Search Anything Related to UGC NET Examination

2016 August CBSE UGC NET Solved Question Paper 3 in LIS

The CBSE UGC NET Examination held on 10th July, 2016 was re-conducted in certain centres on 28th August, 2016. The UGC NET Examination solved question Paper-3 of 2016 August in Library and Information Science (LIS) is given below. The answer keys of the paper-III of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the answer keys released by UGC / CBSE.

1. Sayers ‘Canons of classification’ are simplified in ______ principles.
(1) 28
(2) 29
(3) 24
(4) 26
Answer: (2)

2. Classical Theory of Management was propounded by
(1) C. Babbaje and Phillip Kotler
(2) F.W. Taylor
(3) Henery Fayol
(4) Luther Gullick
Answer: (2)

3. Which of the following association has prepared “guidelines for library services to persons with Dyslexia”?
(1) ALA
(2) IFLA
(3) CILIP
(4) LA
Answer: (2)

4. The in-depth examination of a single instance of some social phenomenon is known as
(1) Cohort Study
(2) Cross-Sectional Study
(3) Case Study
(4) Validity Study
Answer: (3)

5. Granthana, Indian Journal of Library Studies is the publication of
(1) Department of Library and Information Science, Delhi University.
(2) Library and Information Science Professionals Association of Punjab.
(3) Raja Rammohun Roy Library Foundation.
(4) Indian Library Association.
Answer: (3)

6. Faceted Application of Subject Terminology (FAST) is developed by
(1) British Library
(2) IFLA
(3) OCLC
(4) UNESCO
Answer: (3)

7. Identify the MARC Tag used for variable fields containing data related to subject access to the documents.
(1) 6 XX
(2) 5 XX
(3) 2 XX
(4) 7 XX
Answer: (1)

8. ‘Entropy’ is a measure of
(1) Degree of relevance of Information
(2) Degree of Uncertainty in Information
(3) Quantity of relevant Information
(4) Degree of relationship of Information
Answer: (2)

9. The fundamental equation of Information Science has been put forwarded by
(1) Michel Buckland
(2) Robert Brooks
(3) Marc Porat
(4) Wersig Gernot
Answer: (2)

10. ‘Million Book Project’ was initiated by
(1) Pittsburgh University, U.S.A.
(2) Michigan University, U.S.A.
(3) MIT, U.S.A.
(4) Carnegie Mellon University, U.S.A.
Answer: (4)

11. If “selected poems of Harivansh Rai Bachchan” have been translated by Yogesh Sharma and Introduction has been given by A.K. Anand, the main entry according to AACR II Revised edition will be made under:
(1) Yogesh Sharma
(2) A.K. Anand
(3) Selected Poems of Harivansh Rai Bachchan
(4) Harivansh Rai Bachchan
Answer: (4)

12. The ‘Influence of city folk on rural folk’ is an example of
(1) Loose Assemblage Kind-I
(2) Loose Assemblage Kind-II
(3) Loose Assemblage Kind-III
(4) Lamination
Answer: (3)

13. “Truncation” is used for
(1) Bibliographic Control
(2) Search Formulation
(3) MARC Format
(4) Database Creation
Answer: (2)

14. In the context of management, which of the following statement is not correct?
(1) Maslow’s need analysis is useful for understanding motivation of employees.
(2) Theory ‘Z’ is the contribution of Chinese style of management.
(3) Money is the most powerful motivating agent.
(4) Mission of an organisation is essentially abstract.
Answer: (2)

15. Who developed the concept of Business Process Management (BPM)?
(1) Michael Porter
(2) F.W. Taylor
(3) H. Smith
(4) D.A. Wren
Answer: (1)

16. Green Stone-3, multilingual, multiplatform and highly configurable digital software is written in
(1) JAVA
(2) C++
(3) COBOL
(4) BASIC
Answer: (1)

17. Which of the following is an example of Microblogging?
(1) Word Press
(2) Blog spot
(3) Live Journal
(4) Twitter
Answer: (4)

18. ‘Instagram’ was acquired by Facebook in the year
(1) 2008
(2) 2010
(3) 2012
(4) 2014
Answer: (3)

19. Kwzweil Data Entry Machine (KDEM) is meant
(1) To produce texts for visually impaired.
(2) To design digital project for all.
(3) To retrieve information for all.
(4) To design information product for all.
Answer: (1)

20. Lotka’s law of scientific productivity is expressed by the equation: Y = C/Xn Here Y represents:
(1) Frequency of authors writing only one paper.
(2) The year of publication
(3) The number of articles
(4) Frequency of authors making X contribution
Answer: (4)

21. Subject Headings’ List and thesauri are examples of
(1) Natural indexing languages
(2) Free indexing languages
(3) Controlled indexing languages
(4) Uncontrolled indexing languages
Answer: (3)

22. Identify online storage and searching devices from the following
(a) Sugarsync
(b) Opendrive
(c) Dropbox
(d) Wipersync
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (b), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (1)

23. Principle of Filiatory sequence is helpful for technical writing in order to
(a) Divide the subject into section and subsections.
(b) Write up on a specific subject for specific purpose for specific audience.
(c) Ensure that the flow of ideas follow filial sequence.
(d) Maintain authentic and accurate facts in the text of writing.
Codes:
(1) (b) and (c) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (3)

24. The study of ‘Epistemology’ deals with
(a) Modes of formation of subjects
(b) Understanding of knowledge
(c) Cataloguing of composite books
(d) Origin and Nature of Knowledge
Codes:
(1) (a), (d) are correct.
(2) (b), (d) are correct.
(3) (a), (c) are correct.
(4) (b), (c) are correct.
Answer: (2)

25. Which of the following are related with Library Stack Maintenance:
(a) Dual order
(b) Broken order
(c) Parallel arrangement
(d) Shelf list
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (b), (c) and (d) are correct.
Answer: (4)

26. Which of the following names are associated with post-co-ordinate indexing?
(a) Mortimer Taube
(b) Eugene Garfield
(c) Calvin Mooers
(d) W.E. Batten
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (b), (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

27. Folksonomy is
(a) Collaborative knowledge organisation system.
(b) Term introduced by Thomas Vander Wal.
(c) Based on a pre-determined classificatory order.
(d) Term introduced by Peter Wellers.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

28. Identify the documents which were first published in 1876:
(a) Bibliographic classification.
(b) Dewey Decimal System.
(c) Panizzis Rules for the compilation of the catalogue.
(d) Rules for a Printed Dictionary Catalogue.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

29. Which of the following are indirect methods of users studies?
(a) Information gathering habits. (b) Analysis of library records.
(c) Reading habits. (d) Citation analysis.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.
Answer: (2)

30. Identify the correct sequence of stages in Kuhlthau’s Information Search Process.
(a) Formulation
(b) Exploration
(c) Selection
(d) Collection
Codes:
(1) (a), (c), (b) and (d).
(2) (a), (b), (d) and (c).
(3) (c), (d), (a) and (b).
(4) (c), (b), (a) and (d).
Answer: (4)

31. Identify the intellectual property related elements in Dublin Core Metadata.
(a) Creator
(b) Coverage
(c) Publisher
(d) Rights
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (a), (b), (d) are correct.
(3) (b), (c), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (4)

32. Identify the approaches to information given by M.J. Voiget:
(a) Current Approach (b) Catching up Approach
(c) Everyday Approach (d) Exhaustive Approach
Codes:
(1) (a), (b), (d) are correct.
(2) (a), (c), (d) are correct.
(3) (b), (c), (d) are correct.
(4) (a), (b), (c) are correct.
Answer: (2)

33. Both FRBR Study Group and FRANAR working Group have defined four user tasks each, in which two user tasks are common. Identify the common user tasks from the following:
(a) Find
(b) Identify
(c) Contextualize
(d) Select
Codes:
(1) (a) & (b) are correct.
(2) (b) & (c) are correct.
(3) (b) & (d) are correct.
(4) (a) & (d) are correct.
Answer: (1)

34. Identify the canons for idea plane
(a) Canons for characteristics
(b) Canon of currency
(c) Canons for succession of characteristics
(d) Canon of synonymous
Codes:
(1) (a) and (d) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

35. Sampling error occurs when we take:
(a) Repeated samples from the same population.
(b) Samples from cross section of population.
(c) Samples from myriad population.
(d) Samples from discrete group of population.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (a) and (c) are correct.
Answer: (1)

36. Identify the key attributes of ephemeral literature from the following:
(a) Any transitory written or printed matter.
(b) Not intended to be retained or preserved.
(c) Carrying high archival value.
(d) Shorter lasting value.
Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

37. Arrange the following according to their year of establishment:
(a) Khuda Bakhsh Library, Patna.
(b) Theosophical Society Library, Madras.
(c) Geological Survey of India Library.
(d) Archaeological Survey of India Library.
Codes:
(1) (a), (d), (b), (c)
(2) (b), (d), (c), (a)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (a), (c), (d), (b)
Answer: (4)

38. Arrange the following according to their year of foundation:
(a) China Academic Library and Information System (CALIS)
(b) Australian Academic & Research Library Network (AARLN)
(c) Research Libraries Group (RLG)
(d) Online Computer Library Centre (OCLC)
Codes:
(1) (a), (d), (b), (c)
(2) (b), (c), (a), (d)
(3) (d), (b), (c), (a)
(4) (d), (c), (a), (b)
Answer: (4)

39. Arrange the following in the order of their emergence:
(a) Integrated circuit
(b) Transistor
(c) Vacuum Tube
(d) Chip
Codes:
(1) (c), (b), (d), (a)
(2) (b), (c), (a), (d)
(3) (c), (b), (a), (d)
(4) (b), (d), (a), (c)
Answer: (3)

40. Arrange the following institutions according to the year of joining of Dr. S.R. Ranganathan:
(a) Banaras Hindu University
(b) Documentation Research Training Centre ISI, Bangalore.
(c) Madras University, Library.
(d) University of Delhi.
Codes:
(1) (a), (c), (d), (b)
(2) (a), (d), (c), (b)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (c), (a), (d), (b)
Answer: (4)

41. Arrange the following Library Legislations according to their year of enactment:
(a) Goa Public Libraries Act
(b) Maharashtra Public Libraries Act
(c) Manipur Public Libraries Act
(d) West Bengal Public Libraries Act
Codes:
(1) (a), (c), (d) and (b)
(2) (c), (a), (b) and (d)
(3) (b), (d), (c) and (a)
(4) (d), (b), (a) and (c)
Answer: (3)

42. Arrange the following according to their year of occurrence:
(a) International Study Conference on Classification, Dorking.
(b) International Study Conference on Classification Research, Bombay.
(c) International Study Conference on Classification Research, Elsinore.
(d) Royal Society Scientific Information Conference, London.
Codes:
(1) (a), (d), (c), (b)
(2) (c), (d), (b), (a)
(3) (d), (a), (c), (b)
(4) (b), (c), (a), (d)
Answer: (3)

43. Arrange the following according to their year of establishment.
(a) National Achieves of India (formerly Imperial Records Department), Delhi
(b) National Mission for Manuscripts, Delhi.
(c) National Film Archives of India (A Unit of Ministry of Information and Broadcasting) Pune.
(d) National Achieves of India (Netaji Subhas Chandra Bose Papers at PMO), Delhi.
Codes:
(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (d), (b), (c), (a)
(4) (c), (a), (b), (d)
Answer: (1)

44. Arrange the following indicator digits/connecting symbols used in Colon Classification
(6th edition) according to their descending order:
(a) . (dot)
(b) ‘ (inverted comma)
(c) : (colon)
(d) ; (semi-colon)
Codes:
(1) (c), (d), (a) and (b)
(2) (d), (c), (a) and (b)
(3) (c), (b), (a) and (d)
(4) (b), (c), (a) and (d)
Answer: (2)

45. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) DOAJ                    (i) Science Direct
(b) Thomas Reuters     (ii) Web of Science
(c) Elsevier                  (iii) Open Access Journals
(d) Emerald                 (iv) ASLIB Proceedings
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(2)        (iv)       (ii)        (iii)       (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (4)

46. Match the followings:
List – I                                                List – II
(a) Pure or Basic Research      (i) Measuring the effectiveness of an action programme.
(b) Applied Research              (ii) Conducted by controlling one or more variables.
(c) Experimental Research      (iii) Solving specific problems.
(d) Evaluative Research          (iv) Understanding Social World or developing hypothesis and theories.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
Answer: (2)

47. Match the following Associations with their year of formation:
List – I                                                                                                List – II
(a) Special Libraries Association (SLA)                                 (i) 1876
(b) ASLIB                                                                               (ii) 1932
(c) American Library Association (ALA)                               (iii) 1924
(d) Association of Research Libraries (ARL), U.S.A.            (iv) 1909
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(2)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (2)

48. Match the following in the context of the enactment of Public Libraries Act.
List – I                                                List – II
(a) Lakshadweep                     (i) 2006
(b) Rajasthan                           (ii) 2007
(c) Goa                                    (iii) 2009
(d) Arunachal Pradesh                        (iv) 1993
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(2)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (2)


49. Match the following in the context of Information Retrieval System.
List – I                                                            List – II
(a) Semantic Search Engine                (i) Latent Semantic Indexing
(b) Boolean Operations                       (ii) Cognitive Model
(c) Knowledge Retrevial Systems      (iii) Digital Logic
(d) Algebraic IR Model                      (iv) Wolfram/Alpha
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
Answer: (2)

50. Match the following in the context of Public Library Governance System at District Level.
List – I                                                List – II
(a) Uttaranchal                        (i) District Library Committee
(b) Odisha                               (ii) Zilla Granthalaya Samstha
(c) Tamil Nadu                        (iii) Local Library Authority
(d) Andhra Pradesh                (iv) District Library Authority
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Answer: (4)

51. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Thurston Scale                               (i) Sharing individual preference in a group
(b) Semantic Differential Scale           (ii) Group of judges
(c) Likert Scale                                    (iii) Selection from two opposite positions
(d) Sociometric scale                           (iv) Intensity structure
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (2)

52. Match the following in the context of Information Organisation.
List – I                                                List – II
(a) ISO-5963 (1985)   (i) Standards for writing abstracts and it’s Publication and Documentation.
(b) ISO-2788 (1974)   (ii) Examines Document & select Index terms.
(c) ISO-999 (1996)     (iii) Standard for Monolingual Thesauri.
(d) ISO-214 (1976)     (iv) Guide lines for the contents, Organisation, and presentation of Index.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Answer: (2)

53. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) HTML File             (i) Text Format
(b) PDF File                (ii) Film Format
(c) JPG File                 (iii) Web Format
(d) AVI File                (iv) Image Format
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(2)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
Answer: (2)

54. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(a) Database Management Software               (i) Oracle’s Netra
(b) Web Servers                                              (ii) Zebra
(c) Search Protocol                                          (iii) Sybase
(d) Indexing and Retrieval Software              (iv) SRW/U
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(4)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
Answer: (1)

55. Mark the following in the context of e-governance initiatives made in promotion, development and delivery of information services in different sectors:
List – I                                                List – II
(a) Education                          (i) Compact
(b) Transport                           (ii) e-Choupal
(c) Agriculture                         (iii) Sarige
(d) Taxation and Revenue      (iv) Gyandoot
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (2)

56. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(Database)                                                       (Producer/Owner)
(a) Indian Citation Index                                (i) US National Library of Medicine
(b) Pub Med Central                                       (ii) Thomson Reuters
(c) Arts & Humanities Citation Index                        (iii) Diva Enterprises
(d) OAIster                                                     (iv) OCLC
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(2)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(3)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(4)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
Answer: (2)

57. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Robert R. Blake                             (i) Motivation Theory
(b) Abraham Maslow                          (ii) Monetary Theory
(c) John Maynard Keynes                   (iii) Leadership Theory
(d) Douglas McGregor                        (iv) Theory X and Y
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Answer: (3)

58. Match the following:
List – I                                                List – II
(Indexing System)                  (Propounder)
(a) PRECIS                             (i) Mortimer Taube
(b) Uni-term                            (ii) S.R. Ranganathan
(c) Citation Index                   (iii) Derek Austin
(d) Chain Index                      (iv) Eugene Garfield
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (1)

59. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Copy Leaks                        (i) Faster to scan more than 20 million academic work, clear instructional manual, ability to generate detail report about the work.
(b) Paper Rater                        (ii) Prondes 3 tools-Grammar, Checking and Plagiarism detection. Accept longer documents upto 6000 words, but cannot save reports.
(c) Plag Tracker                       (iii) Scan documents through more than 10 billion resources including academic essays and online sources. Facilitates side by side comparison.
(d) Viper                                 (iv) Can find content duplication in more than 60 trillion pages over internet, supports multiple formats and restricted to online contents.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(4)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
Answer: (2)

60. Assertion (A): Increase in information literacy will maximise the use of digital library resources and internet.
Reason (R): Making the library users ‘information literate’ is not the sole responsibility of the librarian.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

61. Assertion (A): A larger chunk of public libraries in India today are in a state of chaos due to lack of adequate government patronage.
Reason (R): Enactment of rigorous Public Library Law alone can save the Public
Libraries from going down the drain and can vitalize and energise to ensure their sustenance.
Codes:
(1) (A) is false and (R) is true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (2)

62. Assertion (A): An illiterate does not have an insatiable desire to know or to acquire information as he is intellectually underdeveloped.
Reason (R): Illiteracy does not bar an illiterate to generate curiosity to know or to become intelligent, as intellectual requires the use of mind, but not emotions or instinct.
Codes:
(1) (A) is false and (R) is true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

63. Assertion (A): Digitization of documents is the most viable method for long-term preservation.
Reason (R): Digital preservation ensures the accessibility and usability of documents forever.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (R) is true, but (A) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

64. Assertion (A): An open access publishing embargo is a period during which the access to articles is not allowed to the users assuming that immediate open access will hamper their business interest.
Reason (R): Publishers assume that the users from subscribing institutions won’t visit their journal site.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (R) is true, but (A) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

65. Assertion (A): Over the past few years, the usage of bound volumes of Journals in Libraries has decreased considerably.
Reason (R): Availability of electronic journals in large number has led to such decrease.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (1)

66. Assertion (A): The approach of the Relative Index of DDC, is an alternate to the approach of the Schedules.
Reason (R): Relative Index does not bring at one place all the related aspects of a subject scattered in the schedules, since its an alphabetical index to the classification (not to page numbers).
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (R) is true, but (A) is false.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (1)

67. Assertion (A): RDA is not a ‘content’ standard.
Reason (R): RDA data are being used as the basis for a meta data element set.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (4)

68. Assertion (A): Quality is not measured by confirmation to specifications, but by meeting users’ requirements.
Reason (R): The fulfilment of users’ requirements depends upon the professional attitude of the staff.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3)

69. Assertion (A): SDI services are no more in demand by users after growth of internet usage and emergence of W3
Reason (R): Contemporary analogous systems for SDI services such as alerts, current awareness tools or trackers (eg. RSS feed, TOC alerts, etc) often lead to relevant information needed by users.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) (R) is false, but (A) is true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (2)

70. Assertion (A): Controlled vocabularies are not being used in the traditional way for organising libraries.
Reason (R): The use of controlled vocabularies is now being extended through social book marking and tagging of images.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (4)

71. Assertion (A): Citation Indexing is a unique and innovative tool for navigating the research literature.
Reason (R): Researcher has to depend only on citation indexes for literature search.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3)

72. Assertion (A): Library Standards are essential for interaction and collaboration among libraries.
Reason (R): Z39.50 Protocol virtually has reduced the efforts of both classifier and the cataloguer and hereby made the use of standards vulnerable.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are false.
(2) Both (A) and (R) are true.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (2)

73. Assertion (A): In Indian scenario, a larger chunk of Librarians can hardly handle IT related matters, either due to lack of proper infrastructure or adequate training.
Reason (R): Taking third party help in managing the software through ‘cloud computing’ platform has become inevitable.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3)

74. Assertion (A): In the online catalogue, there is a pressing need to limit the number of characters used to describe a resource.
Reason (R): Abbreviations were not important in the era of card catalogue.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (2)

75. Assertion (A): When the work is not protected by copyright, plagiarism may occur.
Reason (R): Plagiarism is the wrongful appropriation of another author’s language, thoughts, ideas or expressions and the representation of them as one’s own.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment