Search Anything Related to UGC NET Examination

2014 December CBSE UGC NET Solved Question Paper 3 in LIS

The UGC NET Examination solved question Paper-3 of 28th December, 2014 in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-III of UGC NET Exam in LIS held on 28th December, 2014 provided below are as per the revised answer keys released by UGC / CBSE after grievances.

1. Name the characteristics of information in which the more information we have, the more we use, the more it becomes useful.
(A) Synergetic Characteristics
(B) Diffusive Characteristics
(C) Compressible Characteristics
(D) Shareable Characteristics
Answer: (A)

2. MIS provides all sorts of information required for:
(A) Management of Organisation
(B) Preparation of Budget
(C) Administration
(D) Decision making
Answer: (Wrong Question)

3. Identify the correct sequence of elements of communication:
(A) Channel-Decoder-Destination-Encoder-Message-Source
(B) Decoder-Channel-Destination-Message- Source-Encoder
(C) Source-Encoder-Message-Channel-Decoder-Destination
(D) Encoder-Decoder-Source-Message-Channel-Destination
Answer: (C)

4. Who has recommended the establishment of district, taluka, town and village libraries?
(A) S.R. Ranganathan
(B) Velaga Venkatappayya
(C) Fyzee Report
(D) Library Advisory Committee
Answer: (C)

5. From which year the Encyclopaedia Britannica ceased its print version?
(A) 2009
(B) 2010
(C) 2011
(D) 2012
Answer: (D)

6. ‘Indian Citation Index’ (ICI) is developed by
(A) Informatics India
(B) Veeru’s technologies
(C) DELNET
(D) Knowledge Foundation
Answer: (D)

7. The class index entries which are derived from the class number of a document are based upon:
(A) Unsought links
(B) Missing links
(C) False links
(D) Sought links
Answer: (D)

8. Which of the following does not belong to the set of canons for the characteristics?
(A) Canon of Differentiation
(B) Canon of Ascertainability
(C) Canon of Currency
(D) Canon of Relevance
Answer: (C)

9. Semouv Lubutzsky and Mary Piggot are associated with which of the following?
(A) Classification
(B) Cataloguing
(C) Indexing
(D) Management
Answer: (B)

10. Who advocated the seven basic statistical tools for quality control?
(A) Joseph Juran
(B) Phillip Crosby
(C) Kauro Ishikawa
(D) C.A. Cutter
Answer: (C)

11. LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe) project was launched by:
(A) Mellon Foundation
(B) Stanford University
(C) University of California
(D) OCLC
Answer: (B)

12. KOHA is written in which of the following language?
(A) C, C++                 
(B) Java
(C) Karel++                
(D) Pearl
Answer: (D)

13. Which of the following is an example of URN?
(A) URL                    
(B) URI
(C) DOI                     
(D) ISBN
Answer: (D)

14. The CIP (India) Project is an initiation of:
(A) RRRLF                
(B) Delhi Public Library
(C) NISCAIR            
(D) National Library of India
Answer: (A)

15. Identify the founders of Wikipedia from the following:
i. Michael E Davis.
ii. Jimmy Wales.
iii. Richard Stallman.
iv. Larry Sanger.
Codes:
(A) ii and iii are correct.
(B) i and ii are correct.
(C) i and iii are correct.
(D) ii and iv are correct.
Answer: (D)

16. Alerting service is provided:
i. Before and after the publication of primary source.
ii. For specific search formulation by user.
iii. For retrieval of information.
iv. For individuals as well as groups.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) i and iv are correct.
(C) ii and iii are correct.
(D) iii and iv are correct.
Answer: (B)

17. Hierarchical relationship among concepts indicates:
i. Genus-species relationship.
ii. Equivalance relationship.
iii. Whole-part relationship.
iv. Associate relationship.
Codes:
(A) ii and iv are correct.
(B) iii and ii are correct.
(C) i and iii are correct.
(D) iv and i are correct.
Answer: (C)

18. The ‘Principle of Facet Sequence’ includes:
i. Cow-calf principle.
ii. Wall-picture principle.
iii. Whole organ principle.
iv. Principle of osmosis.
Codes:
(A) i, ii and iv are correct.
(B) i, ii and iii are correct.
(C) i, iii and iv are correct.
(D) ii and iv are correct.
Answer: (B)

19. Identify the assistive softwares:
i. Cybrarian.
ii. Dragon.
iii. Jaws.
iv. Librarian.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) i and iii are correct.
(C) ii and iii are correct.
(D) iii and iv are correct.
Answer: (C)

20. Which of the following are features of ‘Open Journal System’?
i. License to access content.
ii. Access restricted to limited group.
iii. Online submission.
iv. Subscription module with delayed open access options.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) iii and iv are correct.
(D) ii and iv are correct.
Answer: (C)

21. Identify the types of OCR technology:
i. Matrix matching.
ii. Instructional analysis.
iii. Feature extraction.
iv. Structural analysis.
Codes:
(A) i, ii, iv are true.
(B) i, ii, iii are true.
(C) ii, iii, iv are true.
(D) i, iii, iv are true.
Answer: (D)

22. Match the following search techniques with their relevant example:
List – I
List – II
a. Truncation
i. Wom?n
b. Wild cards
ii. Comput*
c. Proximity
iii. edu AND biochemistry AND antibodies
d. Field searching
iv. “content collection”/5
Codes:
            a          b         c         d
(A)       ii          iii         iv        i
(B)       iv         iii         ii          i
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       ii          i           iv         iii
Answer: (D)

23. Which of the following are features of flash memory?
i. Erasable & Programmable Read Only Memory.
ii. Non-volatile memory.
iii. Temporary storage unit.
iv. Dynamic RAM.
Codes:
(A) i, ii, iii are correct.
(B) i, ii, iv are correct.
(C) i, ii are correct.
(D) ii, iv are correct.
Answer: (C)

24. SQL is based on which of the following?
i. Query string.
ii. Relational algebra.
iii. Relational calculus.
iv. Web search queries.
Codes:
(A) i, ii are correct.
(B) ii, iii are correct.
(C) iii, iv are correct.
(D) ii, iv are correct.
Answer: (B)

25. What are the approaches to plagiarism check of academic publications?
i. String matching.
ii. Bag of words analysis.
iii. Citation analysis.
iv. Parse trees.
Codes:
(A) ii, iv are correct.
(B) i, ii, iii are correct.
(C) i,iv are correct.
(D) i, iii, iv are correct.
Answer: (B)

26. Identify the technology of digitization.
i. Bit-depth.
ii. Resolution.
iii. Manipulation.
iv. Image enhancement.
Codes:
(A) ii, iii, iv are correct.
(B) i, iii, iv are correct.
(C) i, ii, iv are correct.
(D) i, ii, iii are correct.
Answer: (C)

27. Which of the following are the types of validity of measurement?
i. Construct.
ii. Current.
iii. Content.
iv. Predictive.
Codes:
(A) i, ii, iii are true.
(B) ii, iii, iv are true.
(C) i, iii, iv are true.
(D) i, ii, iv are true.
Answer: (C)

28. Which are not open source library softwares?
i. Bibliosys.
ii. Evergreen.
iii. New Genlib.
iv. Virtua.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) i and iii are correct.
(C) i and iv are correct.
(D) ii and iv are correct.
Answer: (C)

29. Identify the abilities of an information literate person:
i. The ability to find information.
ii. The ability to prepare bibliographic description of information.
iii. The ability to use information.
iv. The ability to evaluate information.
Codes:
(A) i, ii, iii are correct.
(B) i, iii, iv are correct.
(C) i, ii, iv are correct.
(D) ii, iii, iv are correct.
Answer: (B)

30. Which of the following are threats to information security?
i. Personal firewalls.
ii. Compromise to IPR.
iii. Anti-spyware.
iv. Acts of espionage.
Codes:
(A) i, ii, iii are correct.
(B) ii, iii are correct.
(C) ii, iv are correct.
(D) ii, iii, iv are correct.
Answer: (C)

31. Identify the compression protocols:
i. TIFF.
ii. JPEG.
iii. ZIFF.
iv. LZW.
Codes:
(A) i, iii, iv are correct.
(B) i, ii, iv are correct.
(C) ii, iii, iv are correct.
(D) i, ii, iii are correct.
Answer: (B)

32. Which of the following are sources for review of reference books?
i. American Book Reference Annual.
ii. Publishers Weekly.
iii. Times Literary Supplement.
iv. Booklist.
Codes:
(A) i, ii are correct.
(B) i, ii, iii are correct.
(C) i, iii, iv are correct.
(D) i, ii, iv are correct.
Answer: (Wrong Question)

33. Assertion (A): Multilingual dictionaries provide equivalent words in three or more languages.
Reason (R): They generally do not define the words but they give equivalent words in one or more foreign languages.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

34. Assertion (A): Wikis have provided everybody an opportunity for authoring, editing and publishing.
Reason (R): Web has provided very generic rules for creation, maintenance and development of Wikis.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

35. Assertion (A): Webliographies are bibliographic tools for print and electronic documents.
Reason (R): Webliography denotes an enumerative list of hypertext links surrounding a common subject following standard citation styles.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

36. Assertion (A): An ISO 2709 : 2008 record structure and review format has ‘Record
Label’, ‘Directory’, ‘Data fields’ and ‘Record Separator’.
Reason (R): ISO 2709 is a subset of MARC.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

37. Assertion (A): Knowledge Management is an extension of conventional library management.
Reason (R): Knowledge Management deals with elements like content, technology and culture.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

38. Assertion (A): Precision ratio is a measure of the efficiency of an indexing system.
Reason (R): Presence of relevant terms increases the precision ratio.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

39. Assertion (A): The objective of “Cross Ref” is to improve access to published scholarly works through collaborative technologies.
Reason (R): “Cross Ref” is a non-profit membership association founded and directed by publishers.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

40. Assertion (A): Traditional Management process differs from the ‘Quality Management’.
Reason (R): ‘Quality Management’ focuses on ‘customer’ in the management process.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

41. Assertion (A): DOI is the identification system for the intellectual property in the digital environment.
Reason (R): DOI is developed by WIPO.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (A)

42. Assertion (A): Social networking tools are very effective for marketing of library products and services.
Reason (R): It does not help to reach out the patrons any where any time.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

43. Assertion (A): A database can be searched with a query language.
Reason (R): A database can store a large amount of data.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

44. Assertion (A): To increase accessibility to information for differently abled users we need to accept assistive technologies.
Reason (R): Information for all.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

45. Assertion (A): The plagiarism detection software implements a generic detection approach for all types of materials.
Reason (R): There is no difference between text and source code plagiarism.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

46. Assertion (A): UGC notification (2009) mandates submission of electronic theses and dissertations by the researchers in universities to facilitate open access.
Reason (R): UGC wants to monitor the quality of research through open access.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.           
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

47. Assertion (A): Bibliometric study is the popular area of research on which maximum number of Ph.D degree have been awarded in India.
Reason (R): Bibliometric study adds to the extension of fundamental research.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (B)

48. Assertion (A): According to National Knowledge Commission, ‘the library and information services sector in India has not kept pace with the paradigmatic changes taking place in society’.
Reason (R): There is no proportionate growth in library resources.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

49. Arrange the following in chronological order:
i. Delivery of Books and Newspapers Act.
ii. RTI Act.
iii. Imperial Library Act.
iv. IT (Amendment) Act.
Codes:
(A) i, iv, ii, iii
(B) iii, i, ii, iv
(C) iii, ii, i, iv
(D) iv, iii, i, ii
Answer: (B)

50. Arrange the following in chronological order:
i. Rome convention.
ii. WIPO copyright treaty.
iii. Universal copyright convention.
iv. Berne convention.
Codes:
(A) i, iv, iii, ii
(B) iv, i, ii, iii
(C) iv, iii, i, ii
(D) iii, i, iv, ii
Answer: (C)

51. Arrange the following in chronological order:
i. UNESCO Public Library Manifesto.
ii. A.A.A. Fyzee Report.
iii. Library Advisory Committee Report.
iv. Raja Ram Mohan Roy Library Foundation.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) ii, iii, iv, i
(C) i, iv, ii, iii
(D) iii, i, ii, iv
Answer: (Wrong Question)

52. Arrange the following bibliographics in the order of their chronological development:
i. Universal.
ii. Subject.
iii. Trade.
iv. Webliography.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) iii, i, ii, iv
(C) ii, iii, i, iv
(D) iv, ii, iii, i
Answer: (Wrong Question)

53. Arrange the following according to the year of origin:
i. Encyclopaedia Britannica.
ii. World Book Encyclopaedia.
iii. Wikipedia.
iv. Encyclopaedia Americana.
Codes:
(A) iv, i, ii, iii
(B) i, iv, ii, iii
(C) ii, iv, i, iii
(D) i, ii, iv, iii
Answer: (B)

54. Arrange the following in correct classified order as per C.C.
(i) A
(ii) 2:5
(iii) 2a
(iv) 234
Codes:
(A) iii, i, iv, ii
(B) i, iii, ii, iv
(C) iii, ii, iv, i
(D) ii, i, iii, iv
Answer: (C)

55. Arrange the following according to the procedural steps:
i. Receipt of recommendations.
ii. Preparing master card.
iii. Checking titles of and bibliographical details.
iv. Duplication checking from library catalogue.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) i, iii, ii, iv
(C) iii, i, iv, ii
(D) iv, iii, i, ii
Answer: (B)

56. Arrange the following according to their publication year:
i. Sears’ list of subject headings.
ii. Panizzi code.
iii. AACR-I.
iv. CCC.
Codes:
(A) iv, ii, iii, i
(B) i, iii, ii, iv
(C) ii, i, iv, iii
(D) iii, iv, i, ii
Answer: (C)

57. Arrange the following according to their date of origin:
i. Librametry.
ii. Statistical bibliography.
iii. Statistical analysis.
iv. Bibliometrics.
Codes:
(A) i, iii, ii, iv
(B) ii, iii, i, iv
(C) iii, i, ii, iv
(D) iii, ii, i, iv
Answer: (D)

58. Arrange the following activities in the order as given by Ellis in his model of information seeking behaviour:
i. Browsing.
ii. Monitoring.
iii. Extracting.
iv. Differentiating.
Codes:
(A) ii, i, iv, iii
(B) i, iv, ii, iii
(C) iii, ii, i, iv
(D) ii, i, iii, iv
Answer: (B)

59. Arrange the sequence of the following steps followed in classifying a document according to colon classification:
i. Title with standard facet terms.
ii. Analyzed title.
iii. Kernel title.
iv. Transformed title.
Codes:
(A) ii, iv, i, iii
(B) i, ii, iii, iv
(C) iii, ii, iv, i
(D) iv, iii, ii, i
Answer: (C)

60. Arrange the following steps in the order of accessioning the book:
i. Arrange books as per bill.
ii. Check books as per order placed.
iii. Enter the accession number in the register.
iv. Write accession number on back of title page of other relevant pages.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) ii, iii, i, iv
(C) iii, i, ii, iv
(D) ii, i, iii, iv
Answer: (D)

61. Match the following:
List – I
List – II
a. Infringement
i. Unauthorized use of I.P.
b. Enforcement
ii. Criminal penalties
c. Mis-appropriation
iii. Breach of trade secret
d. Counterfeit
iv. Intentional forgery
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (B)

62. Match the following:
 List – I
List – II
a. ALA
i. 1909
b. CILIP
ii. 1933
c. SLA
iii. 1876
d. ILA
iv. 2002
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       i           ii          iv         iii
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (B)

63. Match the following:
List – I
List – II
a. Sayaji Rao Gayakwad
i. Revision of salary scale
b. D.P. Chattopadyay
ii. Library building
c. K.D. Metcalf
iii. Public libraries
d. B.S. Kesavan
iv. Librarian of national library
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iii         iv
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         i           ii          iv
(D)       iv         iii         i           ii
Answer: (C)

64. Match the following publishers with the relevant databases:
List – I
List – II
a. Elsevier
i. Academic search
b. Thomson Reuters
ii. Aerospace & high technology
c. EBSCO
iii. Scopus
d. ProQuest
iv. Web of knowledge
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       i           iii         ii          iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (C)

65. Match the following:
List – I
List – II
a. Informing about best books
i. Support service
b. Guidance to use citation manual
ii. Bibliography
c. Providing prints for downloads
iii. Readers advisory
d. Providing list of URLs
iv. Users education
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         i           iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       ii          iv         iii         i
Answer: (B)

66. Match the following:
List – I
List – II
a. Market segmentation
i. User behaviour
b. Consumer analysis
ii. Market mix
c. Market positioning
iii. Category of users
d. Market program
iv. Prioritising users
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (B)

67. Match the following:
List – I
List – II
a. India
i. Agglomeration
b. Agriculture of wheat
ii. Fusion
c. Bio-chemistry
iii. Denudation
d. Biological sciences
iv. Lamination
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       ii          iii         i           iv
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (A)

68. Match the following:
List – I
List – II
a. Standing order
i. For serial publications till cancellation
b. Blanket order
ii. Routine publications on order
c. Firm order
iii. For publications on recommendation
d. Approval order
iv. For supply of institutional publications as and when published
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          i           iii
(B)       iii         ii          i           iv
(C)       i           iv         ii          iii
(D)       ii          iv         i           iii
Answer: (C)

69. Match the following:
List – I
List – II
a. HTML
i. Intrepretation by web browser
b. XML
ii. Describes data
c. UNICODE
iii. Display data
d. VB Script
iv. Platform independent
Codes:
            a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (D)

70. Match the following national organizations with their relevant mission:
List – I
List – II
a. National Mission on Libraries
i. Digitization of AYUSH literature
b. National Mission for Manuscripts
ii. Nurturing of talent
c. T.K.D.L.
iii. Capacity building
d. NME-ICT
iv. Connects India’s past with present
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       ii          i           iii         iv
Answer: (B)

71. Match the following:
List – I
List – II
a. Simple random
i. Natural order
b. Systematic random
ii. Representative
c. Stratified random
iii. Equal chance
d. Judgement
iv. Sub-groups
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iii         iv
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       iv         ii          i           iii
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (B)

72. Match the following:
List – I
List – II
a. Semantic differential scale
i. Graded structure
b. Thurston scale
ii. Opposition positions
c. Interval scale
iii. Group of Judgement
d. Likert scale
iv. Equal units of measurement
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       i           iv         iii         ii
(C)       iii         ii          i           iv
(D)       ii          iii         iv         i
Answer: (D)

73. Match the following:
List – I
List – II
a. Barren Hypothesis
i. Indian men marry at 26-28 years age
b. Idiographic Hypothesis
ii. Seema will top this year
c. Nomothetic Hypothesis
iii. Loss of limbs
d. Crude Hypothesis
iv. Quality of collection
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       iii         ii          iv         i
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       i           iv         ii          iii
Answer: (B)

74. Match the following:
List – I
List – II
a. Multiple choice questions
i. Personal opinion of interviewer
b. Loaded questions
ii. No sets of answers
c. Contingency questions
iii. Alternative answers
d. Open ended question
iv. Subgroup of respondents
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iv         iii         ii
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       ii          iii         i           iv
Answer: (C)

75. Match the following:
List – I
List – II
a. Mean
i. Σ(O–E)2/ E
b. Degree of freedom (df)
ii. (n + 1)/2
c. Median
iii. (r – 1) (c – 1)
d. Chi-square (χ2)
iv. Σx / n
Codes:
            a          b          c          d
(A)       ii          iv         i           iii
(B)       iii         ii          i           iv
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment