Search Anything Related to UGC NET Examination

2016 August CBSE UGC NET Solved Question Paper 2 in LIS

The CBSE UGC NET Examination held on 10th July, 2016 was re-conducted in certain centres on 28th August, 2016. It is to be noted that the UGC NET Examination of June, 2016 and December, 2016 was not held. The UGC NET examination solved question paper-II of 28th August, 2016 in Library and Information Science (LIS) is given below. The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the answer keys released by CBSE on behalf of UGC.

1. Right to Information Act, in India came into force
(A) 15th June, 2005
(B) 22nd June, 2005
(C) 12th October, 2005
(D) 5th February, 2006
Answer: (C)

2. Who developed the theory of ‘information supply and indexing’ based on five axioms definability, order, sufficient degree of order, predictability and Fidelity?
(A) Robert Fugmann
(B) William Cooper
(C) Eugene Garfield
(D) Calvin Mooers
Answer: (A)

3. Action for Development through Libraries Programme (ALP) is an initiative of
(A) IFLA
(B) UNESCO
(C) LA (UK)
(D) ALA
Answer: (A)

4. The first edition of ‘Imperial Gazetteer of India’ was published in
(A) 1981
(B) 1881
(C) 1909
(D) 1925
Answer: (B)

5. Inference Engine is a part of
(A) Management Information System
(B) Decision Support System
(C) Expert System
(D) Technology Management System
Answer: (C)

6. The sampling procedure, where the researcher collects data on the few members of the target population, then asks those individuals for information to locate other members of that population whom they know, is known as
(A) Quota sampling
(B) Snowball sampling
(C) Random sampling
(D) Stratified sampling
Answer: (B)

7. Identify the ‘FOUR USER TASKS’ with authority data as defined by the Franar working group (FRAD-6)
(A) Find, identify, select, obtain.
(B) Find, identify, contextualize, justify.
(C) Select, record, classify, analyse.
(D) Justify, identify, select, classify.
Answer: (B)

8. Who adopted ‘one place’ theory in library classification?
(A) H.E. Bliss
(B) S.R. Ranganathan
(C) Melvil Dewey
(D) J.D. Brown
Answer: (D)

9. In which edition “Auxiliary table for area” was introduced?
(A) DDC 14th edition
(B) DDC 15th edition
(C) DDC 16th edition
(D) DDC 17th edition
Answer: (D)

10. When was Sears List of Subject Headings (SLSH) first edition published?
(A) 1903
(B) 1897
(C) 1923
(D) 1933
Answer: (C)

11. ‘Esprit de Corps’ concept in management is related to
(A) Stability of Tenure
(B) Co-operation
(C) Co-ordination
(D) Team spirit
Answer: (D)

12. A Router is supposed to
(A) Receive a signal and transmits it at high level.
(B) Help you interface with other network.
(C) Essentially translates protocol.
(D) Forward data packets between communication networks.
Answer: (D)

13. Who expanded Wyers theory in 1960 by characterizing reference service as –Minimum, Middling and Maximum.
(A) F.W. Lancaster
(B) S.R. Ranganathan
(C) William A. Katz
(D) S. Rothestein
Answer: (D)

14. Scaler chain in the context of Library management-deals with
(A) Authority structure
(B) Scale of performance of staff
(C) Chain for locating rocks
(D) A link in the chain procedure
Answer: (A)

15. In 1944 the term ‘Action Research’ was coined by
(A) Kurt Lewin
(B) Goode and Hatt
(C) P.V. Young
(D) Busha and Harter
Answer: (A)

16. Which of the following reference source specifically designed for providing/finding information on astronomical data?
(A) Almanac
(B) Encyclopaedia
(C) Year Book
(D) Directory
Answer: (A)

17. Technological Gate keeper is
(a) An informal channel
(b) A term coined by T.J. Allen
(c) A formal channel
(d) A term coined by Derek Solla price
Codes:
(A) (a) and (b) are correct.
(B) (b) and (c) are correct.
(C) (c) and (d) are correct.
(D) (a) and (d) are correct.
Answer: (A)

18. Intellectual Property Rights (IPR) covers
(a) Patents
(b) Computer Programmes
(c) Music
(d) Classroom Lecturer
Codes:
(A) (a), (b), (c) are correct.
(B) (b), (c), (d) are correct.
(C) (a), (b), (d) are correct.
(D) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (A)

19. Identify the recommendations made by the National Knowledge Commission
(a) Setup a National Commission on Libraries.
(b) Prepare a National Census of All Libraries.
(c) Revamp library and information science education, training and research facilities.
(d) Allocation of 10% budget of total GDP of Government of India for the libraries development.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (a), (c) and (d) are correct.
(C) (b), (c) and (d) are correct.
(D) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (A)

20. Identify the contributors who developed information communication models
(a) C.D. Osborn
(b) Claude E. Shannon
(c) Warren Weaver
(d) David Berlo
Codes:
(A) (a), (b), (c) are correct.
(B) (a), (c), (d) are correct.
(C) (b), (c), (d) are correct.
(D) (a), (b), (d) are correct.
Answer: (C)

21. Non-bibliographic Database contain
(a) Numeric Data
(b) Pictorial Data
(c) Audio Visual Data
(d) Textual Data
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (a), (b) and (d) are correct.
(D) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (A)

22. Which of the following were the major events took place in the year 1931 in the history of Library Science?
(a) Publication of first edition of ‘Five Laws of Library Science’.
(b) Publication of first edition of ‘Colon Classification’.
(c) Death of Melvil Dewey.
(d) Publication of first edition of DDC.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct.
(B) (a) and (b) are correct.
(C) (b) and (c) are correct.
(D) (c) and (d) are correct.
Answer: (A)

23. Anglo American cataloguing Rules (AACR)-2 is published jointly by the
(a) American Library Association (ALA)
(b) Canadian Library Association (CLA)
(c) Society of Information Science (SIS)
(d) ILA
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (a) and (b) are correct.
(D) (b) and (c) are correct.
Answer: (C)

24. Which of the following are associated with the ‘Carrot and stick theory’ of Motivation as described by Frederick Herzberg and his associates?
(a) Use of Rewards
(b) Imposition of Penalties
(c) Curtailment of subsidy in institutional canteen
(d) Periodical Transfer from section to section.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct.
(B) (a) and (c) are correct.
(C) (a) and (d) are correct.
(D) (b) and (d) are correct.
Answer: (A)

25. Identify the key attributes of flow charts from the following:
(a) An input and output chart that displays visual representation of the steps involved in a given activity.
(b) Facilitates understanding how a process based on TQM principles works and can bring improvement.
(c) Displays the relationship between two values (i.e. quality of raw material used in a catalogue card affects the life of the card)
(d) An useful mechanism for training employees as to how to use a new procedure.
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d) are correct.
(B) (a), (b) and (d) are correct.
(C) (b), (c) and (d) are correct.
(D) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (B)

26. Identify the central leadership competencies/meta-competencies as defined by Ammons Stephens.
(a) Cognitive ability
(b) Vision
(c) Managerial effectiveness
(d) Writing skills
Codes:
(A) (a), (c) & (d) are correct.
(B) (b), (c) & (d) are correct.
(C) (a), (b) & (d) are correct.
(D) (a), (b) & (c) are correct.
Answer: (D)

27. Identify the image File Format for digital libraries given below:
(a) .wav
(b) .fla
(c) .tif
(d) .spf
Codes:
(A) (a) & (d) are correct.
(B) (c) & (d) are correct.
(C) (b) & (d) are correct.
(D) (a) & (b) are correct.
Answer: (B)

28. Identify the web 2.0 features from the list given below:
(a) Blogs
(b) Folksonomy
(c) Semantic web
(d) Netvibes
Codes:
(A) (a) & (b) are correct.
(B) (a) & (c) are correct.
(C) (b) & (c) are correct.
(D) (a) & (d) are correct.
Answer: (A)

29. Webcasting is concerned with
(a) Distribution of multiple content sources to many viewers/listeners at one go.
(b) A media representation distributed over internet using streaming media technology.
(c) Distributed-live or on demand.
(d) The customised service automatically downloaded on customers’ personal computers.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (a), (b) and (d) are correct.
(C) (a), (c) and (d) are correct.
(D) (b), (c) and (d) are correct.
Answer: (D)

30. Arrange the following knowledge classification schemes in their chronological order:
(a) Compte’s classification
(b) Baconian classification
(c) Kant’s classification
(d) Spencer’s classification
Codes:
(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (d), (a) and (b)
Answer: (A)

31. Identify the correct sequence of the emergence of the following storage media.
(A) Paper, Micro card, Magnetic tape, Clay tablet.
(B) Magnetic tape, Clay tablet, Paper, Micro card.
(C) Clay tablet, Paper, Micro card, Magnetic tape.
(D) Micro card, Magnetic tape, Clay tablet, paper.
Answer: (C)

32. Identify the correct sequence of the following steps involved in translation of a document from natural language into classifications language as propounded by SR Ranganathan, under Postulational approach.
(a) Analyzed title
(b) Title in standard terms
(c) Expressive title
(d) Class number
Codes:
(A) (c), (a), (b) and (d)
(B) (b), (a), (c) and (d)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (b), (a) and (d)
Answer: (A)

33. Arrange the following steps of “The Big 6 model of Information problem solving” as enunciated by Eisenberg and Berkowitz.
(a) Information Seeking strategies
(b) Task Definition
(c) Synthesis
(d) Use of Information
Codes:
(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (d), (a), (b) and (c)
(D) (d), (b), (c) and (a)
Answer: (B)

34. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) J.D. Brown                                    (i) Cannons of Classification
(b) E.C. Richardson                (ii) Literary Warrant
(c) E.W. Hulme                       (iii) Subject Classification
(d) W.C. Berwick Sayers        (iv) Criteria of Classification
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(B)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(C)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (D)

35. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Earnest Cushing Richardson         (i) 1851 – 1931
(b) Melville Louis Kossuth Dewey     (ii) 1892 – 1972
(c) Henry Evelyn Bliss                        (iii) 1870 – 1955
(d) Shiyali Ramamrita Ranganathan   (iv) 1860 – 1939
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(C)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (B)

36. Match the following:
List – I                                                List – II
(Term)                                     (Meaning)
(a) Homograph                        (i) Exactly or nearly the same as another word or phrase in the same language.
(b) Synonym                           (ii) Capacity for a sign to have multiple meaning.
(c) Polysemy                           (iii) Study of terms and their use.
(d) Terminology                      (iv) Shares same written form as another word but has a different meaning.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(D)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)
Answer: (A)

37. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) Facebook               (i) Larry page and Surgey Bin
(b) Twitter                   (ii) Tim Berner Lee
(c) www                      (iii) Jack Dorsey
(d) Google                   (iv) Mark Zuckerberg
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(D)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)
Answer: (B)

38. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Vidyanidhi                         (i) Institutional Repository
(b) TKDL                                (ii) Electronic Theses and Dissertations
(c) DOAJ                                (iii) Digital Library Journals Directory
(d) E-Prints@IISC                  (iv) Digital Archive
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
Answer: (A)

39. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Cafeteria Style                               (i) Bipolar rating scale
(b) Likert Type                                    (ii) Allows to check the best situation out of many
(c) Semantic Differential Scale           (iii) Ordered set of categories
(d) Matrix Question Style                   (iv) Set of many rating questions to be responded on same response set of categories.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(D)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)
Answer: (A)

40. Assertion (A): Library consortia are just to procure the electronic resources at best price.
Reason (R): A Library consortium is to coordinate activities, share resources, combine expertise, not just procurement of e-resources. UGC INFONET in India can be taken as an example.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (R) is true and (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

41. Assertion (A): Machine translation is not a fully dependable service.
Reason (R): The semantics of language are encoded in algorithms.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

42. Assertion (A): The importance of classification for organization of knowledge will continue to persist.
Reason (R): In the electronic era classification have become redundant.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (R) is true, but (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

43. Assertion (A): Name of the libraries can claim self-sufficient with respect to their holdings due to spiralling cost of publications.
Reason (R): Spiralling cost of publications and publication deluge still made inter library loan, a necessity for the libraries in the contemporary information age.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

44. Assertion (A): The Post Office Protocol (POP) is the main internet standard for Electronic Mail Transmission.
Reason (R): The Post Office Protocol (POP) is a protocol used by local e-mail clients to retrieve email from a remote server over TCP/IP connection.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

45. Assertion (A): Boolean Operators using AND, OR, NOT are mostly used in online information Retrieval Systems.
Reason (R): The new age of search engines such as Google do not have the provision for Boolean Search.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (R) is true, but (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question Nos. 46-50)
Sonification and visualization by sound, has been studied widely for decades and it has also been applied in software for blind people. The aim is to display, for example, graphics, line graphs or even pictures using non-speech sound. By altering the various attributes of sound, for example pitch, volume and waveform, the sound is changed according to its visual counterpart. In the Sound-View application a colored surface could be explored with a pointing device. The idea was that the characteristics of colors, hue, saturation and brightness were mapped into sounds.
In 10 years, over 400 audio games have been developed, which is very small as compared to video games. Researchers could have an important role to play in that expansion process, by contributing to develop innovative features like a more pleasant audio rendering, by projecting audio games in a futuristic point of view by using uncommon technology like GPS for instance and by participate in the elaboration of games which can interest both visually and visually impaired community.
Current audio games can be studied with three dependency factors (A) dependency on verbal information, (B) dependency on interaction mechanisms based on timing and (C) dependency on the interaction mechanisms of exploration.
Action games directly refer to games coming from and inspired by arcade games and require a good dexterity of the player. One example of such games is “Tampokme” is such an accessible audio game.

46. Visualization by sound has been used
(A) In software
(B) To display graphics and line graphs through speech
(C) To alter pitch to volume to waveform
(D) To explore color surface
Answer: (A)

47. Development of audio games has
(A) Been as large as video games
(B) No role for researchers
(C) No scope for future development
(D) Scope for use of GPS
Answer: (D)

48. Which of the following is not a dependency factor for studying audio games?
(A) Verbal information
(B) Interaction mechanisms of timing
(C) Interaction mechanisms of exploration
(D) Written information
Answer: (D)

49. Some of the attributes of sound used in sonification are
(A) Pitch and hue
(B) Saturation and brightness
(C) Volume and waveform
(D) Surface and pointing device
Answer: (C)

50. Action games are derived from and inspired by
(A) Tampokme
(B) Uncommon technology
(C) Arcade games
(D) Audio feedback
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment