Search Anything Related to UGC NET Examination

2015 June CBSE UGC NET Solved Question Paper 3 in LIS

The CBSE UGC NET Examination solved question Paper-3 of 28th June, 2015 in Library and Information Science (LIS) is given below. The answer keys of the paper-III of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC / CBSE after grievances.

1. The protection of copyright in the care of films, photographs, anonymous, pseudonymous publications and works of governments, the 60 year period is counted from:
(A) The date of birth of creator
(B) Year following the death of creator
(C) The date of publication
(D) As per statement of author
Answer: (C)

2. International Standard Music Number (ISMN) for print music is promoted, coordinated and supervised by:
(A) International Agency for ISMN, London
(B) International Standards Agency for Music, Sydney
(C) Standards Agency for Music International, Paris
(D) The International ISMN Agency, Berlin
Answer: (D)

3. In which year the WIPO Copyright Treaty was adopted?
(A) 1995
(B) 1996
(C) 1997
(D) 1998
Answer: (B)

4. Which one of the following data bases has not originated from USA?
(A) BIOSIS
(B) MEDLARS
(C) Chemical Abstracts
(D) INSPEC
Answer: (D)

5. The knowledge to which we have valid, conscious, introspective access under all circumstances is called:
(A) Explicit knowledge
(B) Semi Tacit knowledge
(C) Tacit Knowledge
(D) Predictive knowledge
Answer: (A)

6. Working Papers’ fall under the category of:
(A) Books
(B) Monographs
(C) News papers
(D) Grey Literature
Answer: (D)

7. Who developed the theory of Information Supply and Indexing based on five axioms (doctorines) such as – definability; order; sufficient degree of order; predictability; and Fidelity?
(A) Rubert Fugmann
(B) William Cooper
(C) E. Garfield
(D) Calvin Moores
Answer: (A)

8. Which of the viceroys was associated with the imperial library Act.
(A) Lord Curzon
(B) Lord Minto
(C) Lord Willington
(D) Lord Vipin
Answer: (A)

9. Identify the full of the acronym FAIFE (IFLA)
(A) Full-text Access to Information for Free Expression
(B) Full- text Access to Internet for Free E-resources
(C) Free Archives on Internet for Free Expression
(D) Freedom of Access to Information and Freedom of Expression
Answer: (D)

10. Boolean Logic was propounded by:
(A) P.K. Boole
(B) G.R. Boole
(C) K.S. Boole
(D) George Boole
Answer: (D)

11. The ‘Other Title Information’ in statement of Responsibility Area in AACRII is preceded by a:
(A) Semicolon
(B) Hyphen
(C) Dash
(D) Colon
Answer: (D)

12. The term ‘Partial Comprehension’ in the Theory of Classification is known as:
(A) Denudation
(B) Fission
(C) Lamination
(D) Agglomeration kind –I
Answer: (D)

13. According to AACR-2 the source from which the title proper is taken is known as:
(A) Chief Source of Information
(B) Preferred Source of Information
(C) Prescribed Source of Information
(D) Referred Source of Information
Answer: (A)

14. SYNTOL stands for:
(A) Syntactic Term On Line
(B) Syntagmatic Term On Line
(C) Syntagmatic Organisation Language
(D) Syntactic Organising Language
Answer: (C)

15. Herzberg’s ‘two factor theory’ deals with:
(A) Self recruitment
(B) Leadership
(C) Decision making
(D) Motivation
Answer: (D)

16. In ‘Open System Interconnect (OSI) Model’ the layer between ‘Network’ and ‘Physical’ is:
(A) Data link
(B) Transport
(C) Application
(D)  Presentation
Answer: (A)

17. The term indicating a distinct intellectual or artistic creation is:
(A) Item
(B) Title
(C) Expression
(D) Work
Answer: (D)

18. In a questionnaire, an item that directs participants to different follow-up questions depending on their response is called:
(A) Contingency question
(B) Response set
(C) Secondary question
(D) Filter question
Answer: (A)

19. Lok Sabha Secretariate Library Service is called as:
(A) Lok Sabha Library
(B) Legislators Library Services
(C) LARRDIS
(D) M.P. Library Services
Answer: (C)

20. The term literary warrant was introduced by:
(A) W.B. Sayers
(B) S.R. Ranganathan
(C) Melvil Dewey
(D) E.W. Hulmes
Answer: (D)

21. Sarda Ranganathan chair in Library science was announced in 1957 at the centenary celebration of:
(A) University of Delhi
(B) University of Madras
(C) University of Bombay
(D) Banaras Hindu University
Answer: (B)

22. Identify the statements which are true about E-Books in an online environment:
(a) E-books are dependent on equipment to be used.
(b) E-books offer seamless access.
(c) All publishers produce the e-books equivalent of their print books.
(d) E-books allow highlighting of contents.
Codes:
(A) (a), (b), (c) are correct
(B) (b), (c), (d) are correct
(C) (a),  (c), (d) are correct
(D) (a), (b), (d) are correct
Answer: (D)

23. Which of the following are examples of collaborate virtual reference service?
(a) Ask A Librarian.
(b) Wikis.
(c) Folksonomies.
(d) Question Point: 24/7 Reference.
Codes:
(A) (b) and (c) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (a) and (c) are correct
Answer: (C)

24. Which of the following institutions are established by Dr. S. R. Ranganathan?
(a) INSDOC, Delhi.
(b) DRTC, Bangalore.
(c) Sarada Ranganathan Endowment, Bangalore.
(d) National Library Kolkata.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (D)

25. Descriptive technologies required to add meaning to the content of web documents include:
(a) Resource Description Framework (RDF).
(b) RFID.
(c) Extensible Markup Language (xml).
(d) Barcode Technology.
Codes:
(A) (b) and (c) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (B)

26. Which of the following devices may be used for securing extrapolation in chain?
(a) Decimal fraction device.
(b) Gap device.
(c) Inversion device.
(d) Isolate indicator device.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (c) are correct
Answer: (A)

27. Which of the following are social book marking services?
(a) Facebook.
(b) Dropbox.
(c) Favorites.
(d) Delicious.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and  (c) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (D)

28. Web – junction is:
(a) A place where Public Library Staff gather to build knowledge, skills and support that they need to power relevant vibrant Libraries.
(b) On online Learning Community launched by OLLC in 2003 for Library staff.
(c) Providing free training resources on Library Management technology and services.
(d) An offline platform that provides hands – on training in web-based application to LIS students only of USA.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (A)

29. The search in a Boolean query may be expanded by the following methods:
(a) Using thesaurus or list of related terms.
(b) Stemming or reduction of a word to its root form.
(c) Using literals.
(d) Specifying number of terms.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (D)

30. RDA replaces the General Material Designations and the class of materials are too represented by:
(a) Content type.
(b) Carrier type.
(c) Media type.
(d) Context type.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (b) and (d) are correct
(D) (a), (c) and  (d) are correct
Answer: (A)

31. Which of the following are features of Micro subjects?
(a) A basic subject with isolate ideas.
(b) Subject of great extension and small intension.
(c) Subject of small extension and greater intension.
(d) Subject usually embodied in the form of an article in a periodical, or a part or chapter or section of a book.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (c) and (a) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (C)

32. Which of the following are the features of “Folksonomy”?
(a) Keyword indexing.
(b) Collaborative tagging.
(c) Post in Chronological order.
(d)  Audio files.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (c) and (d) are correct
Answer: (A)

33. Which of the following concept are related to each other?
(a) Unity of command.
(b) Factor of planning.
(c) Espirit de crops.
(d) Management by objectives.
Codes:
(A) (c) and (d) are correct
(B) (a and (c)) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (B)

34. Which of the following are synchronous communication tools?
(a) Instant Messaging.
(b) Blog.
(c) Video conferencing.
(d)  Bulletin Board.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (B)

35. Net – Neutrality in India:
(a) Is the outcome of the absence of any law governing net-neutrality in India.
(b) Requires that all internet users be treated differently and unfairly by user, content, site platform, application, type of attached equipment or mode of communication.
(c) Is emerged due to reported violation of the net-neutrally principles by the Indian ISPs.
(d) Came to public debate after a mobile Telephony Service Provider in India announced to levy additional charges for making voice calls (VoIP) from its network using apps like, “Whats App”, Skype, etc..
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (A)

36. “Information Filtering System” is primarily designed for:
(a) Unstructured or semi-structured data.
(b) Delivery of information to people who need it.
(c) Removal and selection of data or an object from an incoming stream for a given profile.
(d) Location and inclusion of data or object in the stream.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (A)

37. The arithmetic mean is the most commonly used statistical mean to measure:
(a) Average.
(b) Central tendency of data.
(c) Sum of data points.
(d) Nature of distribution of data.
Codes:
(A) (a), and (c) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (B)

38. Which of the following organizations are associated with the development of public libraries?
(a) UNESCO.
(b) RRRLF.
(c) INFLIBNET.
(d) DRTC.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (d) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (A)

39. Which of the following are access authentication methods for digital collection?
(a) Shibbolth.
(b) Open ID.
(c) Open URL.
(d) Counter.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (A)

40. Identify the principles of PRECIS:
(a) Context dependency.
(b) Formalisation.
(c) Modulation.
(d) One-to one relationship.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (C)

41. Arrange the following according to the year of first publication:
(a) Medical Subject Headings.
(b) Sears List of Subject Headings.
(c) Library of Congress Subject Headings.
(d) AGROVOC.
Codes:
(A) (b), (a), (d), (c)
(B) (c), (b), (a), (d)
(C) (b), (a), (c), (d)
(D) (a), (c), (d), (b)
Answer: (B)

42. Arrange the following codes of ethics in the order of their development.
(a) Librarian’s Canons of Ethics, First code of ethics for Librarianship in USA.
(b) Code of Ethics-ALA.
(c) Code of Professional Conduct- LA, UK.
(d) Code of ethics for Libraries and Information workers- IFLA.
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (b), (a), (c), (d)
(C) (d), (b), (a), (c)
(D) (c), (a), (b), (d)
Answer: (A)

43. Identify the correct sequence of entities in Group 1 of Functional Requirements of Bibliographic Records (FRBR). RDA 0.2 version:
(A) Expression, Works, Items, Manifestation.                                                                             
(B) Works, Items, Expression, Manifestation.
(C) Works, Expression, Manifestation, Items.
(D) Works, Expression, Items, Manifestation.
Answer: (C)

44. Arrange the following landmarks in the Library Movement of India in proper sequence:
(a) First All India Library Conference (Calcutta).
(b) First All India Public Library Conference (Madras).
(c) First Public Library Act Enacted in Madras.
(d) First Library Association in India (Andhra Desa Library Association).
Codes:
(A) (d), (b), (a), (c) are constant.
(B) (b), (d), (c), (a) are constant.
(C) (c), (b), (d), (a) are constant.
(D) (a), (c), (b), (d) are constant.
Answer: (A)

45. Arrange the following steps given in sample Design in proper sequence:
(a) Source list.
(b) Size of the sample.
(c) Sampling unit.
(d) Parameters of interest.
Codes:
(A) (c), (a), (b), (d)
(B) (d), (b), (c), (a)
(C) (b), (d), (a), (c)
(D) (a), (c), (c), (b)
Answer: (A)

46. Arrange the following libraries according to their year of foundation:
(a) Bibliotheque nationale de France.
(b) British Library.
(c) Imperial Library.
(d) Library of Congress.
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (a), (c), (d), (b)
(C) (a), (c), (b), (d)
(D) (a), (d), (c), (b)
Answer: (D)

47. Arrange in chronological order the following initiatives of the UGC for the Development of academic libraries in India:
(a) Sponsor of national Information Centre.
(b) Matching Cards for College Libraries.
(c) Appointment of Library Committee on University and College Libraries (Chairmen: S.R. Ranganathan).
(d) Establishment of Information and Library Network (INFLIBNET).
Codes:
(A) (c), (b), (a), (d)
(B) (b), (a), (c), (d)
(C) (c), (a), (b), (d)
(D) (d), (b), (a), (c)                   
Answer: (A)

48. Match the following:
List-I
List-II
(a) Update ( A magazine)
(i) Association of College and Research Libraries
(b) Information Outlook (an online digital magazine)
(ii) American Library Association
(c) Reference and User service Quarterly
(iii) Special Library Association (LISA)
(d) Choice (A monthly journal)
(iv) Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP)
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(D)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
 Answer: (C)

49. Match the following:
List-I
List- II
(a) Loose Assemblage
(i) Organometallic Chemistry
(b) Agglomeration
(ii) Physics for Engineers
(c) Fusion
(iii) Indology
(d) Clustering
(iv) Natural Science
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(C)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(D)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
Answer: (A)

50. Match the following:
            List-I
            List- II
(a) Indian Electronic Thesis and Dissertation Database
(i) Ekaswa
(b) Database of Indian Experts
(ii) TKDL
(c) Indian Patent Database
(iii) Shodhganga
(d) Database of Indian Ancient Knowledge
(iv) Vidwan
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
Answer: (C)

51. Match the following MARC 21 elements with corresponding tags:
List-I
List- II
(a) Personal main entry
(i) 700
(b) Personal Subject Heading
(ii) 245
(c) Personal Added Entry
(iii) 100
(d) Bibliographic title
(iv) 600
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(B)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
Answer: (C)

52. Match the following
List-I
List- II
(a) Physical Description
(i) 3XX
(b) Main Entry Level
(ii) 1XX
(c) Control Fields
(iii)70X to 75X
(d) Added Entry
(iv) 00X
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(B)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(C)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (A)

53. Match the following:
List-I
List- II
(a) Folksonomy
(i) Tim Wu
(b) Web log
(ii) Thomas Vander Waal
(c) Net Neutrality
(iii) Tim Berners Lee
(d) Semantic Web
(iv) John Barger
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(B)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(C)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(D)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
Answer: (C)

54. Match the following:
List-I
List- II
(a) NATIS
(i) IFLA
(b) NIP/NITS
(ii) Dept. of Culture , Govt. of India
(c) CONPOLIS, 1985
(iii) UNESCO
(d) National Policy on Library and Information System (India) 1986
(iv) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(C)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
(D)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
Answer: (C)

55. Match the following:
List-I
List- II
(a) Elton Mayo
(i) Scientific School
(b) Henry Fayol
(ii) Behavioural School
(c) Abraham Maslow
(iii) Classical style of Management
(d) F.W. Taylor
(iv) Human Relation School
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(D)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
Answer: (A)

56. Match the following:
List-I
List- II
(a) Web page
(i) Navigation
(b) Web server
(ii) Internet storage
(c) Website
(iii) HTML Doc.
(d) Web browser
(iv) Collection of pages
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(D)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
Answer: (A)

57. Match the following:
List-I
List- II
(a) Central tendency
(i) Ratio Scale
(b) Regression curve
(ii) Delphi Method
(c) Refinement of Judgement
(iii) Mean
(d) Absolute zero point
(iv) relationship between two variables
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(C)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(D)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
Answer: (D)

58. Assertion (A): There is no difference between knowledge management and information management.
Reason (R): Knowledge and information are sometimes used synonymously and inter changeably.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

59. Assertion (A): Keeping one’s skills and knowledge current is the ethical obligation of a reference librarian.
Reason (R): It is the responsibility of the reference librarian to satisfy the current information needs of users.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
 (D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

60. Assertion (A): The controlled vocabulary system is more difficult to search than the natural language system.
Reason (R): A natural language system has the major advantage that it is completely specific.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (D)

61. Assertion (A): The Anomalous State of Knowledge (ASK) model is based on the understanding that given such an anomaly the user is probably unable to state precisely what is needed to resolve the lack of information.
Reason (R): The ASK can be used to formulate an appropriate search strategy.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

62. Assertion (A): FRAD defines its users somewhat more narrowly than FRBR.
Reason (R): Functional requirement for authority data (FRAD) takes the same entities found in FRBR and extends them to the authority context.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

63. Assertion (A): The implication of the Recall Precision curve is that if we try to improve Recall, we can only do so at the cost of precision.
Reason (R): Recall precision curve represents the average performance of any given system.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

64. Assertion (A): Pre-Coordinate systems are basically one-place systems.
Reason (R): Pre-Coordinate systems avoid the need for the citation or significance order.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

65. Assertion (A): If the library is to be automated, system analysis is not needed.
Reason (R): System analysis identifies the flow of work.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (B)

66. Assertion (A): Web-OPAC is a computerized library catalogue available to the readers on-line.
Reason (R): It can be searched by the users within the four walls of the library only.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

67. Assertion (A): Structured Query Language (SQL) is a query language used for accessing and modifying information in a database.
Reason (R): SQL allows precise specification of the value for attributes of terms to be retrieved.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

68. Assertion (A): LOCKSS is a peer to peer preservation system based on the existence of multiple low cost persistent caches of e-journals, contents hosted at different institutions licensed to “own” such content.
Reason (R): Participating institutions cooperate through Membership in the LOCKSS Alliance which is a collaborative network based on the commercial software model.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

69. Assertion (A): The central ideas guiding Qualitative research are same as those of Quantitative research.
Reason (R): An essential feature of Qualitative research is the recognition and analysis of different perspectives.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (D)

70. Assertion (A): The h-index of a scientist is 10, if 10 of his/her papers have at least 10 citations each.
Reason (R): h-index is the only measure to assess a researcher’s output.
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

71. Assertion (A): One-way ANOVA is a technique used to compare means of three or more samples.
Reason (R): The two group case can be covered by a t-test.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

72. Assertion (A): While taking ‘dumb’ page image and producing ‘smart’ e-text that is added to collection of a digital library, Optical Character Recognition (OCR) does not need any manual intervention.
Reason (R): Optical Character Recognition (OCR) process is entirely automatic.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

73. Assertion (A): RSS feeds automatically allow to view breaking news content from any number of websites in single interface.
Reason (R): RSS feeds are not helpful to offer user alert services.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (D)

74. Assertion (A); Word of mouth is one of the promotion techniques which does not require any money to be spent if used for the promotion of LIS products and services.
Reason (R): Word of mouth technique is hardly used in libraries.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

75. Assertion (A): Marketing segmentation helps libraries in achieving their goals and objectives as it is easy to decide which type of library service is needed by which type of user.
Reason (R): Libraries do not do segmentation of their users to apply marketing strategy in promoting LIS products and services.
Codes;
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (R) is true but (A) is false.
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment