Search Anything Related to UGC NET Examination

2013 September CBSE UGC NET Solved Question Paper 2 in LIS

The CBSE UGC NET Examination held on 30th June, 2013 was re-conducted in certain centres on 8th September, 2013. The UGC NET examination solved question paper-II of 8th September, 2013 in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. WIPO is located at
(A) New York
(B) London
(C) Geneva
(D) Paris
Answer: (C)

2. The National Mission on Libraries, India was established in which year?
(A) 2009
(B) 2010
(C) 2011
(D) 2012
Answer: (D)

3. The production of mental reflection and imagination is known as
(A) Information
(B) Idea
(C) Data
(D) Knowledge
Answer: (B)

4. Who is the propounder of the term ‘Information Transfer’?
(A) Ranganathan
(B) J. Martin
(C) Calvin Moores
(D) Beesman
Answer: (D)

5. Which organisation was joined with ‘Library Association’ to form CILIP in 2007?
(A) Institute of Bibliography
(B) Institute of Information Scientists
(C) Institute of Documentation
(D) Institute of Librarianship
Answer: (B)

6. Dictionary of National Biography (DNB) contains biography of prominent people of
(A) All nations
(B) Europeans
(C) Americans
(D) Britishers
Answer: (D)

7. The “citation indexes” are now available online as
(A) Web of Science
(B) JCCC
(C) Scopus
(D) EBSCO
Answer: (A)

8. Which among the following is free Audio book site?
(A) Ebrary
(B) Virtua
(C) Librivox
(D) Google Books
Answer: (C)

9. The online version of ‘McGraw Hill Encyclopaedia of Science and Technology’ is
(A) Access Science
(B) McGraw Hill Online
(C) Online Encyclopaedia of Science and Technology
(D) Science online
Answer: (A)

10. ‘Indian National Bibliography’ is arranged under two parts, General Publication and _____ Publications.
(A) Private
(B) Electronic
(C) Governmental
(D) Non-book
Answer: (C)

11. The concept of ‘Reference Service’ is given by
(A) J.H. Shera
(B) A. Strauss
(C) S.R. Ranganathan
(D) Samuel Green
Answer: (D)

12. Which of the following is not an alerting service?
(A) CAS
(B) SDI
(C) Document Delivery Service
(D) Electronic Clipping Service
Answer: (C)

13. The concept of ‘Ask Library Anything’ was originally initiated by
(A) Indian Library Association
(B) ASLIB
(C) Special Library Association
(D) American Library Association
Answer: (D)

14. In C.C. the title ‘Medical Jurisprudence’ can be classified and sharpened with the help of
(A) Subject Device
(B) Alphabetical Device
(C) Classic Device
(D) Enumerative Device
Answer: (A)

15. Template is a
(A) Structured specification
(B) Recursive routine
(C) Assembler program
(D) I/O measure
Answer: (A)

16. ‘Research-in-progress’ database in India is________.
(A) Vidyanidhi
(B) Shodhganga
(C) Shodhgangotri
(D) Indian National Depository Library
Answer: (C)

17. ‘Open Journal Access System’ in India is mainly managed by
(A) NIC
(B) CSIR
(C) ICSSR
(D) INFLIBNET
Answer: (D)

18. In the World Wide Web, name the acronym that describes the internet address of a file
(A) ULA
(B) RELUR
(C) URI
(D) URL
Answer: (D)

19. TKDL is developed and managed by
(A) National Library and RRRLF
(B) CSIR and RRRLF
(C) CSIR and AYUSH
(D) AYUSH and National Library
Answer: (C)

20. Web impact factor is developed by
(A) P. Ingwersen
(B) L. Bornebora
(C) M. Thelwall
(D) R. Rousseau
Answer: (A)

21. Which of the following guides are used in maintenance section of the library?
(i) Gangway guides.
(ii) Shelf guides.
(iii) Tier guides.
(iv) User guides.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

22. Which of the following are ‘TQM’ tools?
(i) Fishbone Diagram.
(ii) Histogram.
(iii) Pie Chart.
(iv) Run Charts.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

23. Library Ethics is a combination of what?
(i) Responsibility.
(ii) Accountability.
(iii) Commitment.
(iv) Decision Making.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

24. Which of the following is/are related to open access initiatives?
(i) Creative Commons.
(ii) DOAJ.
(iii) FOSS.
(iv) GNU.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (i) and (ii) are correct.
Answer: (D)

25. User-friendly interface caters to:
(i) Human-computer Interaction.
(ii) Individual users with customization.
(iii) Simplify execution of operations.
(iv) Basis for computer-computer interface.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (i), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

26. As per Voigt’s study, which are the approaches of the scientists towards information?
(i) Current.
(ii) Everybody.
(iii) Exhaustive.
(iv) Browsing.
Codes:
(A) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iii) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

27. Why to cite?
(i) Acknowledging the source.
(ii) Crediting the original ideas.
(iii) Substantiate findings.
(iv) For popularising cited sources.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) All are correct.
Answer: (B)

28. Match the following:
List – I                        List – II
a. DCMES                  i. Defined Functional Requirements of Records
b. MARC                    ii. Rules for Bibliographic Records
c. RDA                        iii. Retrieval and Data Exchange
d. FRBR                     iv. Coding Scheme for computerized Bibliographic Records
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
Iii
Iv
Ii
i
(B)
Iv
Ii
Iii
i
(C)
I
Ii
Iii
iv
(D)
Ii
Iv
I
iii
Answer: (A)

29. Match the following dialogue systems:
List – I                                    List – II
a. Menu                                   i. Computer recognizable dialogues
b. Icons                                   ii. Communicating with computers with everyday language
c. Natural language                 iii. List of options available
d. Common language              iv. Pictorial representation of objects
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
iv
ii
(B)
ii
iv
iii
i
(C)
iii
iv
ii
i
(D)
iv
ii
iii
i
Answer: (C)

30. Match the following:
List – I                        List – II
a. POSDCORB           i. Robert McNamara
b. TQM                       ii. Peter Phyrr
c. ZBB                        iii. Gulick F. Urwick
d. PPBS                      iv. Edward Deming
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
iii
i
ii
(B)
iii
iv
ii
i
(C)
iii
i
ii
iv
(D)
ii
i
iii
iv
Answer: (B)

31. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Remote resource sensing satellite                i. Processing data
b. Memory chips                                             ii. Transportation of data
c. VLSI chips                                                  iii. Capture data
d. Optical fibre                                                iv. Storage data
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
iv
iii
ii
i
(C)
ii
iii
iv
i
(D)
iii
iv
i
ii
Answer: (D)

32. Match the following:
List – I                        List – II
a. f(r) = K/r                  i. Bradford
b. xny = C                    ii. Zipf’s
c. L : n : n2                   iii. Pareto
d. 80 – 20                    iv. Lotka
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
ii
iii
i
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
ii
iv
i
iii
(D)
i
iii
ii
iv
Answer: (C)

33. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Scientific Management                   i. Max Weber
b. System School                                ii. Mary Follett
c. Human Behaviour School               iii. Henry Fayol
d. Classical School                              iv. Louis Brandeis
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
i
ii
iii
(B)
iv
ii
i
iii
(C)
ii
i
iii
iv
(D)
i
iv
ii
iii
Answer: (A)

34. Match the following as per Ranganathan’s Staff formula recommended for a university library:
List – I                                    List – II
a. Acquisition Section             i. 1 person for 1500 readers
b. Reference Section               ii. 1 person for 500 titles
c. Periodical Section               iii. 1 person for 6000 titles
d. Circulation Section                         iv. 1 person for 50 readers
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iv
iii
ii
(B)
iii
iv
ii
i
(C)
iv
i
iii
ii
(D)
ii
iii
i
iv
Answer: (B)

35. Match the following standard subdivisions from DDC:
List – I                                    List – II
a. Philosophy & Theory          i. 07
b. Serial Publications               ii. 05
c. Collections                          iii. 01
d. Study and Teaching            iv. 08
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iv
iii
(B)
iii
iv
ii
i
(C)
iii
ii
iv
i
(D)
ii
iv
i
iii
Answer: (C)

36. Arrange the following in chronological order of their establishment:
(i) ARPANET
(ii) DARPA
(iii) SPUTNIK
(iv) ICCB (Internet Configuration Control Board)
Codes:
(A) iv i iii ii
(B) iii ii i iv
(C) ii iii iv i
(D) i ii iv iii
Answer: (B)

37. Arrange the following according to their year of origin:
(i) APA
(ii) MLA
(iii) Chicago
(iv) Turbian
Codes:
(A) ii iii i iv
(B) i iv ii iii
(C) iii ii iv i
(D) iv iii i ii
Answer: (Wrong Question)

38. Arrange the following State Library Acts according to their year of establishment:
(i) Goa
(ii) West Bengal
(iii) Orissa
(iv) Karnataka
Codes:
(A) iv ii iii i
(B) iv ii i iii
(C) ii i iii iv
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

39. Give the following in sequence according to the year of their first publication:
(i) Bibliographic Classification
(ii) Universal Decimal Classification
(iii) Library of Congress Classification
(iv) Colon Classification
Codes:
(A) ii iii i iv
(B) iv ii iii i
(C) i iii ii iv
(D) iii ii iv i
Answer: (D)

40. Assertion (A): All research require hypotheses to be proposed and tested.
Reason (R): No research is complete without testing of hypotheses.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)

41. Assertion (A): Historical Research has been regarded to be truly scientific by many authorities.
Reason (R): Historical evidences can be replicated.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is partially true, but (R) is true.
Answer: (Wrong Question)

42. Assertion (A): There is a dismal scene relating to the development of public libraries especially rural libraries in India.
Reason (R): Majority of the states do not have library legislation.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

43. Assertion (A): It would be logical to replace catalogue with metadata.
Reason (R): Metadata is useful for organising and managing information resources.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) and (R) are true.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) and (R) are false.
Answer: (A)

44. Assertion (A): The use of the symbol ‘double colon’ (: :) in UDC allows fixed order of component numbers in a compound subject.
Reason (R): The fixed order facilitates easy access in computer based information retrieval.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

45. Assertion (A): There is criticism by academicians and scientists on the use of impact factor as a measure of importance.
Reason (R): Impact factor is a journal metrics and cannot be used to assess quality of individual research.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (B)

Read the following passage and answer the questions 46-50:
Computing is in nature a problem driven science and therefore PBL approaches have been applied to teach various subjects. Kay et al. (2000) describe
PBL in foundation courses in computer science. The course is driven by specific problems related to programming skills and the instructors have set specific criteria to measure the success of their approach at the end of each problem. Having applied the approach for three years the authors of the study conclude that the PBL approach promoted the collaboration among students and their problem solving abilities.
A problem-based approach is used in a software development project (O’Kelly and Gibson, 2006). The authors claim that, with this approach, students are provided with the freedom to think for themselves, activate their prior knowledge and acquire new knowledge in an explorative and creative way. Another study supports that lecture based approaches are not stimulating and the computer skills learnt are not transferable to other situations (Lai, 2005). The author applied PBL in teaching pre-school teachers popular computer applications such as Microsoft Office.
Based on their evaluation of the activities, the author concludes that the course was motivational and also promotes higher order thinking skills.
Ellis et al. (1998) refer to the full problem-based learning and the guided problem-based learning approaches. In full problem-based learning, the nature of the problem guides and drives the entire learning experience. There are no formal expositions of knowledge from the “expert”, and the students develop resources based on requirements they determine. In guided problem-based learning, students have a problem to solve as a group.

46. What was the result of problem based learning approach?
(A) Improved peer coordination
(B) Promoted collaboration among students
(C) Applied to teach subjects
(D) Applied to teach only computer science
Answer: (B)

47. What are the advantages of PBL application in teaching?
(A) Self study
(B) Exploration of literature
(C) Acquire soft skills
(D) Freedom to think
Answer: (D)

48. What are the limitations of lecture based approach?
(A) Stimulating
(B) Not stimulating
(C) Not repetitive
(D) Transferable to others
Answer: (B)

49. Which types of approaches are described by Ellis?
(A) Group based
(B) Expert based
(C) Lecture based
(D) Guided problem based
Answer: (D)

50. Which approach has no formal exposition of knowledge from experts?
(A) Full problem based
(B) Guided problem based
(C) Expert based
(D) Both (A) and (B)
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment