Search Anything Related to UGC NET Examination

2017 January CBSE UGC NET Solved Question Paper 3 in LIS

The CBSE UGC NET Examination solved question Paper-3 of 22nd January, 2017 in Library and Information Science (LIS) is given below. The answer keys of the paper-III of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the answer keys released by UGC / CBSE.

1. Index Indiana, an index to Indian Periodical Literature is being compiled by
(1) Central Reference Library, Kolkata
(2) National Library of India
(3) NISCAIR
(4) IASLIC
Answer: (1)

2. According to OCLC research report 'Know your community and its needs' is the rephrasing of which law of Ranganathan?
(1) First Law
(2) Second Law
(3) Third Law
(4) Fourth Law
Answer: (2)

3. Identify the document which is published by H.W. Wilson.
(1) Europa World Yearbook 55th ed. 2014
(2) The International Who's Who 78th ed. 2014
(3) Sears list of subject Headings 20th ed. 2010
(4) Ulrich's Periodicals Directory 53rd ed. 2015
Answer: (3)

4. 'Open Journal System' is an example of which of the following open access models?
(1) Green
(2) Red
(3) Gold
(4) Platinum
Answer: (4)

5. When was the final `ISBD Consolidation Edition' published by IFLA?
(1) 2008
(2) 2009
(3) 2010
(4) 2011
Answer: (4)

6. According to S.R. Ranganathan the canons for chain are
(1) Canon of Ascertainability
(2) Canon of Recall Value
(3) Canon of array and filitary sequence
(4) Canon of decreasing extension and modulation
Answer: (4)

7. In Colon Classification (6th edition) 'LB' denotes
(1) Special
(2) System
(3) Canonical Class
(4) Rounds
Answer: (2)

8. According to AACR 2R who will be considered for the access point of the Main Entry for the document entitled 'Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain; rewritten for young readers by Felix Sutton.
(1) Sawyer, Tom
(2) Twain, Mark
(3) Mark Twain
(4) Sutton, Felix
Answer: (4)

9. 'Time and. Motion' study was enunciated by 
(1) Edward Evans
(2) Frank and Lillian Gilbreth
(3) Harrington Emerson
(4) G. McGregor
Answer: (2)

10. Which RFID component is attached to the Book/item for identification?
(1) Barcode
(2) Antenna
(3) Reader
(4) Tag
Answer: (4)

11. What is RJ45?
(1) A network cable connector
(2) A node
(3) An electronic coupler
(4) A video display unit for signalling and controlling multimedia
Answer: (1)

12. SIP, the communication protocol communication stands for
(1) Signalling Information Protocol
(2) Internet Session Protocol
(3) Sound Initiation Protocol
(4) Session Initiation Protocol
Answer: (4)

13. The Fifth Anniversary of the general release of OCLC World Share Management Service — the first-ever cloud-based Cooperative Library Management System (that selected 500 libraries spanning six continents) was celebrated on:
(1) July 01, 2015
(2) July 03, 2015
(3) May 01, 2016
(4) August 12, 2016
Answer: (Wrong Question)

14. Which of the following is a measure of dispersion?
(1) Geometric mean
(2) Median
(3) Mode
(4) Root Mean Square Deviation
Answer: (4)

15. If 'r' is a rank of a word and T is its frequency then rf = c, where 'c' is a constant. Which law is this?
(1) Bradford's law
(2) Lotka's law
(3) Narain's law
(4) Zipf s law
Answer: (4)

16. VIDWAN (INFLIBNET) is
(1) An open source software
(2) An Association of Intellectuals
(3) A Programming Language
(4) A Database of Experts and a network of Researchers and Scientists at national level
Answer: (4)

17. Which of the following rights are granted for 'Literary works' according to Copyright Law of India?
(a) To make translation
(b) To use in reporting current events
(c) To make any adaptation
(d) To use for the purpose of research
Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (1)

18. Identify from the following the features of tacit knowledge:
(a) Resides in human mind
(b) Cannot be articulated
(c) Tangible
(d) Easily accessible
Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (b) are correct.
 (2) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

19. Which of the following are the examples of Web-based learning and education?
(a) Answer Tips
(b) Moodle
(c) Revish
(d) Campus bug
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (c) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

20. Which of the following are the two sections stated in `IFLA Digital Reference Guidelines'?
(a) Collaborative Virtual Reference
(b) The Administration of Digital Reference Service
(c) The Practice of Digital Reference
(d) Online Tools for Libraries
Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.
Answer: (2)

21. Which of the following sites are offered by Britannica Library, a product of Encyclopaedia Britannica?
(a) Children
(b) Young Adult
(c) Patron
(d) Reference Centre
Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (d), (c) and (a) are correct.
Answer: (2)

22. Identify the key attributes of 'Digest' from the following:
(a) Significant ideas on one document area arranged separately in an unhelpful sequence.
(b) A Methodically arranged compendium or summary of literary, historical, legal, scientific or other written matters.
(c) Informative in nature and contains brief description of more than one document.
(d) Often prepared by a non-subject specialist without understanding and assimilating the contents of documents.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

23. Which of the following communication channels are used frequently in Virtual Reference Service?
(a) Bulletin Board
(b) Instant Messaging
(c) R.S.S.
(d) Voice-Over-I.P.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (b) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (3)

24. Identify the affinitive/associative relationship of the following:
(a) Genus-Species
(b) Translations
(c) Genetic
(d) Concurrent
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (d) are correct
Answer: (3)

25. Which of the following are the components of a master database in acquisition system/ module?
(a) Membership Master
(b) Vendor Master
(c) Currency master
(d) Transaction master
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

26. Which of the following are types of random samples?
(a) Cluster sampling
(b) Purposive sampling
(c) Stratified sampling
(d) Systematic sampling
Codes:
(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (1)

27. Who among the following devised the 'Critical Path Method'?
(a) Morgan R. Walker
(b) Clank Sedore
(c) Blake William
(d) James E. Kelley
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

28. Which of the following databases are available for scientific community free of cost?
(a) Inspec
(b) ERIC
(c) IEEE Xplore
(d) PubMed
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

29. Which of the following are protocol standards?
(a) z39.50
(b) z39.71
(c) z39.05
(d) z39.81
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

30. Which of the following are the Semantic Web technologies?
(a) SKOS
(b) AJAX
(c) SPARQL
(d) UTF
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (c) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct
Answer: (2)

31. Which of the following are the features of Operations Research?
(a) Aid in decision making
(b) Handles decision tables
(c) Optimization of Performance
(d) Used as motivational technique
Codes:
(1) (a), (b) are correct
(2) (a), (c) are correct
(3) (b), (d) are correct
(4) (c), (d) are correct
Answer: (2)

32. Which of the following are discrete distributions?
(a) Beta
(b) Exponential
(c) Geometric
(d) Poisson
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (c) and (d) are correct
Answer: (4)

33. Identify the criteria for evaluation of qualitative research:
(a) Objectivity
(b) Reliability
(c) Divisibility
(d) Validity
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (1)

34. TRAILS-9 is
(a) A process or an assessment tool for real time assessment of Information Literacy Skill of the student-learners.
(b) A tool or process used by the School Librarians to produce evidence of Library's impact on student achievements to share with stake-holders.
(c) A tool to adjudge the quality of library services offered, but not to demonstrate the value of the Library's contribution.
(d) A tool funded by ILILE (Institute for Library & Information Literacy Education) based on Ohio-K12 Library Academic Content Standards.
Codes:
(1) (b), (c) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (2)

35. Which of the following are the sources to lookup for DOI?
(a) Central Search List
(b) DOI Handbook
(c) Registration Agencies
(d) Search results using a search engine
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (c) and (d) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (a) and (d) are correct
Answer: (2)

36. Arrange in sequence the following types of activity according to Ellis's model of information-seeking behaviour:
(a) Browsing
(b) Chaining
(c) Differentiating
(d) Extracting
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (c), (d), (b), (a)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (2)

37. Arrange in sequence the evolution of reference service:
(a) Reference work with subject specialization.
(b) Aid Reader/Assistance to Reader
(c) Long Range Reference Service.
(d) 'Personal relation between librarians and readers'
Codes:
(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (a), (c), (b), (d)
(3) (d), (b), (a), (c)
(4) (c), (d), (b), (a)
Answer: (3)

38. Arrange the following class numbers according to Colon Classification, 6th edition
(a) 2
(b) 2 Ob T
(c) 2 'N
(d) 2k
Codes
(1) (d), (a), (b) and (c)
(2) (a), (b), (d) and (c)
(3) (b), (a), (c) and (d)
(4) (c), (b), (a) and (d)
Answer: (1)

39. Arrange in sequence the following phases of disaster planning according to guidelines/ principles of IFLA:
(a) Preparedness
(b) Prevention
(c) Recovery
(d) Response
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (d), (c)
(3) (c), (a), (b), (d)
(4) (d), (c), (b), (a)
Answer: (2)

40. Arrange the following bibliographic utilities according to their year of origin
(a) Ohio College Library Center
(b) Washington Library Network
(c) UTLAS
(d) RUN
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (a), (c), (d), (b)
(3) (a), (b), (d), (c)
(4) (a), (d), (c), (b)
Answer: (3)

41. Arrange the steps of Big 6 skill information literacy model in correct order as given by M. Eisenberg and B. Berkowitz.
(a) Evaluation
(b) Location and Access
(c) Information seeking strategies
(d) Synthesis
Codes:
(1) (a), (b), (d) and (c)
(2) (b), (a), (c) and (d)
(3) (c), (b), (d) and (a)
(4) (b), (a), (d) and (c)
Answer: (3)

42. Arrange the following committees according to their year of Constitution?
(a) Committee on National Network System for University Libraries.
(b) K.P. Sinha Committee
(c) Review Committee on Library and Information Science
(d) D.P. Chattopadhyaya Committee on National Policy of Library and Information Services. Codes:
(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (c), (d), (a), (b)
(3) (d), (a), (b), (c)
(4) (a), (b), (c), (d)
Answer: (1)

43. Arrange in sequence the following components of Tom Wilson's Expanded Model in sequential order of their occurrence:
(a) Information seeking behaviour
(b) Context of information need
(c) Passive attention and search
(d) Intervening variables
Codes:
(1) (b), (d), (a), (c)
(2) (a), (b), (d), (c)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (a), (c), (b), (d)
Answer: (1)

44. Match the following:
List — I
List — II
(a) David Ellis
(i) Process
(b) James Krikelas
(ii) Complex
(c) Tom Wilson
(iii) Descriptive
(d) Alan Foster
(iv) Cognitive
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(1)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(2)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(3)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(4)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
Answer: (3)

45. Match the following management concepts with their corresponding propounders:
List — I                                                                      List — II
(a) Quality Trilogy Process                                         (i) Philip B. Crosby
(b) Quality Management Maturity Grid                     (ii) W. Edwards Deming
(c) 14 points for management                                     (iii) J.M. Juran
(d) Fishbone diagram                                                  (iv) Kaoru Ishikawa
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (1)

46. Match the following:
List — I                                  List—II
(a) Maslow, A                         (i) Two factor theory
(b) Alderfer, C.P.                    (ii) Acquired-needs theory
(c) Frederick Herzberg            (iii) ERG Theory
(d) David McClelland             (iv) Hierarchy of needs
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(2)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(3)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (3)

47. Match the following:
List — I                      List — II
(a) Instagram               (i) Facebook
(b) Face Time              (ii) Apple
(c) Tumbir                   (iii) Google
(d) Picasa                    (iv) Yahoo
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(2)        (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(3)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
Answer: (2)

48. Match the following:
List — I
List—II
(a) Crowd Funding
(i) Public assistance through donations
(b) Crowd sourcing
(ii) Collaborative milieu of knowledge dissemination
(c) Hathi Trust
(iii) Re-setting priorities due to financial constraints
(d) Social and Cultural hubs
(iv) Collaborative huge collection of digital resources
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(2)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(3)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(4)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
Answer: (2)

49. Match the following:
List — I
List — II
(a) Portico
(i) Preserves scholarly publications in dark archives to be accessed under emergent situation
(b) Lockss
(ii) Non-profit service that allows libraries to collect e-contents for digital preservation
(c) Clockss
(iii) Non-profit digital preservation service for participating libraries
(d) Chorus
(iv) Clearinghouse for the open resources of the U.S.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (4)

50. Match the following Library Automation Software Products with their corresponding developers:
List — I                      List — II
(a) Genesis G4                        (i) Innovative Interfaces
(b) VERSO                 (ii) ExLibris
(c) Aleph                     (iii) Auto Graphics
(d) Millennium            (iv) Library Resource Management System
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
Answer: (1)

51. Match the following Gateways with their corresponding subjects:
List — I                      List — II
(a) AHDS                    (i) Urban Design
(b) ALTIS                   (ii) Forestry Food, Veterinary & Agricultural Sciences
(c) NOVAGate           (iii) Hospitality, Leisure, Sports & Tourism
(d) RUDI                    (iv) Arts and Humanities
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (3)

52. Match the following:
List — I
List—II
(a) Meta-analysis
(i) The most theoretical form of desk research, clarify terms, concepts
(b) Conceptual analysis
(ii) To assess the extent to which concepts and issues are mentioned or not
(c) Content analysis
(iii) Quantitative methods for describing and analysis patterns of recorded communication
(d) Bibliometric analysis
(iv) Quantitative data by statistical analysis
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(2)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(3)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
Answer: (4)

53. Match the following:
List — I
List — II
(a) Nominal Scale
(i) Places events in order and exhibits their relation
(b) Ordinal Scale
(ii) Classifies Objects/Observations
(c) Ratio Scale
(iii) Involves Judges to rank items into categories
(d) Differential Scale
(iv) Represents the actual amount of variable —theoretically unobtainable
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
Answer: (1)

54. Match the following:
List — I                      List — II
(a) Impact Factor        (i) Cited during the current year
(b) SNIP                      (ii) Duration of citations to article in a journal
(c) Immediacy Factor  (iii) Cited during the recent two years
(d) Cited Half Life     (iv) Citation based on the number of citations in a field
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
Answer: (1)

55. Match the following:
List — I
List II
(a) Systematic Sample
(i) Population specified by traits, discretionary and inexpensive
(b) Stratified Sample
(ii) Scattered population
(c) Cluster Sample
(iii) Heterogeneous Population
(d) Quota Sample
(iv) Too large population
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
Answer: (1)

56. Match the following:
List — I          List — II
(a) Ibid                        (i) See
(b) Loc.Cit.     (ii) Previously used reference
(c) Op.Cit.       (iii) Same reference cited immediately above
(d) Vide          (iv) Same page cited (in the place cited)
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(4)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
Answer: (1)

57. Match the type of services suitable for the queries given below:
List — I
List — II
(a) Alert service
(i) Can I have details of Lok Sabha elections 2009?
(b) Documentation service
(ii) Who won Wimbledon Singles in 2015?
(c) Retrospective Search Service
(iii) Let me Know the forthcoming conferences on Green Libraries?
(d) Reference service
(iv) Let me have a comprehensive list of articles published on genome in 2016.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
Answer: (4)

58. Match the following:
List — I
List — II
(a) W.A. Katz
(i) Documentation Information
(b) B. Guha
(ii) Introduction to reference work 2V.
(c) S. Seetharama
(iii) Documentation and its facets
(d) S.R. Ranganathan
(iv) Information Consolidation and repackaging: Framework, Methodology, Planning
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(2)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
Answer: (3)

59. Match the following:
List — I                                              List — II
(a) Literary Warrant                            (i) Melvil Dewey
(b) Alternative Location                     (ii) H.E. Bliss
(c) Decimal Fraction Notation            (iii) S.R. Ranganathan
(d) Seminal Mnemonics                      (iv) E.W. Hulme
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(2)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(3)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (1)

60. Match the following symbols/signs used in UDC standard edition:
Signs/Symbols             Meaning
(a) => Double arrow               (i) Examples of combination
(b) Diamond                            (ii) Including
(c) Square                           (iii) See also
(d) =Approximately equal to  (iv) subdivide as
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
Answer: (1)

61. Match the following:
List — I
List—II
(a) The Crisis in Cataloguing
(i) Michael Gorman
(b) Headings and Canons: Comparative Study of Five Catalogue Codes
(ii) Raymond Knox Olding
(c) Our Enduring Values: Librarianship in the 21st century
(iii) Andrew D. Osborn
(d) Readings in library Cataloguing
(iv) S.R. Ranganathan
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(2)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(3)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(4)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (1)

62. Assertion (A): 'Information Economy' which is based on the premise that, information has economic value and as such requires an 'Information Market Place' in which such value can be exchanged, holds no good in the contemporary information age.
Reason (R): Information as a valuable resource occupies a slum dwelling in the town of economics, as this economic reality runs counter to the popular and historic notion that, "information is free".
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

63. Assertion (A): Libraries should serve as a local centre of information and knowledge and be a local gateway to national and global knowledge.
Reason (R): Libraries must modernize their collection, services and collaborate with other institutions to develop a community-based information system.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

64. Assertion (A): Some modern users are quite apprehensive about virtual reference service chat.
Reason (R): They fear negative judgements from librarians and advisors arising from the content of the chat transcript.
Codes
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

65. Assertion (A): In recent years, the explosion of information in electronic format has placed a significant burden on the small public libraries.
Reason (R): E-resources are expensive, both in licensing cost and in the technology needed to support them to which small public libraries can hardly afford.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

66. Assertion (A): In the digital environment, the University libraries in India need not build their reference collection.
Reason (R): 'Question Point' of OCLC provides a complete virtual reference management system for subscription.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (2)

67. Assertion (A): Libraries market their products and services to overcome the problems of under-utilization of their information resources and services.
Reason (R): Libraries are under-utilized because they do not provide access to electronic resources.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

68. Assertion (A): In RDA the 'rule of 3", to provide upto three authors, is now the main instruction.
Reason (R): RDA does not encourage access to the names of persons and corporate bodies important to the users.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (4)

69. Assertion (A): Application of six sigma in library management is a quality programme that improves customers' experience and lowers costs.
Reason (R): Six phases of sigma are necessary in all library operations.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

70. Assertion (A): A library needs to generate a satisfied customer base which is supportive of library programmes.
Reason (R): If a library's resources and services are measured upto customer's expectations, then repeat use cannot be ensured.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

71. Assertion (A): Podcasting, once an obscure method of spreading information, has become a recognised medium for distributing audio contents — be it corporate or for personal use. Reason (R): Podcasts, though similar to radio programs, are primarily audio files which the listeners can play at their convenience, using devices that have become more common than portable broadcast receivers.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

72. Assertion (A): Open-ended questions are suitable to glean more and candid information from the respondents seeking on a specific aspect.
Reason (R): Open-ended questions provide an opportunity to go beyond the closed option of 'yes' or 'No' as it enables to express one's own ideas more candidly.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are false.
(2) Both (A) and (R) are true.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (2)

73. Assertion (A): An information literate generally has the potential to determine the nature and extent of the information needed.
Reason (R): An information literate can define and articulate the need better than an information illiterate.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

74. Assertion (A): Majority of State Public Library Acts enacted from 1990s have provision for Library fund with contributions from State and Central Governments.
Reason, (R): Library Cess is inadequate to manage public libraries.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (4)

75. Assertion (A): Most of the LIS professionals in India are yet to recognise fully the significance of Web-based OPAC services.
Reason (R): Although some libraries in India have started to develop their own websites and portals with enhanced features of Web-based OPACs, but none of these libraries are yet to have their library page and lack federated search facilities.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment