological order:
(i) Fayzee Committee
(ii) K. P. Sinha Committee
(iii) Chattopadhyaya Committee
(iv) Radhakrishnan Committee
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iv), (iii), (i), (ii)
(C) (i), (iv), (ii), (iii)
(D) (iii), (i), (ii), (iv)
Answer: (C)

37. Arrange the following in chronological order:
(i) ISBD
(ii) MARC
(iii) CCF
(iv) Resource Description and Access (RDA)
Codes:
(A) (ii), (i), (iii), (iv)
(B) (i), (iv), (iii), (ii)
(C) (iii), (iv), (i), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (A)

38. Arrange the following subjects in ascending order according to their DDC numbers:
(i) Horticulture
(ii) Public Administration
(iii) Metaphysics
(iv) Botany
Codes:
(A) (i), (iv), (iii), (ii)
(B) (iii), (ii), (iv), (i)
(C) (ii), (iii), (i), (iv)
(D) (iv), (ii), (i), (iii)
Answer: (B)

39. What will be the correct sequence of books on the shelves bearing the following class numbers?
(i) 2:51
(ii) 232
(iii) 2;46
(iv) 2’N65
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (iv), (i), (iii), (ii)
(D) (iii), (iv), (ii), (i)
Answer: (D)

40. Arrange the following classification schemes according to their year of first publication:
(i) DDC
(ii) CC
(iii) UDC
(iv) LC
Codes:
(A) (i), (iv), (iii), (ii)
(B) (i), (iv), (ii), (iii)
(C) (i), (ii), (iii), (iv)
(D) (ii), (i), (iv), (iii)
Answer: (A)

41. Match the following:
List – I
List – II
(a) Library of Congress
(i) 1952
(b) INSDOC
(ii) 1954
(c) Delivery of Books Act
(iii) 1903
(d) Imperial Library, Calcutta
(iv) 1800
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(B)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(C)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(D)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (C)

42. Match the following:
List – I
List – II
(a) C.A. Cutter
(i) Bibliographic Classification
(b) J.D. Brown
(ii) Expansive Classification
(c) S.R. Ranganathan
(iii) Subject Classification
(d) H.E. Bliss
(iv) Colon Classification
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(C)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(D)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
Answer: (A)

43. Match the following:
List – I
List – II
(a) SENDOC
(i) Social Sciences
(b) INPADOC
(ii) Sciences
(c) NASSDOC
(iii) Patents
(d) INSDOC (NISCAIR)
(iv) Small Scale Industries
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(C)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(D)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
Answer: (C)

44. Match the following:
List – I
List – II
(a) Best books for the largest numbers
(i) D.B. Krishna Rao
(b) Library is the heart of all university work
(ii) B.S. Kesavan
(c) First Ph.D. in Library Science
(iii) S. Radhakrishnan
(d) First Librarian of National Library (India)
(iv) Melvil Dewey
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (D)

45. Match the following:
List – I
List – II
(a) Books in Print
(i) Directory
(b) World of Learning
(ii) Trade bibliography
(c) Keesing’s Record of World Events
(iii) Travel guide
(d) Fodor’s Guide to India
(iv) Newspaper digest
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(C)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(D)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
Answer: (A)

Read the passage below and answer the questions based on understanding of the passage. (Question Nos. 46 – 50):
            Communication media have evolved along with technological transformations and progress. Man’s inborn need to communicate led to the first medium for the global transmission of information – the printing press, followed by the rotary printing press. But the need for information has always been in continuous growth, so that inventions such as telegraph had to be adopted for information transmission by waves. Indeed, the radio was one of the society’s great technological and democratizing advances. But there is no doubt that television has succeeded in making McLuhan’s idea of the existence of a television tribe a reality. Large companies, which control access to information by methods that are close to being a monopoly, wage fierce battles in order to control mass media, especially television.
            The “fourth power’ collects, disseminates and preserves a great quantity of information. This information is thematically diverse and exists in a wide variety of formats and media. In order to control such an important business asset, almost all television broadcasters have set a documentation service that is responsible for satisfying journalists’ information needs and for the maintenance of the firm’s intellectual and cultural heritage.
            Documentation centres are just the visible aspects of a great documentation web involving different classes of documents, varied media and the diverse requirements of end users. The computerization of documentation structures is a reality that is sustained by a constant exchange of information between documentalists and communication scientists, aimed at enabling the preservation of information and access to this information by means of a standard set of parameters.
            The thematic descriptors must describe, viewed and referred content in the audiovisual documents with precision. Thematic identification has a special importance since it is the usual method for accessing information. For these fields, different television companies use different proprietary ad hoe tools, with thesauri being the formula employed to control vocabulary. There have also been experiments aimed at developing effective tools based on faceted classifications. The fact that audio-visual information has to be analysed from two different perspectives in order to understand the challenges offered by this kind of document should be considered. The visual and the sonorous sometimes are complementary, and consequently must be studied and analysed by the information manager. Sound and visual tracks do often collaborate to create a joint informative message, but it is also very common the case where both contribute to create quite different meanings.

46. The first medium for global transmission of information was _______.
(A) Radio
(B) Printing Press
(C) Television
(D) Telegraph
Answer: (B)

47. The intellectual and cultural heritage of television broadcasting firms is maintained by
(A) Communication media
(B) Journalists
(C) Television
(D) Setting up a documentation service
Answer: (C)

48. A standard set of parameters is needed for _______.
(A) Establishing documentation centres
(B) Meeting diverse requirements of users
(C) Preservation and access to information
(D) Exchange of documents
Answer: (C)

49. For organizing information, television companies use tools such as
(A) Thesauri
(B) Faceted classification
(C) Non-faceted classification
(D) Thematic descriptors
Answer: (A)

50. Audio-visual information has to be analysed for
(A) Information management
(B) Understanding the challenges offered by such documents
(C) Collaborating sound and visual tracks
(D) Locating information from different places
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment